Maandag 26 maart

Politieberichten van maandag 26 maart

Politie zoekt getuigen

LEEUWARDEN- De politie zoekt een man en een vrouw die betrokken waren bij de aanhouding van een 23-jarige Leeuwarder die zaterdagmiddag rond 15.10 uur plaatsvond in het centrum van Leeuwarden. De verdachte werd zaterdagmiddag op het Ruiterskwartier aangehouden op verdenking van het rijden zonder geldig rijbewijs, belediging en voor verzet. Agenten zagen de man op zijn snorfiets op de Nieuwestad rijden en besloten hem te controleren. Nadat hij aan het stopteken van de agenten had voldaan, vluchtte hij via een steeg weg in de richting van het Ruiterskwartier. Daar kregen de agenten de man weer in het vizier en stelden de achtervolging in. Tijdens de achtervolging duwde de verdachte een mevrouw met een driejarig kindje, die op een fiets zaten, omver. Een oplettende burger kon de verdachte vastpakken waarna de agenten de man konden aanhouden. Daarbij verzette hij zich hevig. Ook meende hij de agenten te moeten beledigen. De Leeuwarder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De politie wil graag in contact komen met deze oplettende burger en de vrouw met haar kindje. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844.

Wapens aangetroffen bij preventief fouilleren

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag weer een preventief fouilleeractie uitgevoerd. Daarbij werden een schroevendraaier, een aardappelschilmesje, een zakmes een combitool en een busje peperspray. Alle wapens werden in voertuigen aangetroffen. De actie vond in het aangewezen veiligheidsrisicogebied in het centrum van Leeuwarden plaats. In totaal werden 439 personen en 150 voertuigen gecontroleerd. De aangetroffen wapens werden in beslag genomen. De politie houdt periodiek preventieve fouilleringacties. Deze acties worden gehouden in het kader van de handhaving van de openbare orde. De burgemeester van Leeuwarden heeft hiervoor de binnenstad van Leeuwarden aangewezen als ‘veiligheidsrisicogebied’

Inbraak in winkel

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan dePasteurweg. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd een kluis met daarin onder andere geld, sigaretten en tickets weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 25-jarige inwoner van Leeuwarden aangifte.

Inbraak in woning

BRITSUM – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan De Greiden. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd de gehele woning doorzocht, waarbij onder andere een tv werd weggenomen. De 80-jarige bewoner deed aangifte.

Rijbewijzen motorrijders ingevorderd na forse snelheidsovertreding

KOLLUM/SCHRAARD – De politie heeft zondagmiddag de rijbewijzen van drie motorrijders ingevorderd. Een 41-jarige motorrijder uit Twijzelerheide passeerde op de Lauwerseewei een snelheidscontrole met de lasergun met 147 kilometer per uur, terwijl op deze weg maar 80 kilometer per uur is toegestaan. Later die middag werd op dezelfde weg ook het rijbewijs van een 45-jarige motorrijder uit Dokkum ingevorderd. De bestuurder passeerde de controle met de lasergun eveneens met 147 kilometer per uur. Op de Wonserweg in Schraard viel een 27-jarige motorrijder uit Burgwerd op. De man maakte met zijn motor een whely. Daarnaast reed met een snelheid van 111 kilometer per uur, terwijl 60 kilometer per uur op deze weg is toegestaan. Na een stopteken werden de rijbewijzen van de mannen ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

Twee jonge inbrekers aangehouden

STIENS – Dankzij alerte buurtbewoners heeft de politie zondagmiddag twee inwoners van Stiens van 13 en 14 jaar aangehouden op verdenking van een inbraak in een woning. Buurtbewoners zagen zondagmiddag op de Skilwei op de bovenverdieping van een woning een voor hen onbekende jongen lopen. Gezien de toename van het aantal woninginbraken de afgelopen periode in Stiens was men extra alert. Toen ook nog bleek dat een ruit van de woning kapot was, gingen direct alle alarmbellen rinkelen. De politie werd via 1-1-2 gewaarschuwd. Toen de agenten arriveerden hadden de buurtbewoners de twee jongens al aangehouden. Het duo werd vervolgens overgedragen aan de agenten. Beide jongens werden voor nader onderzoek ingesloten. Het woninginbrakenteam doet nader onderzoek.

Riijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding

FRIENS – De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs van een 44-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd na forse snelheidsovertreding. De bestuurder nabij Friens een snelheidscontrole met de lasergun met 142 kilometer per uur, terwijl 80 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Drugsdealer aangehouden

BOORNZWAAG – De politie heeft zondagmiddag een inwoner van Echtenerbrug (leeftijd onbekend) aangehouden op verdenking van het handelen in harddrugs. Surveillerende agenten kwamen de man tegen en ze hadden het sterke vermoeden dat hij drugs aan het verkopen was. In het verleden was de man hier namelijk ook al eens voor aangehouden. Agenten zagen dat de inwoner van Echtenerbrug contact maakte met een aantal voorbijgangers. Ze grepen in en hielden de man. Hij en zijn auto werden overgebracht naar het politiebureau. De auto wordt grondig onderzocht en daarbij werden 51 bolletjes harddrugs aangetroffen. De drugs werden in beslag genomen. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in woonboot

DRIESUM – De politie onderzoekt een inbraak in een woonboot aan de Petsloot. De 48-jarige eigenaar uit Tzummarum ontdekte zondagmiddag dat in zijn woonboot was ingebroken. Daarbij waren onder andere een dvd-collectie, een tv, een 8 pk buitenboordmotor, dvd-speler, een antieke koperen koffiekan en een antiek petroleumstel gestolen. Ook een stalen sloep die naast de woonboot lag afgemeerd was gestolen. De eigenaar deed dan ook aangifte.

Man aangehouden voor bedreiging met mes

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond op de Weaze een 38-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had eerder die avond in het centrum van de stad een aantal mensen met een mes bedreigd. Via 1-1-2 werd de politie gewaarschuwd en meerdere agenten gingen opzoek naar de man. Al snel werd iemand aangehouden, maar volgens meerdere getuigen was dit niet de dader. Agenten boden de man excuses aan en vervolgens mocht hij weer gaan. Niet veel later werd de 38-jarige Leeuwarder aangehouden. Dit bleek wel de dader te zijn. Op zijn aanwijzing werd het mes gevonden. Dit werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Straatracers aangepakt

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag tegen twee automobilisten uit Drachten van 18 en 20 jaar proces-verbaal opgemaakt na straatracen. Een agent in privé tijd reed over de Aldlansdyk toen hij drie voertuigen met hoge snelheid zag naderen. Bij de verkeerslichten moesten de drie voertuigen stoppen. Bij groen werd gelijk heel veel gas gegeven en de drie voertuigen schoten dan ook weg. Het lukte de agent om twee voertuigen aan de kant te krijgen. Tegen de twee Drachtster werd dan ook proces-verbaal opgemaakt voor onder andere onveilig rijgedrag. De officier van justitie gaat de hoogte van de boete bepalen. De identiteit van de derde bestuurder, eveneens afkomstig uit Drachten, is inmiddels ook bekend. Ook deze man kan een forse boete tegemoet zien.

Man aangehouden voor huiselijk geweld

KOLLUM – De politie heeft zondagmiddag een 55-jarige inwoner van Kollum aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De man had zijn partner met een mes in haar hand gestoken. De vrouw liep daardoor letsel op en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. De 55-jarige man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd het protocol huiselijk geweld opgestart. De man werd voor nader onderzoek ingesloten.

Automobilist overleden na eenzijdig ongeval

GROU – Een 67-jarige automobilist uit Heerenveen is zondagavond op de Hoflan om het leven gekomen na een eenzijdig ongeval. Door nog onbekende oorzaak kwam de man met zijn auto in de berm terecht en uiteindelijk tegen een boom tot stilstand. Ondanks de snelle komst van de hulpdiensten overleed de bestuurder op de plaats van het ongeval aan zijn verwondingen. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed van drugs

OUDEHORNE – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag het rijbewijs van een 35-jarige automobilist uit Heerenveen ingevorderd na het rijden onder invloed van drugs. De bestuurder viel op omdat hij op de Schoterlandseweg tot twee keer toe over de buitenste wegbelijning reed. De man kreeg een stopteken en er volgde een controle. Van alcoholgebruik was geen sprake. Wel gaf de man toe dat hij drugs had gebruikt. De automobilist werd hierop aangehouden. In de auto van de man werd een tasje gevonden met daarin hennep en vermoedelijk speed. Ook vonden de agenten illegaal vuurwerk in de auto. Reden genoeg om de drugs, het vuurwerk en de auto in beslag te nemen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Daar werd een bloedproef bij hem afgenomen en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Vervolgens werd de man voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed alcohol

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag het rijbewijs een 55-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De Leeuwarder werd op het Zuidvliet gecontroleerd. Omdat de agenten het sterke vermoeden hadden dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies de man 600ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Het CBR gaat beoordelen of de Leeuwarder in aanmerking komt voor een alcoholslot.

Politie zoekt getuigen vernieling

FRANEKER- De politie zoekt getuigen van de vernieling van een bushokje (abri) die in de nacht van zaterdag 24 maart 2012 op zondag 25 maart 2012 werd vernield. De Abri die op de Harlingerweg, ter hoogte van Kiesterziel , staat werd door onbekenden volledig vernield. Buurtagent Aldert van der Schaaf, één van de buurtagenten van de gemeente Franekeradeel, wil graag in contact komen met personen welke meer in formatie over deze zinloze vernieling hebben. Zij kunnen de politei bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u Anoniem informatie door wilt geven kan natuurlijk ook. Doe dit via Meld Misdaad Anoniem via het telefoonnummer 0800-7000.

[img]http://www.politie.nl/Friesland/Images/dsc0068_tcm7-780921.JPG[/img](adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan