Fryslân, 24-08-2009 • Politieberichten van zondag 23 augustus 11:00 uur tot maandag 24 augustus 07:00 uur.

Nijbeets: boerderij door brand verwoest
De politie onderzoekt een boerderijbrand die zondagmiddag plaatsvond aan de Kanaalwei-Noard. De buren zagen rond 13:00 uur de vlammen uit het dak van de boerderij slaan en belden direct via 1-1-2 de brandweer en politie. De brandweerkorpsen van Nijbeets en Gorredijk waren snel ter plaatse maar konden niet voorkomen dat de boerderij grote schade opliep. De bewoners waren op het moment van de brand niet thuis. Omdat er asbest op het dak van de boerderij aanwezig was en dit tijdens de brand vrijkwam, heeft de politie de omwonenden gewaarschuwd hun ramen en deuren te sluiten. Een gespecialiseerd bedrijf gaat in opdracht van de brandweer het vrijgekomen asbest onderzoeken. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand. Er was geen vee in de stal aanwezig.

Sumar: vijf gewonden bij frontale aanrijding
Bureau Verkeersongevalanalyse van politie Fryslân onderzoekt de toedracht van een ernstige aanrijding die zondagavond plaatsvond op de Greate Buorren. Een 32-jarige automobiliste uit Leeuwarden raakte in de bocht, door nog onbekende oorzaak, de macht over het stuur kwijt. Vervolgens botste zij tegen een boom en kwam daardoor op de linkerweghelft terecht. Daar reed op dat moment een personenauto, bestuurd door een 46-jarige inwoonster van Eastermar. Beide voertuigen botsten frontaal op elkaar en kwamen in een tuin van een woning tot stilstand. Daarbij raakten alle vijf inzittenden van het laatst genoemde voertuig gewond. Zij zijn per ambulance overgebracht naar de ziekenhuizen van Leeuwarden, Dokkum en Drachten. Een 77 –jarige inwoonster en een 76-jarige inwoner van Dokkum en een 17-jarige inwoonster van Eastermar moesten ter observatie in het ziekenhuis blijven. Door de aanrijding ontstond veel schade aan de tuin en aan een geparkeerde auto.

Kollum: vernieling van ruit woning
De politie heeft zondagavond een 56-jarige inwoner van Grootegast aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht een ruit van een woning aan de Beline te hebben vernield. Volgens een getuige had de man na een ruzie met een breekijzer de ruit van de voordeur opzettelijk vernield. De man is in zijn woning aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten.

Leeuwarden: mogelijk brandstichting in hotelkamer
De politie onderzoekt een brand in een kamer van een hotel aan het Hofplein. De aangever, een 38-jarige inwoner van Lemmer, meldde dat er een brand woedde op een hotelkamer. Daar trof hij sporen aan die mogelijk wezen op brandstichting. Even daarvoor had de melder een verdachte man uit het hotel weg zien lopen. Even later ontdekte hij de brand in de kamer. Hij kon de brand zelf blussen.

Leeuwarden: vermist meisje dankzij Burgernet teruggevonden
Een vermist meisje van zes jaar uit Leeuwarden is gisteravond dankzij Burgernet teruggevonden. Het meisje verliet zondagavond haar woning aan de Van Heemstrastraat op de fiets. Toen ze na een uur nog niet was teruggekeerd, waarschuwden de ouders de politie. De Meldkamer Fryslân startte hierop een Burgernetactie. De politie keek samen met 976 deelnemers uit naar het vermiste meisje. Diverse deelnemers belden met Burgernet om informatie door te geven. Eén van de deelnemers, een agent, vond het meisje uiteindelijk in de Keizerskroon. Ze bleek ongedeerd te zijn en werd vervolgens door de agenten teruggebracht naar haar ouders.
Kijk voor meer informatie op [url=http://www.burgernet.nl]www.burgernet.nl[/url]

Bakkeveen: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft zondagmiddag op de Duerswaldmerwei een aanrijding afgehandeld waarbij een 75-jarige fietsster uit Den Burg gewond raakte. De vrouw reed op haar fiets achter haar 78-jarige man. Vermoedelijk raakte ze met haar voorwiel het achterwiel van de fiets van haar man waarna ze ten val kwam. De vrouw is met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Harlingen: politie houdt winkeldief aan
De politie heeft zondagmiddag op de Stationsweg een 28-jarige man uit Minnertsga aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De man werd in een tankstation op heterdaad betrapt door het personeel toen hij diverse etenswaren meenam zonder deze te betalen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na het afleggen van een verklaring werd de verdachte heengezonden. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Gorredijk: automobiliste gewond na eenzijdige aanrijding
De politie heeft zondagmiddag op de rijksweg A7 een aanrijding afgehandeld waarbij een 62-jarige automobiliste uit Terwispel gewond raakte. De bestuurster was vermoedelijk in slaap gevallen en belandde uiteindelijk met haar voertuig in de sloot. Een getuige heeft de vrouw uit de auto gehaald. Ze is met licht letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de Drachten.

Leeuwarden: politie houdt drie jongens aan voor vernieling
De politie heeft zondagavond op de Tijnjedyk een 14- en 15-jarige jongen uit Leeuwarden en een 13-jarige jongen uit Bolsward aangehouden op verdenking van het plegen van een vernieling. Een getuige had gezien dat de jongens op de Graftstraat een bushokje hadden vernield. De getuige belde hierop direct de politie via 1-1-2 en gaf een signalement door. Agenten die ter plaatse kwamen konden op basis van dit signalement het trio aanhouden. De jongens zijn overgebracht naar het politiebureau en mochten deze na het verhoor weer verlaten. Tegen het drietal werd proces-verbaal opgemaakt.

Buitenpost: rijbewijs kwijt na rijden met alcohol
De politie heeft vanmorgen een 34-jarige automobilist van Munnekezijl aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. Agenten wilden hem controleren. Toen zij hem een stopteken hadden gegeven, bleef de man doorrijden. Omdat men vermoedde dat de man alcohol had gedronken werd een andere politiewagen ter plaatse geroepen. Gezamenlijk wisten zij de bestuurder te laten stoppen. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse, waar hij 700 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Daarnaast kreeg hij nog een rijverbod van 7uur.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan