Politieberichten van maandag 25 oktober.

Inbraak in sportcentrum
VROUWENPAROCHIE – De politie onderzoekt een inbraak in een sportcentrum aan de Middelweg-oost. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men vermoedelijk binnen na het forceren van een deur. Het gehele pand werd doorzocht, waarbij twee laptops, een digitale fotocamera en een kluis met onbekende inhoud werden weggenomen. Namens het gedupeerde sportcentrum deed een 44-jarige inwoner van Vrouwenparochie aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Inbraak in winkel
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan het Zevenblad. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden diverse goederen weggenomen. Een 40-jarige inwoonster uit Hurdegaryp deed aangifte. De technische recherche heeft inmiddels sporenonderzoek verricht.

Tweede verdachte aangehouden voor diefstal auto
TERSCHELLING – De politie heeft in het onderzoek naar een gestolen auto een tweede verdachte aangehouden. Het betreft een 23-jarige eilander. In de nacht van zaterdag op zondag troffen agenten een zwaar beschadigde auto aan op de Willem Barentszkade op West. De auto bleek van diefstal afkomstig te zijn. Die nacht konden de agenten al een 26-jarige eilander aanhouden. Zondagmiddag volgde de tweede aanhouding. Beide mannen zijn in verzekering gesteld en zitten dus nog steeds vast.

Motorrijdster gewond na ongeval
DRACHTEN – De politie heeft zondagmiddag op de Zuiderhogeweg een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 53-jarige motorrijdster uit Drachten gewond raakte. De vrouw raakte door nog onbekende oorzaak de controle over de motor kwijt en kwam daardoor ten val. Het slachtoffer werd met onder andere hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
BREEZANDDIJK – De politie heeft zondagmiddag op de A7 nabij Breezanddijk het rijbewijs van een 29-jarige Poolse automobilist ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De Pool passeerde een controle met de lasergun met 124 kilometer per uur, terwijl op dit weggedeelte 70 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Fietser aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond op de Hollanderdijk een 19-jarige fietser uit Leeuwarden aangehouden. Surveillerende zagen de man zonder licht fietsen. De Leeuwarder werd daarop aangesproken en gevraagd om zijn identiteitskaart te tonen. Ondanks diverse verzoeken bleef de man dit weigeren. De agenten besloten om hem aan te houden. De Leeuwarder verzette zich daarbij hevig. Nadat hij enigszins gekalmeerd was, kreeg hij wederom een kans van de agenten om zijn identiteitskaart te tonen. De man begon gelijk weer te schreeuwen. De Leeuwarder werd daarom overgebracht naar het politiebureau. Hier kreeg hij een bekeuring voor het fietsen zonder fietsverlichting en voor het niet willen tonen van een identiteitskaart. Later die avond mocht de 19-jarige het bureau weer verlaten.

Inbraak winkel via dak
SNEEK – De politie onderzoekt een dakinbraak bij een winkel aan de Alexanderstraat. In de nacht van zondag op maandag kregen surveillerende agenten een inbraakmelding in de betreffende winkel. Binnen twee minuten waren de agenten ter plaatse. Niet veel later volgden meerdere eenheden van de politie, waaronder een agent met zijn hond. Het pand en de omgeving werden onderzocht, maar de inbrekers waren niet meer aanwezig. Wel ontdekten de agenten dat een gat in het dak was gemaakt. Buiten lagen nog diverse inbrekersgereedschappen en enkele kassalades. Het is nog onduidelijk wat nog meer is gestolen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 47-jarige inwoner van Sneek aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Dieseldief aangehouden door chauffeurs
HEEG – Chauffeurs van een vrachtwagenbedrijf aan de Lytshuzen hebben in de nacht van zondag op maandag een 33-jarige inwoner van Arnhem aangehouden. De man werd op heterdaad betrapt toen hij diesel uit één van de tanks van een geparkeerde vrachtauto probeerde te stelen. De Arnhemmer ging er vandoor, maar de chauffeurs hadden hem snel achterhaald. De politie was inmiddels gewaarschuwd en de 33-jarige man werd dan ook overgedragen aan de agenten. De Arnhemmer werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen.

Wederom containerbranden in Lemmer
LEMMER – De politie onderzoekt meerdere containerbranden aan de Kortestreek. Maandagochtend omstreeks 05.00 uur kregen surveillerende agenten de melding van de brand in een afvalbak aan de Kortestreek. Na onderzoek bleken er in de straat nog een aantal containers te branden. De centralist van de Meldkamer Fryslân besloot, ondanks de nachtelijke uren, toch een Burgernetactie te starten. Meerdere deelnemers gingen de straat op en gingen samen met de agenten op zoek naar de mogelijke brandstichter(s). Helaas werd niemand aangetroffen.

112Fryslan