Politieberichten van maandag 22 augustus

Inbreker aangehouden

LEEUWARDEN- De politie heeft zondagmorgen een 38-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van inbraak in een schip die in van het Harinxmaknaal aangemeerd lag. Een getuige zag twee mannen zich verdacht op het schip gedroegen. Nadat hij had gezien dat de mannen iets mee hadden genomen en in een auto waren gestapt en weggereden, waarschuwde hij direct via 1-1-2 de politie. Agenten die inmiddels ter plaatse kwamen, zagen dat twee ramen van de kajuit waren geforceerd. Direct werd een onderzoek in de omgeving ingesteld. Agenten zagen de auto even later op de Hollanderdijk rijden met daarin één persoon. Aan de bestuurder werd een stopteken gegeven waaraan hij voldeed. De verdachte werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. In de auto troffen de agenten goederen zoals frisdranken en rookwaar aan, die van diefstal afkomstig waren. Ook werd inbrekerswerktuig aangetroffen. Alle goederen en gereedschap zijn in beslag genomen.

Man overleden tijdens zwemmen

LEMMER- De politie heeft het ambulancepersoneel geassisteerd bij een verdrinking die zondagmiddag plaatsvond op het strand nabij de Plattedijk. Rond 16.00 uur is een 70-jarige inwoner van Lemmer gaan zwemmen. Toen hij niet terugkeerde werd de familie ongerust en belde via 1-1-2 de politie. Even later werd het levenloze lichaam van de man in het water aangetroffen. De man is vermoedelijk tijdens het zwemmen onwel geworden. Men heeft nog met reanimatie het leven van de man proberen te redden maar helaas mocht dat niet meer baten.

Jongetje licht gewond bij aanrijding

WEST-TERSCHELLING- De politie heeft zondagmiddag op de Hoofdweg ter hoogte van de afslag Halfweg een aanrijding afgehandeld. Daarbij raakte een 12-jarige inwoner van Lemmer licht gewond. Ter hoogte van Halfweg stak het fietsertje plotseling de weg over en werd geschept door een auto. De auto werd bestuurd door een 65-jarige inwoner van Stadskanaal die in de richting van Midsland reed. Door de aanrijding kwam de jongen op het wegdek terecht. Een gewaarschuwde arts constateerde alleen enkele schaafwonden. Na onderzoek mocht hij huiswaarts keren.

Rijbewijs kwijt na snelheidovertreding

WOLVEGA – De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs van een 40-jarige inwoner van Wijckel ingevorderd omdat hij op de Steenwijkerweg met zijn motor te snel reed. Agenten constateerden een gemeten snelheid van 137 kilometer per uur daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor bedreiging

JOURE – De politie heeft zondagmiddag in de Tuinkerij een 19-jarige inwoner van Joure aangehouden op verdenking van bedreiging. De aangever, een 29-jarige inwoner van Joure, wilde spullen uit zijn woning halen toen hij de verdachte tegen kwam. Tussen de beide mannen ontstond een woordenwisseling waarna de verdachte een mes pakte en de aangever met de dood bedreigde. Deze belde direct via 1-1-2 de politie. De agenten konden de verdachte even later in de Westermarwei aanhouden waarna hij voor verhoor werd overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Het mes werd in beslag genomen en tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt. Het slachtoffer deed aangifte.

Politieonderzoek naar overlijden baby

AKKRUM – De politie is zondagavond een onderzoek gestart naar de oorzaak van het overlijden van een baby in een woning aan de Sinnebuorren. Rond half zes kwam via het alarmnummer 1-1-2 een melding binnen dat er een baby in slechte toestand zou verkeren in de woning. Toen de hulpdiensten in de woning arriveerden bleek het meisje al te zijn overleden. De technische recherche is direct daarna die avond een onderzoek gestart naar de exacte doodsoorzaak. In verband met het onderzoek werd de straat door de politie afgesloten. Het lichaam van het halfjaar oude meisje zal vandaag worden overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag voor een sectie.

Aanhouding dieven levert agent nat pak op

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 28- jarige inwoner van Veenwouden en een 31-jarige inwoonster van Dokkum aangehouden op verdenking van diefstal. Rond middernacht werden de bewoners van een woning in de Nijdamstraat wakker van een vreemd geluid. Toen zij naar buiten keken, zagen zij een bootje wegvaren met daarin twee personen en de tuinset van de melder. Zonder te aarzelen belde de eigenaar, een 55-jarige inwoner van Leeuwarden via 1-1-2 de politie en zette op de fiets via het fietspad in de richting van het Alddielde de achtervolging in. Nabij de brug bij het Alddiel kregen de inmiddels gewaarschuwde agenten het bootje in de gaten. Toen de beide verdachten op aanroepen van politie niet wensten te stoppen, sprong een van de agenten vanaf de brug in de boot. Hij viel van boord maar kon toch de boot stoppen. Beide verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waarzij voor nader verhoor werden ingesloten. De tuinset werd in beslag genomen.

Man aangehouden voor bezit harddrugs

DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 26-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het in bezit van harddrugs. Agenten zagen de man in een auto in de Lavendelheide rijden en besloten hem te controleren. In de auto zagen de agenten een snuifpijpje liggen en besloten verder onderzoek te doen. In de kleding van de man werd een zakje met 7 gram vermoedelijk amfetamine aangetroffen. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau waar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt. De drugs werd in beslag genomen.

Drie verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 33, 35 en een 38-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Rond 00.30 uur ontvingen agenten de melding dat in de Gabriel Metsustraat drie mannen tijdens een ruzie een raam zouden hebben vernield en dat er iemand was geslagen. Daarnaast zouden de mannen in bezit zijn van zwaarden. In de omgeving troffen de agenten de verdachten en een zwaard aan. De verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. Een 37-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Man aangehouden zware mishandeling

LEEUWARDEN- De politie heeft een zondagavond in een hotel aan het Europaplein een 32-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De vrouw had tijdens een ruzie met een 59-jarige inwoner van Eura (Fin) een vaas tegen het hoofd van de man gegooid. Hij liep daarbij diverse verwondingen op en liet zich onder behandeling stellen in het ziekenhuis in de stad. De verdachte werd aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werd ingesloten. Het Finse slachtoffer doet vandaag aangifte.

Hennepkwekerij in woning

OOSTERWOLDE – De politie stelt een onderzoek in na het aantreffen van een hennepkwekerij aan de Weidemaad. Zondagmiddag kwam bij de politie de melding van wateroverlast binnen. Van de bovenverdieping van een woning stroomde water naar beneden. Agenten kwamen ter plaatse om te onderzoeken waar de overlast vandaan kwam. In de woning ontdekten zij dat het water vanaf de zolder kwam. Er waren geen personen in het pand aanwezig. Op de zolder werd een inwerkingzijnde hennepkwekerij met 224 hennepplanten aangetroffen. Er werd geen verdachte aangehouden. De planten en de apparatuur werden vernietigd. Gezien de omvang van de waterschade stelt de gemeente een onderzoek in naar de bewoonbaarheid van de woning.

Aanpak hennepteelt in Fryslân

De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand veel geld uitgeeft, en dat niet in verhouding staat met het inkomen, dan mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen. Zondagmiddag werd daarom op de Weidemaad, op last van de officier van justitie, een motorfiets in beslaggenomen.


112Fryslan