Fryslân, 27-07-2009 • Politieberichten van zondag 26 juli 11.00 uur tot en met maandag 27 juli 07.00 uur

A7: door aanrijding weg afgesloten
De politie heeft zondagochtend een aanrijding op de A7 tussen afslag Drachten en afslag Frieschepalen afgehandeld. Daar had een aanrijding plaatsgevonden tussen twee auto’s waarvan één auto met een caravan reed. Bij een inhaalmanoeuvre kreeg een 38-jarige vrouw uit Capelle aan den IJssel een klapband. Zij kon haar voertuig niet meer onder controle houden en kwam op de rechter rijbaan terecht waar op dat moment een auto met caravan, bestuurd door een 34-jarige man uit Groningen reed. Een aanrijding kon niet meer worden voorkomen. Van de in totaal vijf inzittenden, vier volwassenen en een kind, bleek het letstel mee te vallen. Het ambulancepersoneel heeft hen gecontroleerd maar niemand hoefde naar het ziekenhuis. Door de aanrijding is een gedeelte van de A7 tijdelijk afgesloten geweest. Het verkeer werd omgeleid. Rond 13.30 uur kon het verkeer langzamerhand weer doorrijden.

Leeuwarden: booteigenaar kan zich niet legitimeren
De politie heeft zondagmiddag een 23-jarige man uit Gytsjerk aangehouden omdat hij zich niet kon identificeren. De man vaarde, in het gezelschap van een aantal jongeren, door de gracht van de Voorstreek. Daarbij hadden zij de muziek zeer luid aan. Passanten viel dit op en melden dit bij de politie. Surveillerende agenten vroegen naar de eigenaar van het schip. De verdachte meldde zich aan de wal en werd aangesproken op de geluidsoverlast. De booteigenaar was het daar niet mee eens. Vervolgens vroegen de agenten naar zijn identiteitsbewijs. Deze kon hij niet overhandigen. Toen de man aanstalten maakte om weer naar de boot te lopen werd hij aangehouden. Aangekomen op het bureau bleek het om de man uit Gytsjerk te gaan. Na verhoor werd de man weer heengezonden.

Leeuwarden: snelheidsovertreding
De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 32-jarige man uit Leeuwarden. De automobilist passeerde op de N383, de Harlingerstraatweg, een snelheidscontrole met 150 kilometer per uur terwijl hier 100 kilometer per uur is toegestaan. Door de overschrijding van 50 kilometer per uur werd zijn rijbewijs ingevorderd. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Lemmer: bromfietser onder invloed rijdt meisje aan
De politie heeft zondagmiddag een verkeersongeval afgehandeld op de Plattedijk nabij het fietstunneltje. Een 7-jarig meisje uit Bieleveld wilde het fietspad op fietsen. Over het fietspad naderde een 64-jarige bromfietser uit Lemmer die het meisje niet meer kon ontwijken. Beide raakten elkaar en kwamen ten val. De verwondingen bleken mee te vallen. Ambulancepersoneel constateerde dat beide niet mee hoefden voor nader onderzoek in het ziekenhuis. De bromfietser bleek te hebben gedronken. Na een blaastest werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 765 ug/l, goed voor een rijverbod negen uur. Ook bleek dat zijn rijbewijs in 2005 ongeldig was verklaard. De man kreeg proces-verbaal voor het rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs.

Bakkeveen: politie onderzoekt diefstal uit auto
De politie onderzoekt een diefstal uit een auto op de Alde Drintse wei die zondagmiddag plaatsvond. Een 36-jarige man uit Tolbert had zijn auto in de berm geparkeerd. Toen hij na een uur terug kwam zag hij dat de voorruit was ingeslagen. Uit de auto werd onder andere een navigatiesysteem en een handtas weggenomen. De auto-eigenaar heeft aangifte gedaan.

Beetsterzwaag: invordering rijbewijs na rijden onder invloed
De politie heeft zondagmiddag op de Commissieweg een 47-jarige automobilist uit Gorredijk aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Getuigen meldden aan de politie dat zij de man hadden zien rijden en vermoedden dat de hij alcohol had gedronken. Agenten troffen de man in een auto aan die midden op de rijbaan stilstond. Omdat er een vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de automobilist 1355 ug/l, goed voor een rijverbod van achttien uur. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd en er werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Heerenveen: politie zoekt getuigen mishandeling
De politie zoekt getuigen van een mishandeling op de Munnikstraat. In de nacht van zondag op maandag omstreeks 01.04 uur liep daar een 60-jarige man uit Heerenveen. Zonder enige aanleiding werd hij in zijn gezicht geslagen door een nog onbekende man en liep hierdoor letsel op. Het slachtoffer gaf het volgende signalement van de dader:
[ul][li]Man [/li]
[li]Lang [/li]
[li]Droeg een donker kleurig petje [/li]
[li]Droeg een wit T-shirt[/li][/ul]
De dader was samen met een kleinere man van wie geen signalement bekend is. De politie komt graag in contact met getuigen van deze mishandeling. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Formerum: politie houdt jongen aan voor bedreiging
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op Formerum Zuid een 16-jarige jongen uit Leusden aangehouden op verdenking van bedreiging met een mes. Een 17-jarige jongen uit Kloosterburen kreeg een woordenwisseling met de Leusdenaar, waarna deze een mes trok. De 17-jarige wist te ontkomen en waarschuwde de beveiliging van een camping. Deze hield de verdachte aan en droeg hem over aan de politie. Het mes werd in beslag genomen. De jongen is overgebracht naar het politiebureau en werd na verhoor heengezonden. Tegen de jongen wordt proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan