Fryslân, 26-10-2009 • Politieberichten van zondag 25 oktober 11:00 tot maandag 26 oktober 07:00 uur.

Drachten: graffitispuiters aangehouden
De politie zondagmiddag twee 17-jarige inwoners van Drachten aangehouden voor het vernielen van schaftketen op De Drift. Een getuige zag dat de beide mannen bezig waren om graffiti spoten op een schaftkeet en belden direct via 1-1-2 de politie. Ter plaatse troffen de agenten beide knapen aan met in hun rugzak verfspuitbussen. Beiden verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar tegen hen proces-verbaal werd opgemaakt. De verfspuitbussen werden in beslaggenomen.

Gorredijk: computer apparatuur gestolen bij inbraak
De politie onderzoekt een inbraak bij een bedrijf aan De Kolk die zondagavond plaatsvond. De daders kwamen het pand via een raam binnen, waarna zij computer apparatuur wegnamen. De eigenaar, leeftijd en woonplaats onbekend, doet aangifte.

Tytsjerk: rijbewijs ingevorderd
De politie heeft het rijbewijs van een 22-jarige inwoner van Damwoude ingevorderd omdat hij op de Woelwijk onder invloed van alcohol in zijn auto reed. Agenten die man zagen rijden, besloten hem te controleren. Toen zij hem aanspraken bleek hij alcohol te hebben gedronken. De man overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 435 ug/l blies. Omdat de man beginnend bestuurder is, werd zijn rijbewijs ingevorderd.Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Lemmer: Duitse man sinds vrijdagnacht vermist
De politie doet onderzoek naar de vermissing van een 70-jarige inwoner van Essen(D). De man die met zijn boot in de jachthaven aan de Plattedijk lag, was vrijdagavond nog bij vrienden aan boord geweest en heeft vervolgens nog een glaasje bier gedronken in de kantine. Daarna is de man vertrokken en is sindsdien spoorloos. De man is slechtziend. De havenmeester die zich ongerust maakte, schakelde de politie in. Duikers van het brandweerkorps Sneek, hebben het water rondom zijn boot doorzocht maar zijn lichaam werd niet aangetroffen.

Franeker: politie houdt koperdieven aan
De politie heeft zondagavond drie mannen een 18, 22 en 24-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van inbraak. Deze vond plaats bij een bedrijf aan de Tjaardemastraat. Getuigen hoorden lawaai bij het bedrijf en belden direct via 1-1-2 de politie. In het gebouw troffen de agenten de drie verdachten aan. In de hoek zagen zij een hoeveelheid koper en andere materialen liggen. Alle mannen zijn overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten.

Lemmer: inbraak in school
De politie onderzoekt een inbraak in een school aan de Betelgeuze die zondagavond plaatsvond.
Een getuige had drie knapen weg zien lopen, waarna zij via 1-1-2 de politie belde. Agenten troffen diverse braaksporen aan. Het is nog onbekend wat er is weggenomen. De directeur van de school doet aangifte.

Balk: rijbewijs ingevorderd
De politie heeft zondagavond het rijbewijs van een 46-jarige inwoner van Vorden ingevorderd. De man reed in auto op de Auke Stellingwerfstraat, waarna de agenten besloten hem te controleren. Toen bleek dat de man alcohol had gedronken, werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 575 ug/l blies. Dat betekende dat hij zijn rijbewijs in moest leveren. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van 6 uur.

Leeuwarden: man steekt met bierglas in gezicht
De politie heeft zondagavond een 23-jarige inwoner van Leeuwarden in een horecagelegenheid aan de Pier Panderstraat aangehouden. Tijdens de ruzie stak hij zijn slachtoffer, een 38-jarige inwoner van Leeuwarden, met een bierglas in zijn gezicht. De man heeft zich onder behandeling moeten stellen van een arts. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau, waar hij voor verhoor werd ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Fryslân: politie controleert op snelheid
De politie heeft zondag op diverse plekken in Fryslân snelheidscontroles uitgevoerd. In vier gevallen werd de maximum snelheid dusdanig overschreden dat het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, snelheid en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]16.35 uur, N928 ter hoogte van Ypecolsga, 43-jarige motorrijder uit Drachten, reed 147 kilometer per uur waar 80 kilometer per uur is toegestaan, controle met lasergun.[/li]
[li]15.52 uur, N928 ter hoogte van Balk, 28-jarige en 29-jarige motorrijder uit Lollum, reden 147 kilometer per uur waar 80 kilometer per uur is toegestaan.[/li]
[li]16.25 uur, Stadsrondweg-zuid in Sneek, 61-jarige automobilist uit Warmenhuizen, reed 130 kilometer per uur waar 80 kilometer per uur is toegestaan, controle met lasergun.[/li][/ul]


Oudeschoot: politie vordert rijbewijs in na rijden onder invloed
De politie heeft zondagmiddag op de Amperelaan het rijbewijs ingevorderd van een 44-jarige automobilist uit Heerenveen. Surveillerende agenten zagen de bestuurder rijden en stelden een onderzoek in. Omdat er een vermoeden bestond dat de Heerenvener onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 600 ug/l, goed voor een rijverbod van 6 uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

112Fryslan