Fryslân, 23-03-2009 • Politieberichten van zondag 22 maart 11:00 uur t/m maandag 23 maart 07:00 uur

Burgum: brand in woning
De politie heeft zondagmorgen de brandweer geassisteerd bij het blussen van een woningbrand aan de Minister van den Brinklaan. De brand ontstond rond 12:45 uur door nog onbekende oorzaak in een van de slaapkamers op de eerste etage. Om 13:15 uur had de brandweer de brand met behulp van twee brandweerwagens onder controle. Bij de brand vielen geen gewonden.

Berlikum: man aangehouden voor rijden onder invloed
De politie heeft zondagmiddag een 45-jarige man uit Tzummarum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. Surveillerende agenten zagen de man op de rotonde Hemmemaweg in Sint Annaparochie slingerend rijden. Hierop volgden zij de man en lieten hem in Berlikum stoppen. De man werd meegenomen naar het bureau voor een ademanalyse, waar hij 845 ug/l blies. Omdat de man tijdens het rijden ook aan het bellen was, kreeg hij hier ook nog een bekeuring voor.

Noardburgum: tenminste zeven auto’s vernield
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de vernieling van tenminste zeven personenauto’s in Noardburgum. In de nacht van zaterdag op zondag werden auto’s die geparkeerd stonden op onder andere de Rijksstraatweg en de Blomspole, bekrast en vernield. Nog niet alle eigenaren hebben aangifte gedaan.

Parrega: rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
De politie heeft zondagmiddag op de Angterperlaan het rijbewijs van een 28-jarige man uit Witmarsum ingevorderd. Bij de man werd een snelheid van 114 kilometer per uur gemeten, waar 60 kilometer per uur toegestaan is.

Ruigahuizen: man rijdt 62 kilometer te snel
De politie heeft zondagavond op de Sudergoawei het rijbewijs een 38-jarige man uit Joure ingevorderd. De man haalde tussen de afslag Oudemirdum en Ruigahuizen met een behoorlijk snelheidverschil een politiewagen in. Op de kruising afslag Ruigahuizen reed hij met een snelheid van 132 kilometer per uur, waar een snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur geldt. Naast de invordering van zijn rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Dokkum: forse snelheidsovertreding
De politie heeft zondagavond het rijbewijs ingevorderd van een 36-jarige man uit Middelstum. Op de Lauwersseewei ter hoogte van Dokkum overschreed de bestuurder de maximumsnelheid van 100km/u met een snelheid van 165 km/u. Met deze overschrijding van 65 km/u is zijn rijbewijs ingevorderd en werd proces-verbaal opgemaakt.

Oldeberkoop: rijden onder invloed, rijbewijs ongeldig
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed. Een 37-jarige bestuurder uit Noordwolde reed in een personenauto op de Noordwolderweg in de richting van Oldeberkoop toen surveillerende agenten hem ter controle een stopteken gaven. De bestuurder onderging een blaastest. Daarna werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waarbij hij 575 ug/l blies. Op het bureau bleek dat het rijbewijs van de bestuurder in 2005 ongeldig was verklaard. Naast het proces-verbaal voor het rijden onder invloed kreeg de man proces-verbaal voor het rijden met ongeldig verklaard rijbewijs.

Surhuisterveen: rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag het rijbewijs ingevorderd van een 46-jarige man uit Surhuisterveen. Surveillerende agenten zagen dat de man met zijn personenauto van een horecagelegenheid wegreed. De agenten zijn het voertuig gaan volgen en konden, na het herhaaldelijk voeren van lichtsignalen, de bestuurder uiteindelijk op De Dellen een stopteken geven waaraan hij voldeed. Nadat het voertuig was gestopt spraken de agenten de bestuurder aan die schrok van de aanwezigheid van de agenten. Omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol verkeerde werd een blaastest afgenomen. Daarna ging de man voor een ademanalyse naar het politiebureau waar hij 830 ug/l blies. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan

})