Politieberichten van zaterdag 22 mei 11.00 uur t/m maandag 24 mei 11.00 uur

Hennepkwekerij opgerold
DRACHTEN – De politie heeft woensdagmiddag 19 mei een hennepkwekerij aan de Tjaarda opgerold. Naar aanleiding van een tip is de politie naar binnen gegaan. In de woning trof men op een slaapkamer een in werking zijnde hennepkwekerij aan met 72 planten. De 51-jarige bewoner is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd hij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt. De planten en de apparatuur zijn vernietigd.

Spoor van vernielingen station en binnenstad
SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag 21 mei op zaterdag 22 mei een spoor van vernielingen geconstateerd rondom het (bus)station centraal aan de Kanaalstraat en in de binnenstad van Sneek.

Het spoor liep vanaf het (bus)station Sneek via Stationsstraat, Oud Kerkhof, Galigapromenade, richting de Leeuwenburg naar het Schaapmarkplein en vervolgens naar de Singel. Bij het station lagen er vijf fietsen op het treinspoor. Ruim 30 fietsen waren over elkaar op het parkeerterrein verspreid neergegooid. Er was over de fietsen heengelopen en veel fietsen waren beschadigd. Op de Stationsstraat lag tevens fiets op de rijbaan.

Bij het Oud Kerkhof lagen de bloemen van kransen stukgeslagen op de straat. De standaards waar de kransen en boeketten op waren bevestigd lagen in de Galigapromenade. Bij het Schaapmarktplein lagen geraniums op straat die uit de bloembakken waren getrokken. Deze bloembakken hangen aan de leuningen van bruggen. Op de Singel lagen nog diverse fietsen op straat.
Die nacht heeft de politie een zoekslag gemaakt door het centrum maar trof daar geen betrokkenen aan die mogelijk iets met deze vernieling te maken hadden. Gelukkig reden er op het moment dat de fietsen op het spoor lagen geen treinen. Er deden zich hierdoor geen persoonlijke ongelukken voor, maar dat had heel anders kunnen aflopen.

Getuige geweest?
De politie wil graag deze vernielers aanpakken. Daarom vragen we mensen die hiervan getuige zijn geweest het nummer 0900-8844 te bellen als zij iets gezien of meer informatie hebben over deze vernielingen.

Bel 1-1-2; daar pak je ook daders mee!
U mag het nummer 1-1-2 ook gebruiken als u getuige bent van een misdrijf. Dus als u ziet dat iemand iets vernielt, steelt, of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie direct in actie komen om de dader(s) te pakken!

Getuigenoproep na mishandeling
SNEEK – De politie is op zoek naar getuigen van een mishandeling die plaatsvond op vrijdag 21 mei omstreeks 21.30 uur op de Kerhoflaan/Bolswarderweg. Dit was ter hoogte van de snackbar. Het 31-jarige slachtoffer uit Sneek is daarbij meerdere malen op zijn hoofd geslagen. Vermoedelijk waren hier vier personen bij betrokken. De man kwam op de grond terecht en kreeg toen trappen tegen het hoofd. In verband met zijn letsel is hij behandeld in het ziekenhuis in Sneek. Getuigen kunnen met de politie in contact komen via het nummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Snelheidsovertredingen
DRACHTEN / HAULE – De politie heeft zaterdagavond in Drachten en zondagmiddag in Haule het rijbewijs ingevorderd van twee bestuurders nadat zij een snelheidsovertreding hadden begaan. In Drachten reed een 48-jarige automobilist uit Groningen op de N31 met een snelheid van 159 kilometer per uur. Dit is 59 kilometer boven de toegestane maximum snelheid van 100 kilometer per uur. In Haule passeerde een 24-jarige motorrijder uit Appelscha op de Toncensweg een snelheidscontrole met 154 kilometer per uur. Hier geldt een maximum toegestane snelheid van 80 kilometer per uur. Naast de invordering van de rijbewijzen werd tegen beide bestuurders proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak in vrachtwagens
NIJEMIRDUM – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in zes vrachtwagens die stonden geparkeerd bij een bedrijf aan de Hoitebuorren. Door het vernielen van ruiten werden uit de vrachtauto’s mobiele telefoons en tankpasjes weggenomen. De 64-jarige bedrijfseigenaar uit Nijemirdum heeft inmiddels aangifte gedaan.

Getuigen van diefstal scooter
DRACHTEN – De politie is op zoek naar getuigen van de diefstal van een scooter, type Beta, blauw van kleur. Deze scooter werd zondagochtend uit het water gehaald op de Warande. Er werd contact gezocht met de eigenaar, een 42-jarige vrouw uit Drachten. Het bleek om haar scooter te gaan. Deze was gestolen in de nacht van zaterdag op zondag uit de achtertuin van een woning aan de Lidlum. De scootereigenaresse was daar op visite geweest en had besloten lopend naar huis te gaan. De scooter bleef bij de woning achter waarna zondagochtend bleek dat deze was gestolen. De politie komt graag in contact met mensen die iets gezien of gehoord hebben van deze diefstal. Zij kunnen daarvoor bellen met 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Brand verwoest horecapand
NOARDBURGUM – De politie stelt een onderzoek in naar een brand in een horecagelegenheid aan de Zevenhuisterweg. In de nacht van zaterdag op zondag, rond 02.30 uur, zagen surveillerende agenten vlammen uit het pand komen. De brandweer werd gealarmeerd en omstanders werden op veilige afstand gehouden. In de nabijgelegen panden waren geen personen aanwezig. In een nabijgelegen woning waren mogelijk nog huisdieren, twee honden, aanwezig. De 23-jarige uitbater uit Grou wilde naar binnen om de dieren te redden maar werd voor zijn eigen veiligheid door agenten tegengehouden. Het lukte hem toch om de woning te bereiken maar kwam enkele ogenblikken later terug in verband met de hevige rookontwikkeling. De honden zijn vermoedelijk bij de brand omgekomen. De uitbater had zijn café tot ongeveer 21.00 uur open gehad. Het pand is geheel verwoest. De politie heeft de omgeving afgezet voor onderzoek. Mogelijk dat er asbest in het pand aanwezig was. Dit wordt afgedicht voordat de technische recherche start met het sporenonderzoek.

Man verzet zich hevig bij aanhouding
SURHUISTERVEEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 47- jarige man uit Surhuisterveen aangehouden op verdenking van het niet voldoen aan een bevel. Surveillerende agenten had eerder die avond de man gezien tussen het uitgaanspubliek. Hij maakte toen de indruk dat hij onder invloed was. Op de Dr. Van Kammestraat kwamen agenten wederom deze man tegen maar hij zat nu achter het stuur. Hij kreeg een stopteken waaraan de bestuurder niet voldeed. De inmiddels uitgestapte agent liep naar de auto van de man toe. De bestuurder kwam met gedoofde lichten op de agent afrijden. Hij moest opzij stappen omdat de bestuurder doorreed en met hoge snelheid er vandoor ging. De achtervolging werd ingezet. Met gedoofde lichten en het bereiken van een hoge snelheid passeerde de man diverse straten. Op de Warreboslaan reed de bestuurder een erf op en stapte uit. De agenten gaven aan dat hij was aangehouden en zijn handen tegen de muur moest plaatsen. Hier voldeed hij niet aan en liep in de richting van de woning. De man reageerde nog steeds niet waarna de agenten hem probeerden naar de grond te werken. De verdachte verzette zich hevig en het lukte hem tot twee maal toe een van de agenten bij de keel te grijpen. Inmiddels waren meerdere politie-eenheden ter plaatse gekomen waarna de man uiteindelijk aangehouden kon worden en in de politieauto kon worden gezet. Aan de worsteling tijdens de aanhouding hielden de agenten letsel aan rug en elleboog over en daarnaast kapotte en bebloede kleding. De verdachte is ingesloten op het politiebureau. Zijn auto is in beslag genomen.

Brand legt woonboerderij volledig in as
BLIJE – Door een uitslaande brand is een woonboerderij aan de Ljouwerterdyk zondagochtend volledig in de as gelegd. Rond 04.00 uur alarmeerde de achterbuurman de brandweer. Hij zag dat er vlammen uit de boerderij kwamen. Verschillende brandweerkorpsen uit de omgeving waren bij de bestrijding van de brand aanwezig maar konden niet voorkomen dat de woonboerderij met aangrenzende loodsen verloren ging.

Op het moment van de brand waren er geen personen in de boerderij aanwezig. De bewoners, een 53-jarige man en een 55-jarige vrouw, waren op vakantie en werden daar op de hoogte gebracht van de brand. Zij zijn opgevangen en worden bijgestaan door Slachtofferhulp. Enkele kippen hebben de brand niet overleefd. Ander kleinvee was al buiten of niet in de boerderij aanwezig.

Bij de brand is asbest vrijgekomen. De Ljouwerterdyk is daarom een paar uren afgesloten geweest. De meeste asbest is bij de brand de lucht ingegaan. Er was er geen sprake van gevaar voor de volksgezondheid. Door de gemeente Ferwerderadiel worden omwonenden per brief geïnformeerd over de brand en de vrijgekomen asbest.

De brandweer heeft de weg en het nabijgelegen fietspad schoongespoten waarna de weg weer vrijgegeven kon worden. De deelnemers aan de Elfstedentocht op de step zijn omgeleid en volgen een andere route.
Het is nog niet duidelijk hoe de brand heeft kunnen ontstaan. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Gewonde na aanrijding met gestolen voertuig
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een eenzijdig verkeersongeval op de Carolinenburg afgehandeld. Een 24-jarige man uit Leeuwarden was ter hoogte van de afslag Lieuwenburg door nog onbekende oorzaak met zijn voertuig uit de bocht gevlogen en raakte daarbij twee bomen. De eerste boom was door de aanrijding volledig afgeknapt. De tweede boom was tot op een hoogte van de 2,5 meter geschild. De hulpdiensten kwamen ter plaatse om het slachtoffer uit het voertuig te halen en hem te stabiliseren. Het dak werd van het voertuig geknipt waarna hij kon worden bevrijd uit zijn benaderde positie. De man is, met hersenletsel, per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden en later in de morgen naar het UMC in Groningen. Bureau Verkeersongevalsanalyse doet onderzoek. De auto bleek kort voor de aanrijding te zijn gestolen. De eigenaar, een 56-jarige Leeuwarder, heeft inmiddels aangifte gedaan. Over de huidige toestand van de bestuurder is niets bekend.

Bestuurder bekneld
OUDWOUDE – De politie heeft zondagochtend een eenzijdig ongeval op de Foarwei afgehandeld waarbij een 33-jarige man uit Oudwoude gewond raakte. De automobilist raakte door nog onbekende oorzaak van de weg en kwam tegen een boom tot stilstand. Door de aanrijding kwam hij bekneld te zitten en werd door de brandweer uit zijn voertuig gehaald. Met nekletsel is de 33-jarige per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Er is een bloedproef afgenomen waarbij de uitslag moet aangeven of er sprake was van alcoholgebruik.

Scooter over de kop
JOURE – De politie heeft zondagmiddag een eenzijdig ongeval op de Tramwei afgehandeld waarbij een scooterrijder gewond raakte. De 62-jarige man uit Harlingen wilde op het fietspad langs de Tramwei, gaande in de richting van Sneek, een fietser inhalen. Daarbij kwam hij met zijn scooter in de linkerberm terecht. Hij wilde de weg weer op maar kwam ten val door het niveauverschil tussen berm en wegdek. Per ambulance is de Harlinger overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Na onderzoek bleek dat hij zijn sleutelbeen en twee ribben gebroken had.

