Politieberichten maandag 21 maart.

Ruiten ingegooid met stenen
FRANEKER – De politie zoekt getuigen van vernieling van de ruiten van een bedrijfspand en een woning aan de Hertog van Saxenlaan. In de nacht van zaterdag op zondag werden de ruiten met stenen ingegooid. De eigenaren deden aangifte. De politie heeft inmiddels buurtonderzoek gehouden. Dit heeft nog niet veel aanvullende informatie opgeleverd en daarom komt de politie graag in contact met getuigen. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Jongen gewond na val met motor
VLIELAND – De politie heeft zondagmiddag geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval. Een 15-jarige bewoner van het eiland was eerder die dag met zijn crossmotor ten val gekomen. De jongen ging naar huis, maar bleef pijn houden. Zijn moeder waarschuwde dan ook de huisarts. Die besloot dat vervoer naar het ziekenhuis noodzakelijk was. De traumahelikopter vloog daarom naar Vlieland. De agenten zorgden er voor dat helikopter veilig kon landen nabij de Sikkelduin. Het slachtoffer werd vervolgens overgevlogen naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Man aangehouden voor vernieling
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag op de Wijbrand de Geeststraat een 28-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van het plegen van vernielingen. Agenten die belast waren met het toezicht tijdens de wedstrijd Cambuur – Go Ahead Eagles, zagen de man aan een informatiezuil bij een bushalte trekken. Het lukte de 28-jarige om het bord los te krijgen. Hij werd vervolgens aangehouden op verdenking van vernieling. De man werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens mocht hij het bureau weer verlaten. De man moest wel de wedstrijd missen.

Snorfietser gewond na aanrijding
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag op de Camminghaburg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 17-jarige snorfietser uit Leeuwarden gewond raakte. Een 68-jarige automobiliste uit Leeuwarden wilde afslaan en zag daarbij de snorfietser over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. Het 17-jarige slachtoffer kwam met zijn snorfiets ten val. Hij werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Snelheidscontrole
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag van 16.00 uur tot 18.00 uur een snelheidscontrole gehouden op de Aldlansdyk. Vanwege het mooie weer waren de eerste motoren weer op de weg. Op de Aldlansdyk is een snelheid van 50 kilometer per uur toegestaan. Tijdens de controle werden zeven bekeuringen uitgeschreven voor overschrijding van de maximale snelheid. Alle overtreders reden sneller dan 75 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 91 kilometer per uur.

Bulgaar op de bon
DRACHTEN – De politie heeft zondag aan het begin van de avond een 28-jarige automobilist uit Bulgarije twee bekeuringen gegeven. Een surveillerende agent zag dat de man op de A7 niet handsfree aan het bellen was. De Bulgaar kreeg een stopteken en er volgde een controle. De man overhandigde vervolgens een pasje waarvan hij zei dat het een rijbewijs was. De agent vertrouwde dit niet en de bestuurder werd dan ook overgebracht naar het politiebureau. Hier bleek al snel dat het om een identiteitskaart ging. De man kreeg daarom ook nog een bekeuring voor het rijden zonder geldig rijbewijs. Nadat hij de bekeuringen van € 250 euro had betaald, mocht hij het bureau weer verlaten.

Hondenbezitters op de bon
APPELSCHA – Een agent heeft zondagmiddag samen met een boswachter toezicht gehouden in de Kale Duinen. Vanaf 25 maart is het namelijk verboden om met honden op de Kale Duinen te komen en daarom wordt hier op gecontroleerd. De acht hondenbezitters die hier toch met hun hond kwamen kregen een bekeuring.


Aanhouding na diefstal
LEEUWARDEN – De politie heeft zondag een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal met geweld. Zondag rond 13.30 uur drongen drie mannen een woning binnen aan de Camstraburen. De 19-jarige bewoner werd door de indringers geslagen. Nadat zijn Blackberry hadden gevonden verlieten de daders de woning. Het slachtoffer herkende de 22-jarige en hij is later die dag rond 20.00 uur door de politie aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Naar de identiteit van de twee andere overvallers wordt nog onderzoek gedaan.

