Politieberichten van maandag 23 augustus.

Inbraak in jongerencentrum
HURDEGARYP – De politie onderzoekt een inbraak in een jongerencentrum aan de Van Weerden Poelmanstraat. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd onder andere een computer weggenomen. Een 45-jarige inwoner van Hurdegaryp deed aangifte. De technische recherche heeft sporenonderzoek verricht.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
SURHUISTERVEEN – De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs van een 55-jarige automobilist uit Houtigehage ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten gaven de bestuurder op de Vierhuisterweg een stopteken, waarna controle volgde. De agenten hadden het vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde en daarom werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de bestuurder 700 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Flinke autoschade na aanrijding
HEERENVEEN – De politie heeft zondagmiddag een aanrijding afgehandeld op de Oldeberkoperweg. Rond 14.45 uur reed een 39-jarige inwoner van Heerenveen in zijn auto in de oostelijke richting over de Tjongervallei, komende vanuit de richting Heerenveen. Een 19-jarige inwoonster van Olderberkoop reed op dat moment in noordelijke richting over de Oldeberkoperweg, komende vanuit de richting Oldeberkoop. Beide voertuigen wilden op de kruising van beide wegen rechtdoor. De 39-jarige bestuurder zag op dat moment de 19-jarige vrouw over het hoofd waarna een rempoging van de bestuurster een aanrijding niet meer kon voorkomen. De 19-jarige bestuurster botste met de voorzijde van haar auto tegen de rechterzijkant van de auto van de 39-jarige Heerenvener. De auto van de Heerenvener liep hierbij ernstige schade op. Na controle bleek een 13-jarige inzittende van de vrouw last van zijn nek te hebben. De jongen werd voor onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Beide bestuurders bleken ongedeerd.

Jongeren aangehouden om bierkratje
MAKKUM – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag twee 17-jarige inwoners van Nijmegen aangehouden op verdenking van diefstal van een leeg bierkratje op De Holle Poarte. Rond 01.30 uur betrapt een nachtwaker op heterdaad de twee jongens die op dat moment een leeg bierkratje wegnamen uit de opslag van een restaurant. De man belde de politie en beide verdachten werden overgedragen aan de politie. Vervolgens zijn zij overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. Na verhoor zijn beide verdachten heengezonden. Er werd proces-verbaal tegen hen opgemaakt. De ouders van beide personen worden nog ingelicht.

Boete betalen na aanhouding
WOLVEGA – De politie heeft zondagavond een 40-jarige inwoner van Noordwolde aangehouden op de Grote Weegbree omdat hij gesignaleerd stond. Rond 23.55 uur zagen surveillerende agenten een bestelauto rijden over de Oranje Nassaulaan. Bij controle bleek de auto een verlopen APK te hebben. Op de Grote Weegbree hebben agenten de man een stopteken gegeven waar de Noordwolder aan voldeed. Bij het controleren van zijn identiteit bleek de man nog drie geldboetes met een totale waarde van €506,25 te moeten betalen. De 40-jarige man is meegegaan naar het politiebureau waar de geldboetes werden betaald.

Deelnemer dragrace overleden
DRACHTEN – Een 52-jarige motorrijder uit Almere is zondag aan het einde van de middag overleden na een ernstig ongeval tijdens een dragrace op de airstrip aan de Knobben. Getuigen verklaarden tegenover de agenten dat ongeveer 80 meter na de start de motor van de 52-jarige, ontplofte. De speciale motorfiets reed vervolgens tegen de vangrail, waarna de 52-jarige man van zijn motor viel. Een medisch team, dat speciaal voor de races aanwezig was op het terrein, verleende eerste hulp. Ze werden daarbij bijgestaan door het personeel van de ambulance en de traumahelikopter. Ondanks de inzet van de hulpverleners overleed de motorrijder uit Almere op de airstrip. De races werden vervolgens door de organisatie gestaakt. Bureau Verkeersongevalsanalyse kwam ter plaatse en stelde een onderzoek in. Uit alles bleek dat het om een noodlottig ongeval ging. De Knac Nationale Autosport Federatie (KNAF) en de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) gaan het ongeval eveneens onderzoeken. Medewerkers van Slachtofferhulp kwamen ook naar de airstrip om hulp te verlenen aan een aantal betrokkenen. Het ongeval had namelijk nogal wat impact op alle aanwezigen.

Balletjespistool in beslag genomen
LEEUWARDEN – De politie heeft zondag aan het einde van de middag in het centrum van de stad een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van overtreding van de Wet wapens en munitie. Een agent in vrije tijd had op de Voorstreek twee jongens zien lopen, waarvan één in het bezit was van een vuurwapen. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement konden de twee snel worden achterhaald. Van een vuurwapen was volgens het duo geen sprake. De 24-jarige had volgens eigen zeggen een balletjespistool bij zich. Hij haalde het tevoorschijn en het wapen toonde sterke overeenkomsten met een echt vuurwapen. De man werd hierop aangehouden en nepvuurwapen werd in beslag genomen. Na verhoor werd tegen de Leeuwarder proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht de man het politiebureau weer verlaten.

Inbraak in woning
STIENS – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Lotusstrjitte. Zondag kwam men binnen na het forceren van een ruit. De gehele woning werd doorzocht, waarbij onder andere sieraden werden weggenomen. De 63-jarige bewoonster deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Man aangehouden na zakelijk geschil
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 43-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man was eerder die avond met aantal vrienden naar een woning in de wijk Schieringen getogen. De 49-jarige bewoner was hem namelijk nog een geldbedrag verschuldigd. Na aankloppen opende de bewoner de voordeur. Hij werd direct door een aantal personen aangevallen, waarbij de man werd geslagen en geschopt. De 43-jarige Leeuwarder pakte vervolgens de portemonnee van de 49-jarige man en verdween toen met zijn vrienden. De politie werd gewaarschuwd en de agenten gingen in gesprek met het slachtoffer. Na onderzoek kon de 43-jarige man in zijn woning worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor inbraak
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 49-jarige inwoner van Doornspijk aangehouden op verdenking van inbraak in een woning. Donderdag 19 augustus werd ingebroken in een woning aan de Zwaluwstraat in Dokkum. Getuigen konden een goed signalement van de vermoedelijke inbreker geven. Surveillerende agenten kregen het signalement door met verzoek om de man bij aantreffen aan te houden. In de nacht van zaterdag op zondag werd de 49-jarige aangetroffen op de Nieuwestad. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. In de loop van zondag mocht de man het bureau weer verlaten.

112Fryslan