Politieberichten van maandag 24 januari

Val van trap
HURDEGARYP – De politie heeft zondagmiddag rond 14.30 uur geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval waarbij een 78-jarige man van de trap in zijn woning was gevallen. Het slachtoffer liep naar boven maar toen hij bijna boven was, viel hij naar beneden. Het Mobiel Medisch team heeft assistentie verleend en is met de Trauma helikopter ter plaatse gekomen. De 78-jarige kon met de ambulance naar het MCL ziekenhuis in Leeuwarden vervoerd worden.

Motorrijder botst tegen auto
DE KNIPE – De politie heeft zondagavond rond 19.30 uur geassisteerd bij de afhandeling van een verkeersongeval op de Ds Veenweg. Een 71-jarige bestuurder van De Knipe reed achteruit de Ds Veenweg op. Een motor die bestuurd werd door een 43-jarige inwoner uit Jubbega kon de auto niet meer ontwijken en reed tegen de auto aan. De motorrijder raakte gewond aan zijn benen en werd met de ambulance afgevoerd naar het Tjongerschans ziekenhuis. De toedracht van de aanrijding is nog niet geheel duidelijk. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelt een nader onderzoek in,.

Bedreiging
TYTSJERK – De politie heeft zondagmiddag rond 16.30 uur een 24-jarige inwoonster van Winsum aangehouden op verdenking van bedreiging. Bij de Meldkamer van de politie Fryslân was een melding binnen gekomen dat een 21-jarige inwoner van Drogeham door de 24-jarige bedreigd was met een mes. De 21-jarige was weggereden maar werd achtervolgd door de vrouw. Bij Swarteweisein zagen agenten de verdachte rijden waarna zij werd aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. De oorzaak van de bedreiging lag vermoedelijk in relationele sfeer.

Man aangehouden voor brandstichting
TERSCHELLING WEST – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de Molenstraat een 46-jarige inwoner van Zutphen aangehouden op verdenking van brandstichting. Agenten kregen de melding dat een afvalcontainer in brand stond. Ter plaatse troffen ze de 46-jarige naast een nagenoeg volledig weggebrande container aan. De man was eerder die nacht uit een hotel verwijderd omdat hij zich vervelend gedroeg. De verdachte werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Aan het bureau bleek dat hij in het bezit was van 67 wegwerpaanstekers en drie busjes gas. De Zutphenaar werd voor verhoor ingesloten.

Man aangehouden voor mishandeling en bedreiging
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag in de Oude Doelesteeg een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had in een horecagelegenheid de eigenaar en een bezoeker mishandeld en bedreigd. Ter plaatse gekomen agenten hielden de Leeuwarder vervolgens aan waarna hij werd overgebracht naar het politiebureau. Onderweg gedroeg de verdachte zich zeer agressief en bedreigde hij de agenten met de dood. Hij werd voor verhoor ingesloten. Een 25-jarige man uit Drachten en een 31-jarige man uit Leeuwarden deden aangifte.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op het Cambuurplein het rijbewijs ingevorderd van een 59-jarige automobilist uit Leeuwarden. Surveillerende agenten zagen de bestuurder rijden en besloten een controle uit te voeren. Vanwege het vermoeden dat de Leeuwarder onder invloed van alcohol verkeerde werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 615 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur. Tevens bleek dat het rijbewijs van de man nog ingevorderd te zijn vanwege een eerder proces-verbaal voor rijden onder invloed. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het rijden terwijl het rijbewijs is ingevorderd.

Hennepkwekerij opgerold
STEGGERDA – De politie heeft vrijdagmiddag op de Westvierdeparten een in werking zijnde hennepkwekerij ontmanteld. Naar aanleiding van tips en onderzoek kwamen agenten de kwekerij op het spoor. Bij de inval in de woning troffen agenten op de zolder een in werking zijnde hennepkwekerij aan met 514 planten. In de woning werden een 25-jarige inwoner van Lekkum en een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De stroom werd illegaal afgetapt. De planten en apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. Daarnaast werd een personenauto in beslag genomen. Beide verdachten werden voor verhoor ingesloten aan het politiebureau welke zij na verhoor weer mochten verlaten. Tegen de mannen werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanpak hennepteelt in Fryslân
De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand zonder reguliere baan veel geld uitgeeft, mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen.

112Fryslan