Politieberichten van maandag 25 juli

Diefstal met geweld

BALLUM- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twee 16-jarige inwoners van Deelen (Gld) aangehouden op verdenking van diefstal met geweld. De beide verdachten maakten deel uit van een groep die in een kampeerboerderij logeerde. Het duo drong die nacht een slaapkamer binnen van een 16-jarige groepsgenoot, eveneens inwoner van Deelen. Ze bedreigden en mishandelden het slachtoffer terwijl zij geld eisten. Nadat het slachtoffer de verdachten had verteld waar hij zijn geld bewaarde, namen deze het geld weg verlieten de kamer. Het slachtoffer waarschuwde de leiding van de groep, die direct via 1-1-2 de politie belde. Beide verdachten werden aangehouden en diezelfde nacht nog per boot overgebracht naar een politiebureau aan de vaste wal. Daar werden zij voor nader onderzoek in verzekering gesteld.

Aanhouding met vuurwapen

HEERENVEEN – De politie heeft zondagavond op de Gedempte Molenwijk een 20- en een 40-jarige Leeuwarder aangehouden. De twee bleken bij een controle in verband met mogelijke drugshandel in het bezit te zijn van een mes en een alarmpistool. Beide verdachten werden naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Inbraak school

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een schoolgebouw aan de Larixstraat. Zondagavond werd van het pand een raam vernield, waarna onder meer een beamer werd weggenomen. Een 48-jarige inwoonster van Leeuwarden deed namens de school aangifte.

Mishandeling

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de mishandeling van een 56-jarige Leeuwarder in de nacht van zondag op maandag. Een getuige zag dat op de Ibisstraat twee mannen een andere, op de grond liggende man schopten en sloegen. De getuige waarschuwde daarop de politie en ontfermde zich over het slachtoffer. De twee mannen waren inmiddels verdwenen. Het slachtoffer werd naar het MCL overgebracht, waar hij ter observatie werd opgenomen.

Aanhouding na inbraak

LEEUWARDEN – De politie heeft maandagochtend vroeg een 43-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van een inbraak. Surveillerende agenten zagen een auto van een beveiligingsbedrijf met enige spoed richting de Stationsweg rijden en besloten het voertuig te volgen. Eenmaal op de Stationsweg aangekomen stopte de beveiliger voor een horecagelegenheid. Hij vertelde de agenten dat het inbraakalarm van het café was afgegaan. De beveiliger liep vervolgens een steeg in en zag nog net een voor hem onbekende man wegrennen. Ook bleek nog een man op het dak van het bedrijf te zitten. Meerdere agenten, waaronder één met een politiehond, doorzochten het gehele pand. De 43-jarige Leeuwarder werd daarbij aangetroffen in een koelcel en vervolgens aangehouden. Na onderzoek in het café bleken de gokkasten open gebroken te zijn. Namens de gedupeerde horecagelegenheid moet nog aangifte worden gedaan. De Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijden zonder rijbewijs

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag de auto in beslag genomen van een 22-jarige Leeuwarder. De man bleek bij een controle op de Prins Bernhardstraat voor de derde keer te rijden tijdens een rijontzegging.

Mishandeling door automobilist

TJERKGAAST – De politie onderzoekt de mishandeling van een 18-jarige automobilist uit Sint Nicolaasga. Deze deed aangifte van het feit dat hij zondag omstreeks 13.30 uur op de Geastdyk door een andere, nog onbekende automobilist geslagen en gestompt zou zijn. De mishandeling vond plaats nadat de aangever met zijn auto tegen de achterzijde van de auto onbekende man was gebotst. Daarbij ontstond overigens geen schade. Voorafgaand had de aangever geprobeerd de auto van de onbekende man in te halen. Dat was niet gelukt omdat die tijdens de inhaalmanoeuvre ineens snelheid vermeerde. De onbekende automobilist stapte na de aanrijding uit zijn auto. Hij trapte vervolgens tegen de auto van de aangever, trok het portier open en sloeg de aangever meerder malen tegen het hoofd. De man stapte toen weer in zijn auto en reed weg. De aangever hield aan de mishandeling een gebroken tand over.

Twee vrouwen aangehouden voor diefstal computers

OUDEHASKE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Zwarteweg twee inwoonsters van Heerenveen van 29 en 26 jaar aangehouden op verdenking van diefstal. Medewerkers van een reclyclingsbedrijf waren ’s nachts onderhoudswerkzaamheden aan het verrichten. Plotseling zagen ze op monitor met bewakingsbeelden twee dames het terrein van het bedrijf aan de Dolten verlieten door over een hek te klimmen. De medewerkers stapten direct in een auto en gingen naar de locatie toe waar de dames over het hek waren geklommen. In de slootkant werd het duo aangetroffen. Naast hen lagen diverse elektronische apparatuur, waaronder computers. Deze hadden ze weggenomen vanuit de sorteerruimte van het bedrijf. De politie was inmiddels gewaarschuwd en agenten hielden de twee aan. Beide vrouwen werden overgebracht naar het politiebureau. De volgende ochtend werden ze verhoord. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt, waarna ze in de loop van de middag het bureau weer mochten verlaten. Na onderzoek bleek dat ook een 48-jarige inwoner van Heerenveen betrokken was bij de diefstal. Hij verscheen op uitnodiging van de agenten zaterdagochtend op het politiebureau. Ook tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Posterplakker wederom aangehouden

HEERENVEEN – De politie heeft zaterdagmiddag een 42-jarige inwoner van Nieuwehorne aangehouden. De man werd wederom betrapt toen hij met een kwast en een aantal ‘protest’ posters in de weer was. Surveillerende agenten zagen hem bezig op de Heremaweg. Een week terug werd de man op heterdaad betrapt in het centrum van Heerenveen toen hij posters aan het plakken was. Ook zaterdagmiddag was hij in het bezit van diverse posters die hij her en der in Heerenveen wilde op gaan plakken. De 42-jarige man werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht hij het bureau weer verlaten. De posters en de lijm werden in beslag genomen.

Aanhouding na diefstal vrachtwagen met minikraan

HEERENVEEN – De politie heeft maandagochtend op de A7 nabij Heerenveen een 45-jarige Pool aangehouden op verdenking van diefstal en/of heling. Een 40-jarige inwoner van Molkwerum ontdekte maandochtend vroeg dat op de Wymert een vrachtauto met een daarop een minikraan was gestolen. De man informeerde vervolgens per sms een aantal van zijn collega’s. Eén van hen zag het gestolen voertuig rijden in de richting van Drachten. Meerdere eenheden van de politie gingen vervolgens opzoek naar het betreffende voertuig. Op de A7 nabij Heerenveen zagen ze de gestolen vrachtauto rijden. De Poolse bestuurder kreeg een stopteken en werd vervolgens aangehouden. De vrachtauto met daarop de minikraan werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Namens een gedupeerd loonbedrijf uit Elahuizen deed de 40-jarige man uit Molkwerum aangifte.

112Fryslan