Bedreiging
JOURE – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 34-jarige man en zijn 23-jarige partner uit Joure aangehouden op verdenking van bedreiging. Eerder die avond waren de twee betrokkenen bij een ruzie. In de Doctor GA Wumkesstraat had een 22-jarige man en zijn 21-jarige vriendin ruzie. De 23-jarige verdachte bemoeide zich verbaal met de woordenwisseling van de twee. De 22-jarige gaf aan dat zijn buurtbewoonster zich er niet mee moest bemoeien. Toen kwam de 34-jarige man erbij en richtte, met een op een wapen gelijkend voorwerp, op de 22-jarige man. Het slachtoffer vluchtte samen met zijn vriendin hun flat in. De politie werd gealarmeerd. Ter plaatse besloten agenten om de woning van de bedreigers binnen te treden. Vermoedelijk zouden beide personen nog in de woning aanwezig zijn. Binnen werden geen personen meer aangetroffen en leek het tweetal gevlucht te zijn. Vervolgens zijn getuigenverklaringen opgenomen en heeft de 22-jarige man aangifte van bedreiging gedaan. Later die nacht konden de twee verdachten aangehouden worden nadat zij zich hadden gemeld bij het politiebureau in Joure. Beide zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Bedreiging na bekeuring
HARLINGEN – De politie heeft zondagavond een 21-jarige man uit Harlingen aangehouden op verdenking van bedreiging. Surveillerende agenten zag op de oprit N31 in de richting van Harlingen een auto rijden waarbij uit het dak twee mannen, de 21-jarige en een 27-jarige stadsgenoot, rechtop stonden. Ze stonden vanaf hun middel uit de auto. De agenten besloten hun daarvoor een bekeuring te geven. De auto werd aan de kant gezet en er werd een bekeuring uitgeschreven. De 21-jarige reageerde daarop vervelend en agressief en uitte bedreigende woorden in de richting van de agent. De Harlinger werd aangehouden en is overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek is ingesloten.

Ongeval met dodelijke afloop
MIEDUM – Bij een eenzijdig ongeval is zondagavond een 20-jarige man uit Oentsjerk om het leven gekomen. De bestuurder raakte op de Canterlanswei (ter hoogte van de kruising Miedumer Djip) door nog onbekende oorzaak van de weg en kwam tegen een boom tot stilstand. De hulpdiensten werden gealarmeerd die het slachtoffer uit het voertuig hebben gehaald. De man is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeval.

Inbraak
ZURICH – De politie onderzoekt een inbraak in een overnachtingsgelegenheid aan de Caspar de Roblesdijk. In de nacht van zondag op maandag is men binnengekomen na het forceren van een bovenlicht. Uit het pand werd een geld- en kassalade weggenomen. Het gehele pand is doorzocht. De technische recherche stelt een nader onderzoek. De 40-jarige eigenaresse heeft aangifte gedaan.

Aanrijding motorrijder met ree
DRACHTEN – De politie heeft maandagochtend een verkeersongeval op de N31 afgehandeld waarbij een 41-jarige man uit Norg gewond raakte. De motorrijder was in aanrijding gekomen met een ree. Met nek, rug en schouderletsel is hij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De ree heeft de aanrijding niet overleefd.

Auto in de sloot
FOLSGARE – De politie heeft maandagochtend een eenzijdig ongeval op de A7 afgehandeld. Een 36-jarige bestuurder uit Tolbert was vermoedelijk door een onwelwording de macht over het stuur kwijtgeraakt en kwam inde sloot te recht. Alle inzittenden, waaronder twee kleine kinderen, konden het voertuig veilig verlaten. De bestuurder is voor nader onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft in het afgelopen Pinksterweekend in de gehele provincie op het gebruik van alcohol in het verkeer gecontroleerd. In twee gevallen was zoveel gedronken dat naast een proces-verbaal en een rijverbod ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof het volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse, rijverbod en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Zondag, 05.24 uur, Nieuwstraat in Heerenveen, 28-jarige man uit Heerenveen, 805 ug/l, rijverbod van 11 uren.
Zondag, 20.25 uur, Snekerweg in Bolsward, 43-jarige man uit Harlingen, 365 ug/l, rijverbod van 5 uren, betrof een beginnend bestuurder.[/bullets]

112Fryslan