Fryslân, 27-04-2009 • Politieberichten van zondag 26 april 11:00 uur t/m maandag 27 april 07.00 uur.

Leeuwarden: twee verdachten aangehouden na Burgernetactie
De politie heeft zaterdagmiddag na een Burgernetactie op de Nieuw Rapenburg twee jongens van 12 en 13 jaar uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. De twee hadden met stenen een ruit van een school aan de Dr. Jacob Botkestraat vernield. Een getuige had dit alles gezien en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Reden voor de Meldkamer Fryslân om een Burgernetactie op te starten. Samen met de politie keken de deelnemers uit naar de verdachten. Diverse deelnemers belden met Burgernet om de looprichting van de verdachten door te geven. Dankzij deze deelnemers konden de twee verdachten op de Nieuw Rapenburg worden aangehouden. Ze werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mochten ze het bureau weer verlaten.

Ameland Nes: bromfietser en passagier ernstig gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft zondagochtend een eenzijdig ongeval op de Jan van Eijckweg onderzocht, waarbij een 19-jarige inwoner van Zweeloo en een 20-jarige inwoner van Nes gewond raakten. Omstreeks 08.00 uur kregen de hulpdiensten van het eiland een melding dat er nabij camping Duinoord een gewonde man op het fietspad lag. Eenmaal ter plaatse lag de 19-jarige gewond op de grond. Het slachtoffer was buiten bewustzijn. Iets verder op bleek nog een gewonde man te zijn. Het betrof de 20-jarige Amelander. Hij was bij kennis, maar had net zoals het 19-jarige slachtoffer letsel aan zijn gezicht. De 19-jarige werd gestabiliseerd en vervolgens per traumahelikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen. Het 20-jarige slachtoffer werd per reddingsboot naar de vaste wal gebracht. Vanaf hier werd hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.
Het was onduidelijk was er precies was gebeurd. Er werden namelijk geen voertuigen aangetroffen. Vandaar dat de politie het fietspad afsloot voor sporenonderzoek. De technische recherche en Bureau Verkeersongevalanalyse kwamen naar het eiland voor sporenonderzoek. Na het horen van diverse getuigen kwamen de agenten tot de conclusie dat de twee op een bromfiets hadden gezeten. Na veel zoeken vonden ze uiteindelijk de brommer in de duinen naast de strandovergang bij Duinoord. De twee mannen waren met de brommer ten val gekomen, waarna de 20-jarige de brommer had verstopt. Bij het 19-jarige slachtoffer werd bloed afgenomen omdat hij mogelijk onder invloed van alcohol had gereden.

Franeker: politie onderzoekt vernieling van auto’s
De politie onderzoekt het bekrassen van vier auto’s in de Minne Hofstrastraat. De auto’s werden in de nacht van zaterdag op zondag vernield. Met een scherp voorwerp werden krassen aangebracht. De eigenaren van de auto’s hebben aangifte gedaan.

Bolsward: schutting in brand
De politie heeft zondagochtend de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand naast een woning aan het Laag Bolwerk. Een buurtbewoner zag dat de schutting in brand stond. De hulpdiensten werden via 1-1-2 gewaarschuwd en er werd begonnen met blussen. De brandweer nam vervolgens de bluswerkzaamheden over. De brand is vermoedelijk ontstaan door smeulende resten in een vuurkorf. De korf stond naast de schutting. Door de brand liep de schutting, een groene container en een regenpijp veel schade op.

Nijeholtpade: rijbewijs ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag
De politie heeft zondagochtend het rijbewijs van een 22-jarige automobilist uit Noordwolde ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag. De bestuurder verklaarde dat hij in slaap was gevallen en op de Stellingenweg tegen een boom was gereden. Na onderzoek door het ambulancepersoneel bleek dat de 22-jarige geen letsel had opgelopen. Zijn rijbewijs werd vervolgens ingevorderd in verband met gevaarlijk rijgedrag.

Leeuwarden: politie onderzoekt mishandeling van vrouw
De politie onderzoekt de mishandeling van een 18-jarige vrouw uit Leeuwarden. De vrouw liep zondagmiddag over het fietspad langs de Dokkumer-EE ter hoogte van de Stenden Hogeschool aan de Dammelaan. De 18-jarige werd op eens aangevallen door een voor haar onbekende man. De man sloeg haar zonder enige aanleiding. Na de mishandeling ging de man er vandoor. De politie heeft nog met het slachtoffer gezocht, maar de dader werd niet meer aangetroffen.

