Politieberichten van zaterdag 23 april 11.00 uur t/m maandag 25 april 11.00 uur

Snelheidsovertreding
KOLUMMERPOMP – De politie heeft zaterdagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 29-jarige man uit Uithuizen. De automobilist passeerde omstreeks 11.25 uur een lasercontrole op de Kwelderweg met 149 kilometer per uur. Ter plaatse is 80 kilometer per uur toegestaan. Vanwege de overschrijding van 69 kilometer per uur werd hij staande gehouden. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Fietser ten val
WOUTERSWOUDE – De politie heeft zaterdagmiddag een verkeersongeval op de Broekloane afgehandeld waarbij een 78-jarige fietser uit Damwoude gewond raakte. De man stak de kruising met de Broeklaan over waarna een 54-jarige motorrijder uit Damwoude naderde. Het lukte de motorrijder om de fietser grotendeels te ontwijken maar de beide mannen raakten elkaar wel. De fietser kwam ten val. De motorrijder kon zijn motor nog net onder controle houden. De 79-jarige is met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. Na onderzoek mocht hij het ziekenhuis weer verlaten.

Getuigenoproep na overval op woning
DRACHTEN – De politie is op zoek naar getuigen van een overval op een woning zaterdagmiddag aan De ee. Een 29-jarige bewoner werd rond 16.28 uur overvallen door vier personen. Daarbij mishandelden zij de bewoner en namen zij elektronica en computerapparatuur mee. Na het vertrek alarmeerde de bewoner direct de politie via 1-1-2. Getuigen hadden het kenteken genoteerd van het voertuig waarin de daders zaten. Meerdere politie-eenheden keken uit naar het voertuig waarna bikers het voertuig op de kermis aantroffen. De inzittenden voldeden aan het signalement. Vijf personen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Dat ging om een 21-jarige man, een 26-jarige man, een 25-jarige man en een 26-jarige vrouw, allen uit Drachten. Van de vijfde verdachte een 25-jarige man is geen woonplaats bekend. Voor nader onderzoek zijn alle vier de mannen ingesloten. De 26-jarige vrouw mocht na verhoor het politiebureau weer verlaten. De politie heeft de zaak in onderzoek. Ten tijde van de overval was in de omgeving van de woning veel publiek op straat. De politie heeft al met enkele getuigen gesproken. Vanwege het onderzoek is de politie op zoek naar meer getuigen die iets gezien of gehoord hebben. Daarvoor kunnen zij contact opnemen met de politie via 0900 – 8844. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800 – 7000.

Motorrijder verongelukt
EE – Een 45-jarige man uit Winsum (Groningen) is als gevolg van een aanrijding zaterdagavond op de Humaldawei overleden. De motorrijder reed omstreeks 17.40 uur op de doorgaande weg in de richting van Ee en haalde een auto in. Een crossbrommer bestuurd door een 14-jarige jongen uit Oostrum kwam vanaf de Dowemattereed en stak de Humaldawei over. Hierdoor botste hij tegen de van rechtskomende motorrijder aan. Beide bestuurders kwamen ten val. De hulpdiensten werden gewaarschuwd. Ook de traumahelikopter kwam ter plaatse voor medische ondersteuning. De motorrijder is ter plaatse overleden. De 14-jarige bestuurder van de brommer is met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. Zijn opzittende, een 16-jarige jongen, eveneens uit Oostrum, is met beenletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Na ontslag uit het ziekenhuis is de 14-jarige bestuurder aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft een onderzoek ingesteld.

Aanhouding vernieler
GORREDIJK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 18-jarige man uit Jubbega aangehouden op verdenking van vernieling. Rond 02.40 uur kreeg de politie de melding dat een groepje jongens op de Markstraat vernielingen pleegden en een autoband hadden lek gestoken. Dankzij een goed signalement werden drie jongens, twee 18-jarigen uit Jubbega en een 20-jarige plaatsgenoot aangehouden. Op het politiebureau werden zij verhoord waarna bleek dat de 18-jarige en de 20-jarige met de vernielingen niets te maken hebben gehad. De andere 18-jarige bekende de vernieling te hebben gepleegd. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Hij werd daarna heengezonden.

Vrachtwagen met aanhanger gestolen
HEERENVEEN – De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een vrachtauto met aanhanger vanaf een terrein aan de Neptunes. Werknemers van een transportbedrijf ontdekten zondagochtend dat een vrachtauto met het kenteken BN-HN-86 en een aanhanger met het kenteken WT-55-JX waren gestolen. Een 42-jarige man uit Marum heeft namens het bedrijf aangifte gedaan.

Motorrijder aangereden
URETERP – De politie heeft zondagmiddag een verkeersongeval op de Butewei afgehandeld. Een 45-jarige automobilist uit Overdinkel reed de kruising van de Butewei met Opperhaudmare op en verleende geen voorrang aan een 46-jarige motorrijdster uit Beetsterzwaag. Dit met een aanrijding tot gevolg. De motorrijdster is met letsel aan haar voet per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Snelheidsovertredingen
BOLSWARD – De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 23-jarige man uit Exmorra. De motorrijder passeerde een snelheidscontrole op de Snekerweg met 156 kilometer per uur. Daarbij overschreed de 23-jarige de maximum toegestane snelheid van 80 kilometer per uur met 76 kilometer per uur. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

A32 – De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 30-jarige man uit Hengelo. Ter hoogte van Oudeschoot vinden wegwerkzaamheden plaats en geldt een maximum snelheid van 90 kilometer per uur. De 30-jarige passeerde de controle met 143 kilometer per uur. Een overschrijding van 53 kilometer per uur. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

VEENWOUDEN – De politie heeft zondagavond het rijbewijs ingevorderd van een 24-jarige man uit Leersum. De motorrijder passeerde een snelheidscontrole op de Rondweg met 173 kilometer per uur. Op de Rondweg is een maximum snelheid van 80 kilometer per uur toegestaan. Een overschrijding van 93 kilometer per uur. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.

Auto tegen de boom
OLDEHOLTWOLDE – De politie heeft zondagavond een eenzijdig verkeersongeval op de Heerenveenseweg afgehandeld. Een 32-jarige vrouw uit Leeuwarden reed in een bocht, door onbekende oorzaak, rechtdoor en kwam tegen een boom tot stilstand. De automobilist kon op eigen kracht uit het voertuig komen. Met onbekend letsel is zij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Het voertuig is afgesleept.

Drie auto’s volledig uitgebrand
WOLVEGA – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een brand die zondagavond plaatsvond bij een autobedrijf aan de Schuttevaerstraat. Rond 23.15 uur kwam de melding dat meerdere aldaar geparkeerde auto’s in brand stonden. De brandweer werd gealarmeerd die het vuur vlot onder controle had. De schade betrof drie volledige uitgebrande auto’s. Drie andere personenauto’s hadden brandschade aan de voor- en achterzijde. Het is niet duidelijk hoe de brand is ontstaan. Brandstichting wordt niet uitgesloten. De technische recherche stelt een nader onderzoek in. Een 44-jarige man uit Lemmer heeft namens het autobedrijf aangifte gedaan.

Vernielingen
FRANEKER – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag vier 19-jarige mannen, allen uit Franeker aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige had gezien dat rond 03.35 uur op de Hertog van Saxelaan door een groepje jongeren een bord werd vernield. Via 1-1-2 werd de politie gealarmeerd die naar de groep ging zoeken. De getuige kon een goed signalement geven. Nabij de fietstunnel troffen agenten de groep aan. Zij voldeden aan het signalement waarna de jongens werden aangehouden. Op het bureau verklaarden zij tijdens het verhoor dat zij de vernielingen hadden gepleegd. De mannen werden heengezonden met een bekeuring voor vernieling op zak. De officier van justitie gaat bepalen hoe hoog de boete wordt.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft het gehele weekend in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol.

Gerichte controles bij sportkantines
[bullets]BOLSWARD – De politie heeft zaterdagmiddag een alcoholcontrole uitgevoerd ter hoogte van de voetbalvelden op en bij het Bolwerkplein. 43 bestuurders werden gecontroleerd. Daarbij werden geen overtredingen geconstateerd.[/bullets]

De politie gaat de komende weken gerichte alcoholcontroles uitvoeren bij voetbalkantines in de gemeenten Sûdwest Fryslân, Littenseradiel en Gaasterlân-Sleat. Het doel is om een signaal af te geven dat sport en rijden onder invloed niet samen gaan. Alle sportkantines in de genoemde gemeenten zijn door middel van een brief op de hoogte gebracht van deze controles.

[bullets]LEMMER – De politie heeft zaterdagavond alcoholcontroles uitgevoerd nabij een voetbalkantine. Op de Straatweg in Lemmer werden van 60 bestuurders een blaastest afgenomen. Een bestuurder blies 245 ug/l bij de ademanalyse op het politiebureau. Er werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.[/bullets]

Duitse bestuurster maakt meerdere verkeersovertredingen
LEMMER – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag het rijbewijs ingevorderd van een 50-jarige vrouw uit Oerlinghause (Duitsland). Rond 03.20 uur werd de vrouw aangehouden nadat de politie werd gealarmeerd na een ruzie op de Lijnbaan. Daarbij zou de 50-jarige enkele meisjes hebben belaagd. Om de identiteit vast te stellen van de verdachte werd haar een geldig legitimatiebewijs gevraagd. Deze kon zij niet geven. Ook was zij onder invloed van alcohol. Er werden twee bekeuringen uitgeschreven, voor openbaar dronkenschap en het niet tonen van een identiteitsbewijs. De agenten hadden de vrouw gewaarschuwd niet te gaan rijden. Agenten bleven vervolgens in de buurt. Enkele minuten later reed de vrouw in haar voertuig weg. Op de Sluisweg konden agenten achter haar gaan rijden en een stopteken geven. Deze negeerde zij. Via het Lemsterpad en de Hopweg reed zij hevig slingerend in de richting van de Kuinre. Op de Hopweg konden agenten voor het voertuig komen en stopte zij. De Duitse werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar een ademanalyse volgde. Deze had 565 ug/l als resultaat. Op grond van het gevaarlijke rijgedrag en het negeren van het stopteken werd haar rijbewijs ingevorderd. Na verhoor kon de vrouw het politiebureau zondagochtend verlaten. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijs ingevorderd
In vier gevallen hadden de bestuurders zoveel gedronken dat zijn rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaatscontrole, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Zaterdag 11.35 uur, Hertog van Saxelaan in Franeker, 57-jarige man uit Sint Jacobiparochie, 365 ug/l, betrof een beginnend bestuurder.
Zondag 18.52 uur, Kringgreppelstraat in Oosterwolde, 54-jarige man uit Oosterwolde, 705 ug/l, de man veroorzaakte de gehele avond geluidsoverlast. Tevens was hij in zijn auto gaan rijden. Bij terugkomst in de straat mishandelde de 54-jarige een buurtbewoner door hem een klap te geven. Hierop werd hij aangehouden. Er werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en mishandeling.
Zondag 20.50 uur, Keizerskroon in Leeuwarden, 19-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 500 ug/l, betrof een beginnend bestuurder.
Zondag 01.24 uur, Hommedraai in Jubbega, 44-jarige vrouw uit Jubbega, 590 ug/l.[/bullets]

112Fryslan