Maandag 22 oktober

Politieberichten van maandag 22 oktober

Snelheidscontrole op klachtlocaties

HEERENVEEN- De politie heeft zaterdag op diverse locaties in Heerenveen snelheidscontroles uitgevoerd. Op de Marktweg werd tussen 09.15 uur tot 12.15 uur het verkeer gecontroleerd. Hier werden 915 voertuigen gecontroleerd en er werden 120 overtredingen geconstateerd. De snelste bestuurder reed hier 82 kilometer per uur. Op de Schans werd het verkeer tussen 12.30 uur tot 15.15 uur gecontroleerd. Hier passeerden 679 voertuigen de radarcontrole, waarvan er 75 te snel reden. De snelste bestuurder reed hier 80 kilometer. Tussen 15.30 uur en 18.30 uur werd op de Fok op snelheid gecontroleerd. Hier passeerden 877 voertuigen de radarcontrole, waarvan 99 te snel. De snelste bestuurder reed hier 76 kilometer per uur. Alle gecontroleerde wegen liggen binnen de bebouwde kom waar een maximum snelheid is toegestaan van 50 kilometer per uur.

Rijbewijs kwijt na rijden onder invloed

SIEGERSWOUDE- De politie heeft zondagmiddag rond 15.20 uur het rijbewijs van een 42-jarige inwoner van Een-west ingevorderd. Agenten zagen de man in zijn auto op de Binnenwei rijden en besloten de bestuurder te controleren. Tijdens het aanspreken roken de agenten dat de man alcohol had genuttigd. Hij werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 615 ug/l blies. Hij kreeg een rijverbod van acht uur opgelegd en er werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Auto gestolen

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt de diefstal van een grijs kleurige personenauto van het merk Nissen, type Almera. De auto werd vrijdagavond rond 22.00 uur geparkeerd op de Oosterkade. De 44 –jarige uit Leeuwarden ontdekte zaterdagmiddag rond 13.35 uur dat zijn auto was weggenomen. De eigenaar deed aangifte.

550 landbouwvoertuigen gecontroleerd

FRYSLAN – De politie heeft in de periode van half september tot half oktober intensief gecontroleerd op het landbouwverkeer. Al sinds enkele jaren houdt de Friese politie deze controles op de momenten dat de agrariërs, in het voor- en najaar, veel in het verkeer aanwezig zijn.Het accent bij de controles lag dit najaar op scherpe (uitstekende) delen die op een landbouwvoertuig kunnen zitten. Dit zijn bijvoorbeeld kuilsnijders en mestinjectoren. In verband met de veiligheid voor medeweggebruikers is het verplicht om deze scherpe delen af te schermen. Daarnaast werd onder andere gecontroleerd op het voeren van verlichting, de afstelling van spiegels, kapotte of ontbrekende spiegels en op het markeren van verwisselbare uitrustingsstukken. Met deze controles wil politie Fryslân de verkeersveiligheid verhogen, voor de bestuurders van de landbouwvoertuigen zelf, maar ook voor de medeweggebruikers.

70 bekeuringen en 50 waarschuwingen

Dit najaar werden in totaal rond de 550 landbouwvoertuigen gecontroleerd waarbij 70 bekeuringen werden uitgeschreven en 50 waarschuwingen werden gegeven. Het vaakst werd bekeurd voor onjuiste of defecte verlichting, geen of ontoereikende spiegels, het ontbreken van de afgeknotte driehoek en het niet afschermen van scherpe delen.

Man zwaar gewond na ongeval

MAKKUM – Een 50-jarige inwoner van Hillegom is zondagmiddag zwaar gewond geraakt na een ongeval op een erf van een woning aan het Langezand. De man was met een hoge drukreiniger vlonders aan het schoonmaken. Eén van de vlonders viel en raakte de 50-jarige. Die liep daarbij vermoedelijk zwaar letsel op aan zijn rug. Het slachtoffer werd door het personeel van de ambulance en de traumahelikopter gestabiliseerd. Vervolgens werd de man met de helikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen.