Rottum: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft zondagmiddag op de Sydtakke een aanrijding afgehandeld, waarbij een 84-jarige fietser uit Sint Johannesga gewond raakte. Een 78-jarige automobilist uit Oranjewoud verleende de fietser geen voorrang en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer kwam ten val en werd met letsel aan zijn hoofd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Terwispel A7: snelheidscontrole
De politie heeft zondag tussen 15:00 uur en 21:00 uur snelheidscontroles met de lasergun gehouden op de A7. Tijdens de controle kregen vijf bestuurders een proces-verbaal voor het overschrijden van de maximum snelheid van 120 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 172 kilometer per uur. Het rijbewijs van deze 60-jarige motorrijder uit Alkmaar werd dan ook ingevorderd.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bedreiging
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op het Ruiterskwartier een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De Leeuwarder had een medewerker van een horecagelegenheid bedreigd met een mes. De 22-jarige werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten. Het mes is in beslag genomen.

Harlingen: drie verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging
De politie heeft zondagavond in de Karveelstraat drie inwoners van Harlingen van 20, 22 en 42 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen personen. De drie maakten deel uit van groepje, dat was getogen naar de woning van een 50-jarige inwoner van Harlingen. Eenmaal aangekomen bij de woning in de Karveelstraat werd de ruit ingeslagen met een hockeystick. Diverse eenheden van de politie en de marechaussee kwamen ter plaatse. Op straat troffen de agenten een groep schreeuwende en tierende personen aan. Nadat ze het verhaal hadden aangehoord, werden de drie verdachten aangehouden. De hockeystick en een mes werden in beslag genomen. De drie verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten. De politie doet nog onderzoek naar de exacte toedracht van de ruzie.

Oosterwolde: bromfietser gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 19-jarige bromfietser uit Makkinga gewond raakte. De bromfietser raakte in de berm en botste vervolgens tegen een hek. Het slachtoffer werd door het ambulancepersoneel gestabiliseerd en vervolgens per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. In het ziekenhuis werd een bloedproef bij de 19-jarige afgenomen omdat het vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol verkeerde.

Wolvega: fietser gewond na val
De politie heeft maandagochtend vroeg een ongeval afgehandeld, waarbij een 88-jarige fietser uit Wolvega gewond raakte. De man was bezig met het bezorgen van kranten. Door nog onbekende oorzaak kwam de krantenbezorger ten val. Een buurtbewoner hoorde al enige tijd hulpgeroep en ging op onderzoek uit. Op straat lag de gewonde man. De hulpdiensten werden gewaarschuwd, waarna de 88-jarige met hoofdletsel per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zondag en in de nacht van zondag op maandag weer op diverse plaatsen in de provincie, waaronder op Vlieland, bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit alles resulteerde in zeven processen-verbaal en rijverboden. In twee gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse):

[ul][li]Zondag, 19:50 uur, A32 nabij Akkrum, een 47-jarige automobiliste uit Oosterzee, 765 ug/l. Op de afrit reed de vrouw met haar auto in de berm en reed het talud af. Net voor de sloot kwam de auto van de vrouw tot stilstand.[/li][/ul]
[ul][li]Zondag, 20:40 uur, Eikensingel in Drachten, een 27-jarige automobilist uit Beetsterzwaag, 445 ug/l. Na overleg met de officier van justitie werd besloten om het rijbewijs van de bestuurder in te vorderen. Hij was namelijk al twee keer eerder betrapt op het rijden onder invloed van alcohol.[/li][/ul]

In de nacht van zondag op maandag kregen surveillerende agenten een melding dat er op de Landyk in Drogeham een auto met lekke voorbanden zou staan. Eenmaal ter plaatse bleek dat de banden inderdaad lek waren. Ook was de spiegel afgebroken. De 34-jarige bestuurder uit Lippenhuizen was onvast ter been en hij rook naar alcohol. Reden voor de agenten om de automobilist naar het politiebureau over te brengen voor een ademanalyse. Hier blies hij 760 ug/l. Na onderzoek bleek dat het rijbewijs van de bestuurder reeds ongeldig was verklaard. De man verklaarde dat niet had voldaan aan de EMA-cursus van het CBR. Vandaar dat het CBR zijn rijbewijs ongeldig had verklaard. Naast een proces-verbaal voor het rijden onder invloed van alcohol, kreeg hij ook een proces-verbaal voor het rijden met een ongeldig rijbewijs.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan