Politieberichten maandag 27 december.

Oorzaak brand onbekend
HILAARD- De oorzaak van de brand die maandagmiddag 20 december ontstond in een schuurtje bij een bedrijf aan de Hilaerdermieden is onduidelijk. Eerder werd bekend gemaakt dat het vermoedelijk zou gaan om een kortsluiting door de aanwezigheid van een hennepkwekerij. Onderzoek heeft echter niet aangetoond dat in de schuur resten van een hennepkwekerij aanwezig waren. Waardoor de brand wel ontstaan is, is niet duidelijk.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdag een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Wijbrand de Geeststraat. De dader(s) is (zijn) binnengekomen door de voordeur open te breken waarna twee laptops weggenomen werden. Een 49-jarige man uit Leeuwarden deed aangifte.

Man aangehouden voor bedreiging
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op het Ruiterskwartier een 18-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van bedreiging. Rond 01.20 uur zou de verdachte hier een 44-jarige Leeuwarder om onduidelijke reden bedreigd hebben, waarna de politie gealarmeerd werd. Die hielden de verdachte aan en brachten hem over naar het bureau voor verhoor. Na verhoor mocht hij met een proces-verbaal het bureau weer verlaten. De Leeuwarder deed aangifte.

Man aangehouden voor mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Nieuwestad een 22-jarige man uit Lemmer aangehouden op verdenking van mishandeling. De man werd rond 03.20 uur naar aanleiding van vervelend gedrag uit een discotheek gezet, waarna hij de portier tegen zijn hoofd sloeg. De portier hield de man aan en droeg hem over aan de politie. Hij werd naar het bureau overgebracht voor verhoor. Na verhoor mocht de man met proces-verbaal het bureau weer verlaten. De portier deed aangifte.

Inbreker op heterdaad aangehouden
HOLLUM – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Fabriekweg een 36-jarige man uit Hollum aangehouden op verdenking van inbraak. De man was een vakantiewoning aan de Tussendijken binnengedrongen en was hier bezig spullen te verzamelen, toen hij door één van de bewoners gezien werd. Hij ging er vandoor, maar kon op de Fabriekweg door ondertussen gealarmeerde vrienden, aangehouden worden. Hierbij verzette de man zich hevig. De politie nam de man over en bracht hem naar het bureau aan de vaste wal voor nader onderzoek. Hier werd hij ingesloten. Na verhoor mocht de man met proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Man aangehouden voor bedreigingen
STIENS – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Eco Eciusstrjitte een 38-jarige man uit Stiens aangehouden op verdenking van mishandeling. Rond 04.00 uur kwam een melding binnen dat een man bij een kroeg aan de Langebuorren mensen met een mes aan het bedreigen was. Bij de kroeg aangekomen bleek de man inmiddels in de richting van de Eco Ecuisstrjitte gelopen te zijn. Hier kon hij niet veel later worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij met proces-verbaal het bureau weer verlaten. In zijn woning werden twee messen gevonden die in beslag zijn genomen.

Man aangehouden voor mishandeling
SURHUISTERVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige jongen uit Surhuisterveen aangehouden op verdenking van mishandeling. Een 16-jarige jongen uit Eastermar had de politie gebeld nadat hij rond 04.00 uur in het centrum vanuit het niets een vuistslag van een voor hem onbekende jongen gekregen had. Een getuige kende de dader wel en op basis van die gegevens kon de verdachte niet veel later in zijn woning aangehouden worden. Hij werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. Na verhoor mocht hij met proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Man aangehouden na inslaan ruit
JOURE – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Midstraat een 22-jarige man uit Joure aangehouden op verdenking van vernieling. Nadat agenten rond 03.15 uur een melding van een vechtpartij bij een café gekregen hadden, gingen zij ter plaatse. In de Midstraat aangekomen bleek daar geen vechtpartij meer te zijn, maar kregen agenten wel te horen dat de verdachte een ruit had ingeslagen. Bij de betreffende woning verklaarde een man dat hij en de verdachte ruzie gehad hadden. Toen de man een klap van de verdachte ontweek, sloeg deze met zijn vuist tegen een ruit aan die kapot ging. De vader van de man deed hiervan aangifte, waarna de verdachte aangehouden werd. Hij werd eerst naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht om aan de verwondingen aan zijn hand geholpen te worden. Daarna werd hij overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. Na verhoor mocht hij met proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Man rijdt voetgangers aan
JOREWERT – De politie heeft zaterdagmiddag een aanrijding op de Hesenserreed afgehandeld waarbij een 56-jarige vrouw uit Jorwert en een 3-jarig jongetje uit Wierden gewond raakten. Een 29-jarige man uit Hilaard reed hier in de richting van Jorwert, toen zijn zicht door de laaghangende zon en de hoeveelheid zout op zijn voorruit belemmerd werd. Hierdoor zag hij de vrouw en het kind die langs de kant van de weg liepen niet en een aanrijding het gevolg was. De vrouw en het kind werden met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht.

Inbraak in woning
STEGGERDA – De politie heeft zaterdagavond een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Pepergaweg. Rond 22.30 uur kwamen de bewoners thuis en ontdekten dat in hun woning ingebroken was. De dader(s) is (zijn) binnengekomen door een raam te forceren, waarna de hele woning overhoop gehaald werd. Hierbij werden geld en sieraden weggenomen. De 49-jarige bewoner deed aangifte.

Man aangehouden na bedreiging
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het Koeplein een 36-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. Een 28-jarige man werd rond 01.00 uur wakker van veel lawaai en zag buiten dat zijn schotel vernield was. Niet veel later werd bij hem aangebeld en stond de verdachte met een mes in zijn hand voor zijn deur en gaf aan dat hij de schotel wilde hebben. Toen de man de deur dicht wilde doen, sloeg de verdachte een ruit van de deur eruit. Het slachtoffer kwam hierbij ten val en liep lichte snijwonden op. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau voor nader onderzoek. Na verhoor mocht hij het bureau weer verlaten.

Man aangehouden na klap met bierfles
KOLLUM – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in een horecagelegenheid aan de Voorstraat een 26-jarige man uit Kollum aangehouden op verdenking van mishandeling. Rond 03.45 uur meldde de portier aan de politie dat hij de man aangehouden had nadat deze iemand met een fles bier op het hoofd geslagen had. Ter plaatse werd de man van de portier overgenomen en overgebracht naar het bureau voor nader onderzoek. Na verhoor mocht de man met proces-verbaal het bureau weer verlaten. Het 51-jarig slachtoffer gaf aan dat een duwpartij tussen hem en de verdachte aanleiding was voor de klap. De man deed aangifte.

Inbreker op heterdaad aangehouden
HARLINGEN – De politie heeft zondagavond in de Hofstraat een 39-jarige man uit Leeuwarden op heterdaad aangehouden op verdenking van inbraak. Een getuige had rond 20.30 uur gezien dat de man via een raam een school was binnengeklommen en even later er weer uitgekomen was. Hij alarmeerde de politie en gaf het signalement van de dader door. Toen agenten ter plaatse met de getuige spraken, kwam de dader aangefietst. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. Het inbrekerswerktuig dat de man bij zich droeg werd in beslag genomen.

Man aangehouden voor aanranding
DRACHTEN – De politie heeft zondagavond op het Knobeldorffplein een 26-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van aanranding. Een 14-jarig meisje zat rond 19.00 uur in de bus van Groningen naar Drachten toen de verdachte steeds dichter bij haar kwam zitten en haar onzedelijk betastte. Hierop belde het meisje de politie, waarna de verdachte bij aankomst in Drachten aangehouden werd. Hij werd voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. Het meisje deed aangifte.

Man rijdt voetganger aan
WIJCKEL – De politie heeft zondagmiddag een ongeval afgehandeld waarbij een 21-jarige vrouw uit Gorredijk gewond raakte. Rond 15.45 uur reed een 19-jarige man uit Sloten op de Menno van Coehoornstraat, toen zijn auto vanwege het gladde wegdek in een flauwe bocht in de slip terecht kwam. Hij reed tegen een stoeprand aan en raakte vervolgens de vrouw aan die langs de kant van de weg wandelde. Zij klapte met haar schouder tegen de voorruit, dat door de klap barstte. Omdat de man de vrouw nog probeerde te ontwijken, reed hij vervolgens de struiken in en kwam tegen een boom tot stilstand. Hij bleek niet in het bezit van een geldig rijbewijs te zijn. De vrouw werd met letsel aan haar schouder en enkel per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Na controle mocht zij het ziekenhuis weer verlaten.

Gezochte man aangehouden
WORKUM – De politie heeft zondagmiddag rond 13.30 uur in een hotel aan het Noard een 38-jarige man uit Workum aangehouden. De eigenaresse had de politie ingeschakeld omdat de man schade veroorzaakt had en het hotel niet wilde verlaten. Ter plaatse ontdekten de agenten dat deze man nog gezocht werd nadat hij in augustus niet teruggekeerd was van een verlof. Hij werd overgebracht en ingesloten in het bureau in Leeuwarden. De man krijgt een rekening van de door hem veroorzaakte schade in het hotel. Dit naast de boete van ruim € 250,- die nog openstond voor hem.

Inbreker op heterdaad aangehouden
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag bij een bedrijf aan de Kuinder een 31-jarige man uit Oudehaske op heterdaad aangehouden op verdenking van inbraak. Rond 03.20 uur kwam de melding van een beveiliger binnen dat bij het bedrijf een vrachtwagentje stond en dat het hekwerk opengeknipt werd. Onmiddellijk gingen meerdere eenheden ter plaatse om het terrein af te zetten. Al snel werd de verdachte gesignaleerd terwijl hij over het ijs weg probeerde te komen. De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. De door hem gebruikte vrachtwagen bleek als gestolen geregistreerd te staan. Waarschijnlijk waren meer personen bij de inbraak betrokken, maar deze konden niet aangehouden worden.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft het kerstweekend op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In de onderstaande gevallen werd zoveel gedronken, dat naast een proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Zaterdag 02.17 uur, Mounekamp in Joure, 21-jarige beginnend bestuurder uit Idskenhuizen, 415 ug/l.
Zondag 00.50 uur, Mounestrjitte in Kootstertille, 25-jarige beginnend bestuurder uit Kootstertille, 580 ug/l.[/bullets]

112Fryslan