Gezamenlijke verkeerscontrole

FRYSLAN- De politie van Fryslân en Groningen hebben zondag een gezamenlijke verkeerscontrole op de A7 ter hoogte van Joure-west, Tjalleberd en Beetsterzwaag gehouden. Tijdens de controles werd onder andere gelet op de overschrijding van de maximum snelheid. Hiervoor werden dan ook 45 bestuurders bekeurd. Een Pool automobilist moest direct een bekeuring van 240 euro betalen omdat hij te snel reed. Een 32-jarige motorrijder uit Tzum reed op de Nije Dyk tussen Joure en Sneek op zijn motor 150 kilometer per uur daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Twee gewonden bij eenzijdig ongeval

SINT NICOLAASGA – De politie heeft zondagavond op Huisterheide een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 21-jarige automobilist uit Scharsterbrug en zijn 26-jarige passagier gewond raakten. De bestuurder verklaarde tegenover de agenten dat hij krachtig moest remmen voor een auto die de weg op wilde rijden. Vervolgens verloor de automobilist de controle over zijn auto en kwam tegen een boom tot stilstand. Beide inzittenden werden uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Bromfietser gewond na botsing tegen lantaarnpaal

LEEUWARDEN – Een 22-jarige bromfietser uit Leeuwarden raakte zondagavond gewond nadat hij in botsing was gekomen met een lantaarnpaal. Op de Wirdumerdijk reed de Leeuwarder over een net aangelegde rotonde. De man werd met zijn bromfiets gelanceerd en kwam vervolgens in botsing met een lantaarnpaal. Omstanders, waaronder een arts, verleenden eerste hulp aan het slachtoffer. De 22-jarige werd met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond het rijbewijs van een 38-jarige automobilist uit Stiens ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een controle met de lasergun op de N31, nabij de wijk Techum. De bewoners van deze wijk klagen veelvuldig over de hoge snelheden op de N31. Reden voor de politie om daar extra te controleren, zo ook zondagavond. De bestuurder uit Stiens passeerde met 123 kilometer per uur de controle met de lasergun, terwijl 70 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Inbraak in woning

TZUMMARUM – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan deJohan Roordastrjitte. Zondagavond kwamen de bewoners thuis. Toen ze naar binnen liepen, hoorden ze iets vallen in de woonkamer. Al snel werd duidelijk dat er een inbraak had plaatsgevonden. Uit de woning was een laptop weggenomen. Er lagen nog meer spullen klaar om mee te nemen, maar vermoedelijk was de inbreker(s) op de vlucht geslagen toen de bewoners thuis kwamen.

Inbraak in vakantiewoning

GROU- De politie heeft zondagavond rond 21.30 uur een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een vakantiewoning aan de Garde Jagerswei. In verband met een verdachte situatie stelden de agenten een onderzoek in. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten een auto aan komen rijden. Bij het zien van de politie ging de bestuurder er met grote snelheid ervandoor. De auto werd even later op een terrein van een bedrijf aan de Oedsmawei aangetroffen. De bestuurder bleek niet meer aanwezig te zijn. In de auto werd een laptop en een televisie aangetroffen. De goederen bleken te zijn weggenomen uit een vakantiewoning aan de Garde Jagerswei. Op het terrein van het bedrijf waren ook twee bedrijfswagens het doelwit van inbrekers. De ramen van de voertuigen waren vernield maar vooralsnog werd niets weggenomen. De auto en de gestolen goederen werden in beslag genomen.

Man aangehouden na achtervolging

SINT JACOBIPAROCHIE – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 36-jarige inwoner van Franeker aangehouden. De man werd in de Dr Oortwijn Botjesstraat betrapt in een achtertuin van een woning. Een buurtbewoner waarschuwde de politie en ging achter de man aan. Toen de agenten arriveerden zagen ze twee mannen in een weiland rennen. Na een korte achtervolging werd de 36-jarige Franeker aangehouden. De man kon zich niet identificeren en daarvoor kreeg hij dan ook een bekeuring. Een agent met een politiehond heeft de omgeving nog afgezocht, maar nergens werden sporen van een inbraak aangetroffen. De 36-jarige verklaarde tegenover de agenten dat hij moest plassen en daarom in de Dr Oortwijn Botjesstraat liep. Zeker gezien het tijdstip een vreemd verhaal. Ook voor het wildplassen kreeg de man een bekeuring. Vervolgens mocht hij het politiebureau weer verlaten.

TV gestolen na vernielen ruit

OOSTERWOLDE – De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan deNanningaweg. In de nacht van de zondag op maandag werd de ruit van een winkel ingeslagen. Vervolgens werd een tv weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 48-jarige inwoner van Opeinde aangifte.

Zingende Leeuwarder veroorzaakt veel overlast

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 35-jarige Leeuwarder aangehouden voor het veroorzaken van geluidsoverlast. Eerder die nacht waren agenten al bij de woning van de man in de Offenbachstraat geweest. Op straat was toen duidelijk het gezang van de man hoorbaar. Gezien het nachtelijke tijdstip besloten de agenten hem te vragen om te stoppen. De Leeuwarder beloofde beterschap. Deze belofte was echter maar van korte duur. Diverse buurtbewoners zochten wederom contact met de politie toen de man weer voor veel geluidsoverlast zorgde. De 35-jarige werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij ingesloten. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan