Fryslân, 25-05-2009 • De politieberichten van zondag 24 mei 11:00 uur tot maandag 25 mei 07:00 uur.

Harlingen: jongen niet in water gegooid
In de politieberichten van zaterdag 23 mei werd gemeld dat een 14-jarige jongen door twee mannen in het van Harinxmakanaal was gegooid. Na goed een gesprek met de jongen op het politiebureau blijkt het verhaalt toch iets anders te zijn geweest. De 14-jarige was met twee vriendjes aan het varen. Bij het verlaten van het bootje viel hij tussen wal en schip. Hij is dus niet in het water gegooid, maar zelf gevallen.

Aldeboarn: kogelgat in auto, getuigen gezocht
De politie zoekt getuigen van de vernieling van een auto. Een 38-jarige inwoner van Aldeboarn ontdekte woensdag 13 mei een gat in zijn auto. Na onderzoek bleek dat het gat veroorzaakt was door een kogel. De man had woensdag 13 mei zijn zoontje op de Sinnebuorren in Akkrum opgehaald. De automobilist reed vervolgens mijn zijn auto via Aldeboarn naar de Brewei in Tijnje. Hier ontdekte hij het gat. De politie komt dan ook graag in contact met getuigen. Mogelijk is er die dag in de omgeving gejaagd en heeft een afgezwaaid schot de auto geraakt. De kans bestaat dan ook dat er meerde auto’s schade hebben. Hebt u iets gezien of gehoord, neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844. Ook als u anderszins informatie hebt dan kunt u contract opnemen met de politie.

Lemmer: controle op water tijdens Lemmer-ahoy
De politie heeft tijdens Lemmer-Ahoy van donderdag 21 mei tot en met zaterdag 23 mei intensief toezicht gehouden op de wateren rondom Lemmer. Dit mede naar aanleiding van klachten van bewoners die aan deze wateren wonen. Tijdens de controles werden 14 bekeuringen uitgeschreven voor het te snel varen, waarvan er vijf voor minderjarigen. Daarnaast werden twee bekeuringen uitgeschreven voor het varen zonder vaarbewijs, één voor het niet dragen van een dodemanskoord, één voor het vissen zonder vergunning en één voor het vissen in gesloten tijd met kunstaas. Tenslotte werden er nog vijf waarschuwingen uitgedeeld voor te snel varen en twee voor het vissen zonder geldige vispas.

Makkum: man gewond na ongeval
De politie heeft zondagavond het ambulancepersoneel geassisteerd in verband het aantreffen van een gewonde man in de Klipperstraat. Daarbij kwam een 54-jarige inwoner van Makkum zodanig ten val dat hij diverse verwondingen opliep, waaronder fikse hoofdwond. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Pingjum: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Waltingaleane. Tussen donderdagavond en zondagavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werd een geldbedrag weggenomen. De 39-jarige bewoner deed aangifte.

Spanga/Goutum: rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertredingen
De politie heeft zondagmiddag van een motorrijder en een automobilist het rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. Op de Pieter Stuyvesantweg in Spanga passeerde een 26-jarige motorrijder (woonplaats onbekend) een snelheidscontrole met de lasergun met 158 kilometer per uur, terwijl 80 kilometer per uur is toegestaan. Op de N31 nabij Goutum passeerde een 37-jarige automobilist uit Grou een snelheidscontrole met de lasergun met 138 kilometer per uur, terwijl op deze weg 70 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werden de rijbewijzen van de twee bestuurders ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Vinkega: motorrijder gewond na aanrijding
De politie onderzoekt een aanrijding tussen een auto en motorrijder die zondagmiddag plaatsvond op de Noordwolderweg. Een 56-jarige automobilist uit Zwolle wilde zijn auto keren op de weg. Hij zag daarbij een motor, die bestuurd werd door een 22-jarige inwoner van Wolvega, over het hoofd. De motorrijder botste vervolgens tegen de auto en werd van zijn motor geslingerd. Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Oldeberkoop: bromfietser gewond eenzijdige aanrijding
De politie onderzoekt een éénzijdige aanrijding die zondagmiddag op Heerenveenseweg plaatsvond, waarbij 15-jarige jongen uit Wolvega gewond raakte. De bromfietser reed in de richting van Oudehorne en raakte door nog onbekende oorzaak de macht over zijn stuur kwijt toen hij in een flauwe bocht reed. Vervolgens botste hij tegen twee bomen. De jongen is per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Leeuwarden: controle op het water
De politie heeft zondagmiddag op de wateren rondom Leeuwarden gecontroleerd. Zo werd er onder andere met de politieboot gecontroleerd op de Teersnerwielen naar aanleiding van klachten uit de buurt over snelvaarders. De agenten waren nog maar net op de Teersnerwielen of de eerste snelvaarder diende zich al aan. Een 12-jarige uit Leeuwarden voer veel te snel. Na een goed gesprek werd hem gevraagd om direct naar huis te varen en niet meer van de boot gebruik te maken. Dit werd tevens met zijn ouders besproken. Vervolgens gingen de agenten naar de Nauwe Greuns. Hier zagen ze een 35-jarige vrouw uit Goutum varen in een snelle motorboot. De vrouw was enkele weken geleden al gewaarschuwd omdat haar boot niet was geregistreerd en omdat ze niet in het bezit was van een vaarbewijs. Ondanks de waarschuwing bleef ze dus varen en de agenten schreven dan ook bekeuring uit van €360 voor het varen zonder vaarbewijs. Op de Nauwe Greuns werd ook een 30-jarige Leeuwarder gecontroleerd. Hij viel op omdat hij met hoge snelheid kwam aanvaren. De man kreeg een bekeuring van €45 omdat hij geen reddingsvesten aan boord had. Vervolgens gingen de agenten naar het Langdeel. Nabij het Vrouwensan zagen ze de 12-jarige weer varen met een vriendje, dit tegen alle waarschuwingen in. Deze keer werd er niet meer gewaarschuwd. De agenten maakten proces-verbaal omdat de jongen nog te jong is om een snelle motorboot te besturen. De politie blijft de komende maanden actief controleren op de Friese wateren.

Goutum: diefstal uit woning
De politie onderzoekt een insluiping in een woning aan It Blauwe Slot. Zondagavond kwam men binnen via een onafgesloten garagedeur. Uit de woning werden een portemonnee en een laptop gestolen. Tijdens de diefstal was de 53-jarige bewoner achter zijn woning aan het werk. Hij heeft niks van de diefstal gemerkt. De man heeft aangifte gedaan.

Sneek: plaats verlaten ongeval, verdachte aangehouden
De politie onderzoekt en aanrijding die zondagavond op de Selfhelpweg plaatsvond. Een 34-jarige automobilist uit Sneek botste door nog onbekende oorzaak tegen een lantaarnpaal, waarna de gehele licht armatuur naar beneden viel. Een getuige die dit zag gebeuren en het kenteken van de betrokken auto noteerde, waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Na een zoekslag trof men de auto aan. Toen men de bestuurder aansprak bleek deze naar alcohol te ruiken. De man is overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 855 ug/l blies. Naast een proces-verbaal voor het verlaten van de plaats van het ongeval en het rijden onder invloed van alcohol, werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Leeuwarden: man aangehouden voor openbare dronkenschap
De politie heeft zondagavond op het NS-station een 56-jarige inwoner van Sint Nicolaasga aangehouden op verdenking van openbare dronkenschap. Conducteurs van de trein hadden de politie gewaarschuwd omdat ze een zwaar beschonken man in de trein hadden aangetroffen. De 56-jarige kon nog net op zijn benen staan, maar niet meer aanspreekbaar. De man werd overgebracht naar het politiebureau en ter ontnuchtering ingesloten.

Tjerkwerd: motorrijder gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft zondagavond op de Hemdijk een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 41-jarige motorrijder uit Lippenhuizen gewond raakte. De bestuurder verloor vermoedelijk de controle over zijn motor door kleine steentjes op de weg. De motor sloeg over de kop en belandde samen met de bestuurder in een sloot. Het slachtoffer werd met letsel aan zijn been per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: rijden onder invloed van alcohol
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de Carel van Manderstraat een 31-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol en/of drugs. Surveillerende agenten zagen in de betreffende straat een voertuig midden op de weg staan met daarin nog de bestuurder. De Leeuwarder hing in de autogordel en reageerde niet op aanspreken. Nadat de agenten hem aanraakten werd hij even wakker, maar viel gelijk weer weg. Hierop werd de ambulance gewaarschuwd. Met veel moeite kon het ambulancepersoneel de man uit de auto krijgen. De Leeuwarder werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. In de auto vonden de agenten een tas met lege bierflesjes en een kratbier met daarin een aantal lege flesjes. Daarnaast vonden ze in een pakje sigaretten een zakje met daarin wit poeder, vermoedelijk harddrugs. Al deze spullen werden in beslag genomen. In het ziekenhuis werd bij de verdachte een bloedproef afgenomen. Na behandeling werd de verdachte overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. Het rijbewijs van de automobilist bleek al ingevorderd te zijn.

Leeuwarden: inbraak in horecagelegenheid
De politie onderzoekt een inbraak in een horecagelegenheid aan de Insulindestraat. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd uit de kassalade een geldbedrag weggenomen. Namens de horecagelegenheid deed een 36-jarige inwoner van Leeuwarden aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Heerenveen: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Jutte. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen via een niet afgesloten garagedeur. De gehele benedenverdieping werd doorzocht, waarbij onder andere een portemonnee met inhoud en een laptop werden weggenomen. De 49-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

112Fryslan

})