Politieberichten van maandag 26 juli.

Trein ontspoort op station
STAVOREN- De Spoorwegpolitie is een onderzoek gestart naar een treinongeval dat zondagavond rond 23.30 uur plaatsvond bij het NS-Station aan de Stationsweg. Een trein met negen onderhoudwagons van een firma die werkzaamheden verricht aan de rails, reed door nog onbekende oorzaak door het stootblok van het station. Vervolgens reed de trein rechtdoor en botste tegen een lege tankwagen aan. Zowel de trein als de tankwagen reden daarna dwars door een watersportwinkel heen. Na ongeveer 70 meter kwam het geheel op kade vlakbij het VVV kantoor tot stilstand. De trein liet een spoor van vernielingen achter. In de cabine van de trein zaten vier personen, waarvan twee licht gewond raakten. Deze zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Vandaag worden vanuit een helikopter van de dienstluchtvaart van de KLPD foto’s van hele situatie gemaakt. Treinreizigers kunnen via de Nederlandse Spoorwegen informatie inwinnen over de reismogelijkheden van en naar Stavoren.

Politie houdt drugsdealers en gebruikers aan
LEEUWARDEN- De politie heeft vrijdagmiddag naar aanleiding van klachten en onderzoek door het Drugs Overlast Team van de politie Leeuwarden een inval in een woning op het Europaplein gedaan. Het team had diverse anonieme tips over drugsoverlast ontvangen en naar aanleiding daarvan een onderzoek ingesteld. Tijdens de inval werden zes personen bij het verlaten van de woning aangehouden. Deze bezoekers hadden een hoeveelheid harddrugs bij zich die zij in de woning hadden gekocht. Hierna besloot de politie de woning binnen te gaan. Hier werden de 41-jarige hoofdbewoner en drie bezoekers aangehouden. In de woning werd een flinke hoeveelheid drugs en geld aangetroffen die in beslag werd genomen. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten.

Vliegtuigje maakt noodlanding in weiland
OPEINDE- De Inspectie Verkeer en Waterstaat stelt een onderzoek in naar een ongeval met een ultralight vliegtuigje die zondagmiddag in de weilanden aan de Nijtap een noodlanding moest maken. Het vliegtuigje werd door een 49-jarige inwoner van Veenwouden bestuurd. De man kwam met de schrik vrij. Hij kwam in de problemen toen boven de Leyen zijn motor ermee op hield en moest een noodlanding maken. Tijdens de noodlanding draaide het vliegtuigje een paar keer om zijn as, waarna de piloot heelhuis uit kon stappen.

Man aangehouden zonder identiteitspapieren
LEEUWARDEN- De politie heeft zondagmiddag een 25-jarige inwoner van Hilversum aangehouden omdat hij op de Wilaarderbuorren te snel reed en vervolgens geen identiteitspapieren kon tonen. De agenten zagen de automobilist 120 kilometer per uur rijden, terwijl 70 kilometer per uur is toegestaan. Toen agenten hem naar zijn rijbewijs vroegen, bleek hij deze niet bij zich te hebben. Ook een identiteitsbewijs had de man niet bij zich. Op het politiebureau kreeg hij proces-verbaal voor de snelheid en het niet kunnen tonen van zijn identiteitspapieren. Daarnaast bleek de APK van zijn auto te zijn verlopen.

Motorrijder gewond na val
LEEUWARDEN- De politie heeft zondagmiddag een eenzijdig ongeval op de Planetenlaan afgehandeld. Daarbij raakte een 54-jarige inwoner van Leeuwarden aan zijn enkel gewond. De man die met zijn motor de Anne Vondelingweg opreed, zag een auto niet aankomen die uit de richting van de Saturnusweg kwam. Hij moest plotseling remmen en ging onderuit. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Man gewond na val met fiets
HOLLUM (A)- De politie heeft zondagmiddag op de Bosweg een verkeersincident afgehandeld. Daar bleek een man met zijn fiets te zijn gevallen en had daardoor een hoofdwond opgelopen. De man werd overgebracht naar een huisartsenpraktijk die de man aan zijn verwondingen behandelde.

Twee verdachten aangehouden voor auto-inbraak
LEEUWARDEN- De politie heeft twee mannen, een 40-jarige inwoner van Leeuwarden en een 35-jarige inwoner van Sint Johannesga aangehouden op verdenking van diefstal van een autoradio. Een getuige zag een man een autoradio uit een auto wegnemen die op het Zaailand geparkeerd stond. Samen met een andere man vertrok de verdachte in de richting van de Reigerstraat. Daar konden beide verdachten op aanwijzing van de getuige worden aangehouden. De mannen werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor ingesloten werden. Tijdens de fouillering werd er in de kleding van de verdachten drugs aangetroffen.

Rijden onder invloed zonder rijbewijs
FRANEKER- De politie heeft zondagmiddag op de Parklaan een 46-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Agenten zagen de man in de Burgemeester J. Dijkstraweg enkele verkeersovertredingen maken, waarna zij besloten hem te controleren. Toen bleek de bromfietser alcohol te hebben gedronken. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 1165 ug/l blies. Daarnaast bleek de man geen rijbewijs te hebben. Naast proces-verbaal voor het rijden onder invloed, kreeg hij een bekeuring voor diverse verkeersovertredingen en proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs.

Brand verwoest loods en schuur
LEMMER- De politie onderzoekt de oorzaak van een brand in een loods/schuur aan de Langestreek die in de nacht van zondag op maandag om 03:45 uur plaatsvond. De eigenaar van de schuur werd wakker van een paar knallen en zag vervolgens dat er brand woedde in de schuur. De schuur en loods bevonden zich achter de woning van de eigenaar. Omwonenden werden gewaarschuwd om hun woning te verlaten in verband met het gevaar dat de brand zou overslaan naar andere woningen. De brandweerkorpsen van Lemmer, Echten en Rutten hebben de brand gezamenlijk bestreden. Omdat het vermoeden bestond dat mogelijk asbest bij de brand was vrijgekomen, werd het asbest protocol ingesteld. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Inbraak in twee auto’s
ANJUM- De politie onderzoekt twee auto-inbraken die in de nacht van zondag op maandag plaatsvonden op de Bantswei. Van twee auto’s werden de ramen kapot geslagen en de radio/cd speler weggenomen. De eigenaren moeten nog aangifte doen.

Man opnieuw aangehouden voor rijden onder invloed
ZWAGERBOSCH- De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de Boskwei, een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man reed in zijn auto en werd door agenten gecontroleerd. Toen bleek de man alcohol te hebben gedronken. Uit onderzoek bleek dat de automobilist zijn rijbewijs voor eerder overtreding van alcoholwetgeving al in had moeten leveren. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij 360 ug/l blies. Tegen de man werd opnieuw proces-verbaal opgemaakt.

Vrouw mishandeld
WARTENA- De politie onderzoekt een mishandeling die zondagavond plaatsvond in een horecagelegenheid aan de Hoofdstraat. Daar werd een vrouw, een 25-jarige inwoonster van Wartena, zonder aanleiding in haar gezicht geslagen. De dader ging er vervolgens vandoor. De vrouw deed aangifte.

Computers gestolen bij inbraak
DRACHTEN- De politie onderzoekt een inbraak die zondagavond plaatsgevonden heeft in een bedrijf aan de Tussendiepen. De eigenaar ontdekte de inbraak en zag dat een aantal computers weg waren genomen. Hij waarschuwde de politie. De daders kwamen het bedrijf binnen door een deur te forceren. Een 51-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Dief buitenboordmotor aangehouden
SNEEK – De politie heeft maandagmorgen vroeg een 53-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van diefstal. Vroeg in de morgen kwam via 1-1-2- een melding binnen dat op dat moment een buitenboordmotor weggenomen werd van een boot die aan de Franekervaart lag. Op aanwijzingen van een getuige kon de verdachte aangehouden worden in zijn woning aan de Franekervaart. In de schuur van zijn woning werd de buitenboordmotor aangetroffen. De man werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan