Politieberichten van maandag 21 mei

Man aangehouden na vluchtpoging

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag een 34-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man wilde de woning van zijn ex-vrouw niet verlaten en daarop werd de politie gewaarschuwd. Toen de agenten arriveerden probeerde de 34-jarige te vluchten. De Leeuwarder probeerde op een schuurtje te klimmen om zo het erf te kunnen verlaten. De agenten konden dat voorkomen en de man werd dan ook aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek dat de Leeuwarder ook nog werd gezocht vanwege een inbraak in een bedrijf. De man werd dan ook voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in woning

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan hetCambuursterpad. Zondagmiddag kwam binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden onder andere twee portemonnees en een mobiele telefoon weggenomen. De bewoner deed aangifte.

Vrouw omver gelopen door paard

SUWALD – De politie heeft zondagmiddag het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval in een paardenbak aan het Noorderend. Daar was een 18-jarige inwoonster van Burgum een paard aan het verzorgen. Het dier liep de vrouw omver en ging toen vermoedelijk deels op haar staan. De 18-jarige raakte daarbij gewond. Het slachtoffer werd door het ambulancepersoneel gestabiliseerd en vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Auto over de kop

IDEARD – De politie heeft zondagmiddag op de A32 ter hoogte van Ideard een aanrijding onderzocht, waarbij een 62-jarige automobilist uit Leeuwarden met zijn auto over de kop sloeg. De bestuurder schatte vermoedelijk de snelheid van een voorganger verkeerd in. De Leeuwarder probeerde een aanrijding te voorkomen door naar rechts te sturen. Hij raakte desondanks de achterkant van de auto voor hem. Uiteindelijk kwam de man met zijn auto in de berm terecht en sloeg daar over de kop. De bestuurder en zijn passagiere werden uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Man aangehouden na wangedrag

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond in deGoudenregenstraat een 42-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De man maakte stennis voor een opvangtehuis, dit omdat hij na wangedrag voor een dag het gebouw niet meer in mocht. Het personeel waarschuwde de politie en de agenten gingen met de man in gesprek. Hij was niet te kalmeren en bleef kwaad. Uiteindelijk stuurden de agenten hem weg. Tijdens het weglopen sloeg de man tegen de ruit van de politieauto. Reden voor de agenten om hem aan te houden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten.

Vier voertuigen overschrijden geluidsnorm

SINT ANNAPAROCHIE – Het Verkeershandhavingsteam van politie Fryslân heeft zondagavond een controle met de geluidsmeter uitgevoerd. Er werden vier auto’s en één motor meegenomen naar het politiebureau voor deze controle. Vier bestuurders kregen uiteindelijk proces-verbaal voor het overschrijden van de geluidsnorm. Drie auto’s en de motor produceerden zoveel decibellen dat ook het kentekenbewijs werd ingevorderd. De ingevorderde kentekenbewijzen worden opgestuurd naar de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) waar de eigenaren het voertuig ter herkeuring moeten aanbieden. Tot die tijd mag het voertuig niet meer op de weg rijden, alleen naar de plaats van keuring en herstel. De geluidsnorm voor een voertuig is voertuigafhankelijk. Een overschrijding van 4db betekent automatisch een invordering van het kentekenbewijs. Het hoogst aantal gemeten decibellen was 106db waar 95db was toegestaan.

Inbraak in woning

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan deMr. p.j. Troelstraweg. Zondagavond kwamen de bewoners thuis en werden daar geconfronteerd met een grote chaos. De gehele woning was overhoop gehaald. Men had onder anderegeld, sieraden, tv’s en laptops weggenomen. De 60-jarige bewoner deed aangifte.

Jongen aangehouden voor verboden wapenbezit

DRACHTEN – De politie heeft zondagavond een 18-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Agenten hadden een melding gekregen dat de jongen had gedreigd om een vuurwapen te gebruiken. De 18-jarige werd in deZilverschoon aangehouden. Daar werd hij gefouilleerd. De jongen bleek niet in het bezit van een wapen te zijn. Volgens eigen zeggen lag dat nog in zijn woning. Daar vonden de agenten een luchtdrukwapen. Dit werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor openstaande boetes

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op Over de Kelders een 43-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Surveillerende agenten kwamen twee mannen tegen en besloten om hen te controleren. De 43-jarige bleek nog een aantal boetes te hebben openstaan. Tevens moest de man nog DNA afstaan. De Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de fouillering vonden de agenten ook nog een mes bij de man. Dit werd in beslag genomen. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Proces-verbaal voor illegaal palingvissen

OUDEGA (SM) – De politie heeft zaterdagmiddag een 72-jarige man uit Warten aangehouden voor het vertreden van flora en faunawet. Bij de politie was informatie binnen gekomen dat de man mogelijk aan het visstropen was met fuiken en dat hij de gevangen paling verkochte aan restaurants. Omstreeks 11.50 uur werd hij gezien toen hij afmeerde in de Nieuwe Hooidamsloot. De samenwerkende toezichthouders, politie en het Fryske Gea gingen ter plaatse. De man vertelde de agenten dat hij geen vis of vistuigen bij zich had. Alleen wat plastic afval dat hij wilde storten. Dit bleek niet zo te zijn toen de toezichthouders de boot checkten. Wel lag daar plastic afval maar ook vijf aalfuiken. Deze waren nog nat en dus nog maar kort geleden uit het water gehaald. Ook werd onder het plastic in een oude jas een leefnet met daarin nege palingen aangetroffen. De 72-jarige werd geconfronteerd met deze vondsten.De fuiken en de paling waren zijn eigendom en op de vraag wat hij met de paling wilde doen zei hij dat hij deze paling zelf wilde houden. De toezichthouders confronteerden hem dan ook met de informatie dat hij regelmatig paling verkocht aan restaurants. Dit beaamde hij dan ook. De man was niet in het bezit van een vergunning om met aalfuiken te mogen vissen en overtreed daarmee de Visserijwet. Omdat de paling in Europa op de ‘rode lijst’ staat is het voorhanden dan wel in bezit hebben van paling, welke niet op een legale manier is verkregen, strafbaar. Er werd proces-verbaal opgemaakt. De paling en de vijf aalfuiken werden in beslag genomen. De palingen die nog goed in leven waren werden vervolgens gelijk in het water losgelaten.

Man aangehouden voor mishandeling

SNEEK – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag in de Kruizebroederstraat een 40-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had eerder die nacht 20-jarige stadsgenoot geslagen. Dit na een woordenwisseling over het betalen van een rekening in een horecabedrijf. De agenten hielden de verdachte aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fietser ernstig gewond

RYPTSJERK– De politie heeft maandagochtend op de Westerdijk een ongeval onderzocht, waarbij een 13-jarige fietser uit Ryptsjerk ernstig gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak kwam de fietser in botsing met een automobilist, leeftijd en woonplaats nog onbekend. De jongen raakte daarbij ernstig gewond. Het slachtoffer werd gestabiliseerd en vervolgens per traumahelikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelt een nader onderzoek in

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan