Politieberichten van maandag 23 mei.

Man aangehouden voor bedreiging met mes
BALK- De politie heeft zondagmiddag in de Barend Folckesstraat een 15-jarige inwoner van Balk aangehouden op verdenking van bedreiging. De aangever, een 17-jarige inwoner van Oudega werd toen hij op straat liep door de verdachte aangesproken die hem om een sigaret vroeg. Toen de aangever dit weigerde pakte de verdachte een mes en bedreigde de aangever. Deze belde via 1-1-2 de politie. De agenten konden de verdachte even later in de straat aanhouden. De jongen is overgebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijs kwijt na snelheidovertreding
WOLVEGA- De politie heeft zaterdagavond het rijbewijs van een 23-jarige inwoner van Blokzijl ingevorderd omdat de man op de Steenwijkerweg 52 kilometer te snel reed. Agenten meten een snelheid van 132 kilometer per uur daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt.

Bromscooter gestolen
NOORDWOLDE- De politie onderzoekt de diefstal van een bromscooter van het merk Yamaha, type SA14 voorzien van het kenteken 79-DDT-8. en van een groene Gazelle herenfiets. De bromscooter en de fiets werd zondag tussen 01:00 uur en 13.00 uur weggenomen bij een woning aan de Dokter Mulderstraat. Een 16-jarige inwoner van Noordwolde deed aangifte.

Man aangehouden voor huisvredebreuk
LEEUWARDEN- De politie heeft zondagmorgen een 29-jarige inwoner van Eelde aangehouden op verdenking van vernieling, huisvredebreuk en bedreiging. De verdachte had de voordeur van een woning in Leeuwarden geforceerd en was zonder toestemming de woning binnen gegaan. Daarbij had hij de 22-jarige bewoonster bedreigd. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Met 206 kilometer per uur over de snelweg
TJALLEBERT- De politie heeft het rijbewijs van een 24-jarige inwoner van Vlagtwedde ingevorderd omdat hij op zijn motor veel te snel reed. Agenten zagen de motorrijder met hoge snelheid op de A7 rijden en via de lasergun constateerden zij een snelheid van 206 kilometer per uur daar waar 120 kilometer per uur is toegestaan. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Vrouw aangehouden voor huiselijk geweld
HET BILDT- De politie heeft een 32-jarige inwoonster van de gemeente het Bildt aangehouden voor huiselijk geweld. De vrouw mishandelde een 56-jarige vrouw uit die zelfde gemeente met wie zij een zakelijk conflict had. De verdachte werd door de politie aangehouden en op het politiebureau voor verhoor ingesloten.

Inbraak in woning
DRONRIJP- De politie onderzoekt een woninginbraak die zaterdagavond werd ontdekt in de Seardemasingel. Toen de bewoners thuiskwamen zagen zij dat het raam aan de achterzijde van de woning was opengebroken. Uit woning werd een televisie, laptops en bankpasjes weggenomen. De eigenaar, een 46-jarige inwoonster van Dronrijp deed aangifte.

Meisje verdacht van diefstal
WEST-TERSCHELLING- De politie heeft zondag een 16-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een portemonnee en een mobiele telefoon. De goederen werden zondag ontvreemd uit een appartement aan de Willem Barentszstraat. De eigenaar deed aangifte.

Man bestolen van geld
LEEUWARDEN- De politie heeft zondagavond rond 19.00 uur een 40-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Een 36-jarige inwoner van Franeker stond op het Stationsplein de pinnen. Toen het geld uit de automaat te voorschijn kwam werd dit uit zijn handen gegrist. De verdachte ging er vandoor maar kon direct daarna worden aangehouden in de Lange Marktstraat. De man werd voor verhoor in het politiebureau ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Televisie, computer en bestelbus gestolen bij inbraak
HEERENVEEN- De politie onderzoekt een inbraak die maandagmorgen plaatsvond bij een woning aan de Ereprijs. Uit de woning werden een flatscreen televisie, een laptop en een handtas gestolen. In de handtas zat een portemonnee en diverse bankpassen. Daarnaast werd ook de bestelbus van de eigenaar gestolen. De dader(s) kwam (en) de woning binnen via een onafgesloten tuindeur. De bestelbus werd even later in de omgeving aangetroffen. De eigenaar, een 34-jarige inwoner van Heerenveen deed aangifte.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
APPELSCHA- De politie heeft maandagmorgen rond 05.00 uur op de N 381 het rijbewijs van een 40-jarige inwoner van Groningen ingevorderd. Agenten zagen de man met hoge snelheid op de N381 in zijn auto rijden. Zij meten een snelheid van 159 kilometer per uur daar waar 100 kilometer per uur is toegestaan. Daarnaast werd er proces-verbaal opgemaakt.

Resultaten alcoholcontroles bij sportkantines
FRYSLAN – De politie heeft de afgelopen maand gerichte alcoholcontroles uitgevoerd bij voetbalkantines in de gemeenten Sûdwest-Fryslân, Littenseradiel en Gaasterlân-Sleat. Het betrof een pilot en het doel was om een signaal af te geven dat sport en rijden onder invloed niet samen gaan. Zie ook de politieberichten van 18 april. In totaal werden tien alcoholcontroles uitgevoerd waarbij 115 bestuurders aan een blaastest werden onderworpen. Er werd één keer proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed. In het najaar zal de politie in genoemde gemeentes opnieuw alcoholcontroles bij sportkantines en maneges uitvoeren.

Bekeuringen op overlast locatie
JOURE- De politie gaat intensief controleren in omgeving van Roggemolestraat waar de bewoners veel overlast ondervinden van hard rijdende auto’s. Zondagavond werden de eerste bekeuringen uitgegeeld aan een 18 en 20-jarige inwoner van Joure omdat zij geen gordel droegen in een auto die hoge snelheid door de straat reed.

112Fryslan