Politieberichten van maandag 25 juni

Inbraak woningen

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar twee woninginbraken. In de nacht van zaterdag op zondag werd ingebroken in een woning aan de Hooidollen. De dader(s) kwam(en) de woning binnen door een raam te vernielen. Nadat de woning werd doorzocht, werd een laptop, drie fotocamera’s en sieraden weggenomen. De 49-jarige bewoner deed aangifte. Zondagavond ontdekte een 29-jarige bewoner van een woning aan de Valeriusstraat dat er bij hem was ingebroken. Daarbij waren onder andere twee fotocamera’s en een portemonnee buit gemaakt. De 29-jarige deed aangifte.

Vrouw aangevallen na niet doorgaan koop

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar een mishandeling van een 35-jarige inwoonster van Oosterwolde die zondagmiddag plaatsvond bij een woning aan de Rixtwei. Het slachtoffer was uit Oosterwolde gekomen om een via Marktplaats te koop aangeboden naaimachine te kopen. Nadat zij de naaimachine kritisch had bekeken en tot besluit was gekomen om het apparaat niet te kopen liep zij naar auto. Vlakbij haar voertuig werd ze aangevallen door twee vrouwen. Het slachtoffer liep daarbij verwondingen op aan haar gezicht. De vrouw deed aangifte. De politie stelt een onderzoek in om de identiteit van de twee daders te achterhalen.

Auto tegen gevel

HEERENVEEN – De politie heeft zondagmiddag een ongeval onderzocht op de Jutte. Daar was een 79-jarige automobilist uit Heerenveen met zijn auto tegen een gevel van een woning gereden. De brandweer moest er aan te pas komen om de beschadigde gevel van de woning te stutten. De bestuurder verklaarde tegenover de agenten dat hij op het gaspedaal had getrapt, in plaats van op de rem. Het CBR gaat beoordelen of de automobilist nog wel geschikt is om een auto te besturen.

Meisje gegijzeld en mishandeld

WOLVEGA- De politie heeft zondagmiddag op de Steenwijkerweg een 21-jarige inwoner van Nijholtpade aangehouden op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving en mishandeling. De man wordt ervan verdacht zondagmiddag een 14-jarige inwoonster van Wolvega tegen haar wil te hebben meegenomen. Het slachtoffer en verdachte hadden een relatie en waren die middag in de auto van de verdachte naar het Acht Pilarenplein in het dorp gereden om daar andere jeugd te ontmoeten. Op een gegeven moment kreeg het stel ruzie, waarna het duo besloot om in de auto te stappen en weg te rijden. Tijdens de rit werd de man gewelddadig en wilde het 14-jarig meisje niet laten gaan. Tijdens een stop wist het slachtoffer te ontsnappen en bij een huis aan te bellen. Daar werd zij opgevangen door de bewoners die haar ouders belden. Eenmaal aangekomen bij het huis van de 14-jarige reed de man met zijn auto tegen hek en de muur van een garagebox. Die liepen daardoor veel schade op. Vervolgens reed de man weg. De ouders van het slachtoffer noteerden het kenteken en gaven een rijrichting door aan de inmiddels gewaarschuwde politie. Agenten zagen de man rijden. Hij kreeg op de Steenwijkerweg een stopteken en werd aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. De auto werd in beslag genomen en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Het slachtoffer deed aangifte.

Agressieve automobilist aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag een 47-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had zaterdagmiddag op de Eewal een 31-jarige inwoner van Leeuwarden geslagen en geschopt. Het slachtoffer had namelijk daarvoor een opmerking gemaakt over het rijgedrag van de man. De 47-jarige automobilist was hier blijkbaar niet van gediend, want hij stopte en viel de 31-jarige man aan. Die raakte daarbij gewond. Het slachtoffer deed aangifte. Ondanks een zoekactie werd de dader zaterdag niet gevonden. In de loop van zondag kregen agenten informatie over het verblijfadres van de man. Hij kon vervolgens worden aangehouden in de woning van zijn vriendin. De Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

JISTRUM – De politie heeft zondagavond het rijbewijs van een 40-jarige automobilist uit Harkema ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder kreeg op de Joost Wiersmaweg een stopteken, waarna een controle volgde. Omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies hij 670 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Vrouw aangehouden na vernielen inboedel

JUTRIJP – De politie heeft zondagavond een 40-jarige inwoonster van IJlst aangehouden op verdenking van vernieling. Na een ruzie in de woning van een vriend van de vrouw werd ze volgens eigen zeggen zo kwaad dat ze besloot om een deel van de inboedel te vernielen. De tv, radio, kasten, lampen en bloempotten werden door haar kapot gemaakt. De 53-jarige man waarschuwde vervolgens de politie. De vrouw werd in haar eigen woning aangehouden. Agenten brachten de verdachte naar het politiebureau en daar werd ze voor nader onderzoek ingesloten.

Automobilist gezocht na aanrijding

WIRDUM – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag gezocht naar een 51-jarige automobilist uit Hengelo. De man was met zijn auto tegen een vangrail gereden op de Werpsterhoek. In verband met werkzaamheden is de reguliere weg afgesloten en het verkeer wordt via een nieuwe weg langs de Werpsterhoek geleidt. De 51-jarige bestuurder heeft deze nieuwe situatie waarschijnlijk verkeerd ingeschat en reed tegen een vangrail. Zijn auto raakte daarbij zwaar beschadigd, zo bleef onder ander een bumper met daarop zijn kenteken achter op de plaats van het ongeval. Ondanks de zware schade zag de man kan om verder te rijden. In de omgeving werd door agenten gezocht naar het voertuig. Dit werd echter niet meer aangetroffen. Tegen man wordt proces-verbaal opgemaakt voor het verlaten van de plaats van een ongeval.

Snorfietser onder invloed

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 32-jarige snorfietser uit Leeuwarden betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Agenten gaven de bestuurder op de Huizumerlaan een stopteken. Na controle bleek de Leeuwarder niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Tevens hadden de agenten het vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. Daarom werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies de 32-jarige 595 ug/l, goed voor een rijverbod en proces-verbaal. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder geldig rijbewijs.

Man aangehouden na steekpartij

LEEUWARDEN – De politie heeft maandagochtend een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de steekpartij in Munein.In de nacht van zaterdag 15 oktober op zondag 16 oktober 2011 werd een 32-jarige inwoner van Gorredijk na een hardcore feest in Munein door drie mannen aangevallen en meerdere malen gestoken met een mes. Het slachtoffer raakte hierbij zwaar gewond en werd in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Gelukkig overleefde hij de aanslag. Het politie onderzoek leverde in eerste instantie niets op.

Publiciteit

In februari 2012 werd deze zaak weer onder aandacht gebracht tijdens een hardcore feest in Berlikum. Er werd geflyerd en er werden onder andere posters opgehangen in bussen. Naar aanleiding hiervan kwam er nieuwe informatie bij de politie binnen waaruit bleek dat er meerdere mensen in het partycircuit van het misdrijf op de hoogte moeten zijn geweest en ook mogelijk de daders kenden. Vorige week dinsdag werd de zaak behandeling het tv programma Opsporing Verzocht. Naar aanleiding van deze uitzending kwamen meerdere tips bij de politie binnen. Dankzij deze tips en eigen onderzoek kon maandagochtend de 31-jarige Leeuwarder worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het rechercheteam sluit meer aanhoudingen niet uit.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan