Politieberichten van maandag 23 april

Meisje uit boom gevallen

VLIELAND – Een 11-jarige inwoonster van Vlieland is zonmiddag uit een boom gevallen in het bos bij de ijsbaan. Het meisje viel zo’n vijf meter naar beneden. Het slachtoffer werd door het ambulancepersoneel gestabiliseerd en vervolgens overgebracht naar de helihaven op het eiland. Vanaf daar werd ze met de helikopter overgevlogen naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Man aangehouden voor mishandeling

FRANEKER – De politie heeft zondagmiddag een 33-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had eerder die middag ruzie gekregen bij een woning aan It Ankerplek. Dit liep uit de hand en de Leeuwarder sloeg de 37-jarige bewoner. De politie werd gewaarschuwd. Toen de agenten arriveerden was de Leeuwarder net vertrokken. Samen met een getuige gingen de agenten opzoek naar hem. Op de Jan Piebengastraat zag de getuige de dader lopen. De man werd vervolgens aangehouden door de agenten. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in woning

LEGEMEER – De politie onderzoekt een inbraak in een woning in het dorp. Zondagmiddag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werden sieraden gestolen. De 78-jarige bewoonster deed aangifte.

Bromfietser aangehouden

OOSTERWOLDE – De politie heeft zondagmiddag een 35-jarige bromfietser uit Spier aangehouden op verdenking van diefstal van een bromfiets. Een motoragent zag de man rijden over de hoofdrijbaan van de Molenweg buiten de bebouwde kom van Oosterwolde. Bij het zien van de motoragent probeerde de bromfietser er vandoor te gaan. Na een achtervolging kon de agent de man op de Hegen aanhouden. Al snel bleek dat de bromfiets van de man als gestolen stond geregistreerd. De brommer werd dan ook in beslag genomen. Tegen de man werd dan ook proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast krijg een bekeuring voor het niet gebruiken van het verplichte (brom)fietspad, voor het niet bij zich hebben van een id-kaart en voor het rijden terwijl het rijbewijs is ingevorderd.

Controle op overschrijden geluidsnorm

SNEEK – Het Verkeershandhavingsteam van politie Fryslân heeft zondagmiddag en –avond op diverse plekken een controle uitgevoerd op het overschrijden van de geluidsnorm van auto’s. Daarbij werd van vier voertuigen het kentekenbewijs deel 1 ingevorderd omdat zij ver boven de norm zaten. Het hoogst aantal gemeten decibellen was 109db. De ingevorderde kentekenbewijzen worden opgestuurd naar de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) waar de eigenaren het voertuig ter herkeuring moeten aanbieden. Tot die tijd mag het voertuig niet meer op de weg rijden, alleen naar de plaats van keuring en herstel. Daarnaast werd tegen deze bestuurders proces-verbaal opgemaakt. De geluidsnorm voor een auto is voertuigafhankelijk. Een overschrijding van 4db betekent automatisch een invordering van het kentekenbewijs. Eén bestuurder overschreed de norm met 2db en kreeg hiervoor een boete van 240 euro. Het Verkeershandhavingsteam zal de komende tijd vaker dergelijke controles uitvoeren in de gehele provincie.

Man aangehouden voor bedreiging

SINT ANNAPAROCHIE – De politie heeft zondagmiddag een 42-jarige inwoner van Sint Annaparochie aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had eerder die middag een dorpsgenote telefonisch met de dood bedreigd. Agenten gingen naar het adres van de vrouw. Toen ze daar waren kwam de 42-jarige man net aanfietsen. Hij werd direct aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Automobilist moet op cursus

SNEEK – Een 20-jarige automobilist uit Sneek moet een verplichte Educatieve Maatregel Gedrag (EMG) gaan volgen bij het CBR. De bestuurder reed zondagmiddag met hoge snelheid over De Singel. Een motoragent zag dit en besloot hem te volgen. De 20-jarige haalde met hoge snelheid een fietser in en reed rakelings langs deze fietser. Op de Oosterdijk liepen twee voetgangers op het zebrapad. Desondanks meende de automobilist gewoon te moeten doorrijden. Vervolgens nam de bestuurder een rotonde maar liefst drie keer om daarna weer vol gas verder te rijden. Op de Parkstraat gaf de motoragent de bestuurder een stopteken. Gezien het rijgedrag besloot de motoragent de man een EMG op te leggen. Vanwege de CAO-acties besloot de agent geen bekeuring uit te schrijven.

EMG

De Educatieve Maatregel Gedrag is een driedaagse cursus die door het CBR wordt opgelegd aan bestuurders die de verkeersregels herhaaldelijk in ernstige mate overtreden. Dit kunnen zowel beginnende als ervaren bestuurders zijn. Wanneer bestuurders zich bewust schuldig maken aan risicovol verkeersgedrag (bijvoorbeeld snijden, veel te hard rijden, door rood rijden, geen voorrang verlenen, bumperkleven) kan na een staandehouding een EMG worden opgelegd. Cursisten moeten de kosten van zo’n € 800 euro zelf betalen. Als de cursus met goed gevolg wordt afgelegd blijft het rijbewijs geldig. Van cursisten die niet of onvoldoende hebben deelgenomen aan de EMG wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

Man aangehouden voor bedreiging

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond op de Harlingersingel een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De man was zwaar onder invloed van alcohol en had een voorbijganger bedreigd. Die belde daarop met de politie. Agenten hielden de verdachte. De man werd overgebracht naar het politiebureau en daar ter ontnuchtering ingesloten.

Man aangehouden voor heling

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond op de Bleeklaan een 34-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Een surveillerende agent zag de man op zijn snorfiets uit de Merten Gerritszstraat komen rijden en gaf hem een stopteken voor een controle. Het contactslot bleek geforceerd te zijn en de uit onderzoek bleek de snorfiets als gestolen geregistreerd te staan. Bovendien was de man niet in het bezit van een rijbewijs. Hierop werd de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

DRACHTEN – De politie heeft zondagavond het rijbewijs van een 41-jarige automobiliste uit Drachten ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De vrouw werd gecontroleerd op de Wetterwille. Omdat de agenten het sterke vermoeden hadden dat de vrouw onder invloed van alcohol verkeerde, werd ze overgebracht naar het politiebureau. Daar blies ze 670 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd. Het CBR gaat beoordelen of de bestuurster in aanmerking komt voor een alcoholslot.

Auto in sloot na aanrijding

OFFINGAWIER – De politie heeft zondagavond op de Paviljoenwei een aanrijding onderzocht. Een 77-jarige automobiliste uit Sneek verleende een 36-jarige automobilist uit Scharnegoutumg geen voorrang en een aanrijding was het gevolg. De 77-jarige bestuurster kwam door de aanrijding met haar auto in de sloot. Een voorbijganger hielp de vrouw uit haar auto. Ze werd vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis, maar van letsel bleek gelukkig geen sprake. Ze kon dan ook al weer snel het ziekenhuis verlaten.

Verwarde man aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Buurtbewoners hadden de politie gewaarschuwd omdat op de Canadezenlaan iemand liep op blote voeten. Toen de agenten arriveerden zagen ze de man in het gras lopen. Hij maakte een zeer verwarde indruk. Omdat de Leeuwarder zich niet kon identificeren werd hij overgebracht naar het politiebureau. Daar werd tevens een arts gewaarschuwd om de man te beoordelen dit in verband met zijn geestelijke toestand. De arts besloot later die avond dat de man het politiebureau weer mocht verlaten.

Man gooit 60 fietsen in gracht

LEEUWARDEN – Omstanders hebben zondagavond laat een 41-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De Leeuwarder had tientallen fietsen in de gracht gegooid. Omstanders grepen in en hielden hem aan. De man werd overgedragen aan de agenten. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. De verdachte verklaarde tegenover de agenten dat hij alleen ‘gestolen’ fietsen in gracht had gegooid en dat hij op deze manier de fietsen wilde witwassen. Toen de agenten weer terug gingen naar de Nieuwestad hadden omstanders al 15 fietsen uit het water gehaald. Ook de agenten haalden nog eens 35 fietsen uit de gracht. De overige tien liggen nog in het water. Een arts van de GGZ gaat de 41-jarige Leeuwarder beoordelen.

Man aangehouden voor diefstal

BURGUM – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag in een opvanghuis aan de Prinses Margrietstraat een 44-jarige inwoner van Winschoten aangehouden op verdenking van diefstal. De man had eerder deze week onder andere sieraden van medebewoners gestolen. Die kwamen daar zondagavond laat bij toeval achter toen ze in zijn tas keken. De politie werd gewaarschuwd en agenten hielden de man aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Dronken man aangehouden

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 44-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van openbare dronkenschap. De man had ruzie gekregen met een vrouw. Omstanders waarschuwden de politie direct via 1-1-2. Toen de agenten arriveerden op de Trambaan zagen ze de twee lopen. De man en de vrouw waren alle twee zwaar onder invloed van alcohol. De vrouw werkte mee en gaf haar identiteitsbewijs. De man deed echter moeilijk en weigerde iedere vorm van medewerking. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij ter ontnuchtering ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag het rijbewijs van een 27-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten controleerden de beginnende bestuurder op deWortelhaven. Omdat ze het vermoeden hadden dat hij onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies hij 640 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de beginnende bestuurder ingevorderd. De CBR gaat beoordelen of de man in aanmerking komt voor een alcoholslot.

Inleveractie steekwapens van start

FRYSLAN – Steekwapens die vanaf 1 mei verboden zijn, kunnen deze week worden ingeleverd bij de politie zonder dat er een straf wordt opgelegd. Op het bezit van een valmes, stiletto of vlindermes staat vanaf 1 mei een boete van 350 euro. In alle politiebureaus in Fryslân zijn containers neergezet waar de wapens anoniem kunnen worden ingeleverd. De politie hoopt dat onder anderen ouders van kinderen met een steekwapen, dat zullen inleveren. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie is de huidige wetgeving te ingewikkeld. Zo is nu nog de lengte van het lemmet bepalend voor het al dan niet verbieden van het wapen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie voert tijdens de maand april een landelijke voorlichtings- en bewustwordingscampagne. In TV- en radiospots wordt publiek gewezen op het verbod op alle steekwapens met ingang van 1 mei. Kijk voor informatie op [url]www.spreekwapens.nl[/url].

Twee gewonden bij eenzijdig ongeval

WIRDUM – De politie heeft maandagochtend op de A32 net voor Wirdum een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij twee inwoonsters Grou van 22 en 26 jaar gewond raakten. Door vermoedelijk een lekke band sloeg de auto van de dames over de kop. Die raakten daardoor gewond. Beide slachtoffers werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Door het ongeval onstond veel vertraging op de A32.

112Fryslan