Dronken man aangehouden voor vernieling
LEEUWARDEN – De politie heeft zondag rond 20.30 uur een 35-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor openbare dronkenschap en vernieling. Een pizzakoerier reed op de Eebrug en hier werd hem de doorgang versperd door de Leeuwarder. De 35-jarige die behoorlijk onder invloed van alcohol was, had de scooter vastgepakte waarna de pizzakoerier ten val kwam. De scooter raakte beschadigd. De verdachte, die zich verzette tegen aanhouding, is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Man en vrouw aangehouden na melding over vuurwapen
LEMMER – De politie heeft zondagmiddag op de afrit van de snelweg nabij Lemmer een 32-jarige automobilist uit Capelle aan den IJssel en zijn 33-jarige vrouw aangehouden. Eerder die middag hadden getuigen de politie gewaarschuwd omdat ze meenden te zien dat de man met een vuurwapen rond liep op de Gruttostraat in Heerenveen. Na de melding gingen meerdere eenheden van de politie naar de betreffende straat. De 32-jarige man was net met zijn gezin richting het westen van het land vertrokken. Nabij Lemmer kreeg de bestuurder een stopteken. Het gehele gezin werd vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hen verteld wat de getuigen hadden gezien. De man gaf al snel toe dat hij met zijn neefje aan het spelen was geweest en dat hij daarbij een speelgoedpistool in zijn handen had gehad. Dit pistool werd aangetroffen in de woning in de Gruttostraat in Heerenveen. Van een afstand leek het inderdaad op een echt wapen en daarom was het ook wel te begrijpen waarom de getuigen de politie hadden gewaarschuwd. Tegen de man en vrouw werd geen proces-verbaal opgemaakt. Nadat alles was afgehandeld mochten ze het bureau dan ook weer verlaten.

Man aangehouden na belediging
HEERENVEEN – De politie heeft zondagavond op het Breedpad een 41-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden na belediging van agenten en het niet willen tonen van een identiteitskaart. Agenten zagen bij een restaurant aan het Breedpad een auto staan. In het gehele centrum geldt een parkeerverbod. Omdat de betreffende auto wel vaker in centrum geparkeerd staat, besloten de agenten om een bekeuring uit te schrijven. De eigenaar werd vervolgens gevraagd om zijn auto te verplaatsen. De 41-jarige man weigerde dit en hij beledigde vervolgens de agenten. Ondanks diverse verzoeken van de agenten om de auto te verplaatsen bleef de man weigeren. Toen hij ook zijn identiteitskaart niet wilde overhandigen, was de maat vol. Na een worsteling werd de 41-jarige aangehouden en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Rijden onder invloed
DAMWALD – De politie heeft zondagavond laat het rijbewijs van een 55-jarige automobilist uit Damwâld ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder viel op omdat hij met zijn auto de gehele rijbaan nodig had. Uiteindelijk parkeerde de man zijn auto op de Master Klokwei. Daar werd hij aangesproken door de agenten. Ondanks diverse pogingen lukte het de automobilist niet om te blazen. De man zwaar onder invloed van alcohol en daarom besloten de agenten om hem over te brengen naar het politiebureau. Hier volgde een ademanalyse. Ook dit ging weer erg moeizaam. Uiteindelijk blies de bestuurder 1135 ug/l. Een GGD-arts kwam ter plaats om ook een bloedproef bij hem af te nemen. Tegen de 55-jarige man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Rijden onder invloed
HARKEMA – De politie heeft in de nacht van zondag rond 01.30 uur het rijbewijs ingevorderd van een 56-jarige inwoonster van Harkema. Agenten zagen de 56-jarige rijden op de Nijebuorren. Aangezien de bestuurster slingerend over de weg reed is zij voor een controle staande gehouden. Hieruit bleek dat zij alcohol gebruikt had en is de verdachte overgebracht naar het politiebureau. Hier is een bloedproef afgenomen en is haar rijbewijs ingevorderd. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan