Maandag 23 november

Leeuwarden, 23-11-2009 • Politieberichten van zondag 22 november 11.00 uur tot maandag 23 november 07.00 uur.

Goingarijp: politie bekeurt rallyvissers
De politie heeft zondagmorgen twee mannen, een 45-jarige inwoner van Groningen en een 53-jarige inwoner van Zuidwolde, bekeurt voor rallyvissen. Agenten die belast waren met de controle op de visserij zagen ze de beide mannen vissen in de Goingarijpster Puollen, waarna zij besloten een controle uit te gaan voeren. Bij de vissers troffen ze een zak aan met daarin nog een groot aantal levende en dode witvissen. Eén van de mannen kon zich niet legitimeren en kon geen vispas tonen. De andere man had een verlopen vispas bij zich. Tegen beide mannen werd proces-verbaal opgemaakt. Rallyvissen is een vorm van visserij, waarbij de gevangen vis levend in een plastic tas wordt gegooid. Men maakt zich op deze manier schuldig aan dierenkwelling. De politie heeft in overleg met de zeven Friese hengelsportverenigingen besloten om enkele intensieve controles uit te voeren op rallyvissen.

Wolvega: politie houdt man en vrouw aan
De politie heeft zondagavond op de Kerkstraat een 49-jarige automobilist uit Wolvega en zijn 42-jarige passagiere aangehouden. Agenten zagen de twee in een auto rijden. Ze besloten hen een stopteken te geven waaraan de bestuurder voldeed. Tijdens de controle bleek de bestuurder alcohol te hebben gedronken. Toen de agenten besloten de man mee te nemen naar het politiebureau voor een ademanalyse, begon de vrouw zich met de aanhouding te bemoeien. Toen zij meerdere malen werd gevraagd op weg te gaan, probeerde zij een agent te schoppen. Vervolgens werd ook zij aangehouden. De twee zijn overgebracht naar het politiebureau en werden voor verhoor ingesloten. De man blies op de ademanalyse 855 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg tevens een proces-verbaal. De vrouw kreeg een proces-verbaal voor het niet voldoen aan bevel of vordering.

Harlingen: politie onderzoekt inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning in de P.J. Troelstrastraat die in zondagavond plaatsvond. Toen de 35-jarige bewoonster thuis kwam, zag zij dat er in haar woning was ingebroken. Op dat moment hoorde zij geluiden van boven komen. Na aanroepen hoorde zij meerdere personen snel weglopen. Uit angst verliet zij haar woning, nadat zij eerst via 1-1-2 de politie had gewaarschuwd. Toen die arriveerde bleken de inbrekers het pand te hebben verlaten. Uit de woning werden sieraden weggenomen. De bewoonster deed aangifte.

Leeuwarden: politie onderzoekt inbraak in garagebedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een garagebedrijf aan de Poolsterweg die zondagavond plaatsvond. Naar aanleiding van een melding dat er ruiten bij het bedrijf waren vernield, stelden de agenten een onderzoek in. In showroom zagen zij dat twee auto’s waren vernield. Toen de agenten het bedrijf verder onderzochten, troffen zij in de werkplaats een auto met aanhangwagen aan. Toen de inmiddels gearriveerde eigenaar samen met de agenten het bedrijf verder onderzocht zagen ze dat er een auto in de werkplaats stond. Deze bleek niet eigendom te zijn van het garagebedrijf. Uit controle bleek dat deze auto van diefstal afkomstig was. De auto werd in beslaggenomen. Namens het garagebedrijf deed een 45-jarige inwoner van Leeuwarden aangifte.

Leeuwarden: politie houdt inbreker aan
De politie heeft zondagmiddag in de Balidwarsstraat een 26-jarige man zonder vaste- en/of verblijfplaats aangehouden op verdenking van een inbraak. Een getuige had gezien dat er een man probeerde in te breken in een woning aan de 1e Delidwarsstraat. De getuige waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Hij gaf een goed signalement door en tevens de vluchtrichting. De politie was snel met meerdere eenheden ter plaatse. Samen met de buurtbewoners gingen ze op zoek naar de inbreker. Uiteindelijk werd hij in samenwerking met een burger in de Balidwarsstraat aangehouden. Tijdens de fouillering van de man vonden de agenten inbrekerswerktuig en een valse identiteitskaart . De 26-jarige werd overgebracht naar het politiebureau. Na onderzoek bleek de man illegaal in Nederland te verblijven. De verdachte is dan ook ingesloten.

Leeuwarden: politie onderzoek diefstal met geweld
De politie onderzoekt een diefstal met geweld in de Frans Halsstraat. Een 21-jarige inwoonster van Leeuwarden was vanaf het NS-station onderweg naar haar huis. In de Frans Halsstraat hoorde zie iemand achteren op haar af komen rennen. De vrouw draaide zich en werd toen met pepperspray in haar gezicht gespoten. Haar belager pakte haar schoudertas en wilde die meenemen. De 21-jarige vrouw hield echter de tas stevig vast. De man sloeg vervolgens de vrouw een aantal keren in het gezicht. Ze liet haar tas los en de man ging er volgens vandoor. Het slachtoffer werd opgevangen door enkele buurtbewoners. De politie werd gebeld en de agenten hebben het gezicht van de vrouw gekoeld. Tevens hebben ze een aangifte opgenomen. De tas werd later die avond in de Van Loonstraat teruggevonden.

Leeuwarden: politie onderzoekt poging diefstal
De politie onderzoekt een poging tot diefstal van een handtas. Zondagavond omstreeks 20.00 uur fietste een 20-jarige inwoonster van Leeuwarden over de Camminghaburg. De vrouw was aan het bellen. Plotseling werd de fietsster ingehaald door een jongen. Hij probeerde de handtas te pakken die aan het stuur van de vrouw hing. De 20-jarige vrouw hield de tas echter stevig vast en daardoor kwam ze ten val. Er kwam vervolgens nog een andere jongen bij. Het duo ondernam verder ging poging meer om de tas te stelen en ze gingen er dan ook op de fiets vandoor in de richting van de Roptastate.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan