Politieberichten van maandag 21 februari.

Inbraak in woning
GOUTUM – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Overijsselseweg. Zaterdagavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden een laptop en een appeltaart weggenomen. De 41-jarige bewoonster deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Inbraak in bedrijf
HEERENVEEN – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Mangaanweg. Tussen zaterdagmiddag en zondagavond kwam men binnen na het slopen van een muur. Eenmaal binnen werd de kluis, met daarin onder andere een geldbedrag, weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 35-jarige inwoner van Wolvega aangifte.

Inbraken in woningen
HARLINGEN – De politie onderzoekt de inbraken in drie woningen in de havenstad. Tussen vrijdagochtend en zondagochtend werd achtereenvolgens ingebroken in drie woningen aan de Pieter Jelles Troelstrastraat, Joost van den Vondelstraat en de Brikstraat. Uit de woningen werden onder andere laptops, mobiele telefoons, sieraden en geld weggenomen. Alle huiseigenaren deden aangifte. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Illegale motorcrossers op de bon.
EASTERMAR – De politie heeft zondagochtend op het terrein van een bedrijf aan de Joerelaan zes motorcrossers bekeurd. Bij de politie waren klachten binnen gekomen over het illegaal crossen bij een zandafgraving. De motorcrossers veroorzaken geluidsoverlast, vernielen natuur en maken rotzooi. Dit terrein is van een bedrijf en is voorzien van hekwerk. Daarnaast is met bebording aangegeven dat de toegang voor onbevoegden verboden is. De zes motorcrossers, waarvan een aantal zelfs uit het zuidwesten van de provincie, werden door de agenten bekeurd. Vervolgens verlieten ze het terrein. De politie neemt de illegale crosslocatie de komende periode mee in de surveillance.

Drie maal achtervolging na negeren stopteken
SUDWEST FRYSLAN – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie maal de achtervolging ingezet na het negeren van een stopteken. In Workum negeerde omstreeks 02.16 uur een 37-jarige automobilist uit Workum een stopteken waarna een achtervolging volgde. De 37-jarige kon uiteindelijk in Hindeloopen worden aangehouden, zie de politieberichten van 20 februari. Omstreeks 02.53 uur zagen surveillerende agenten op de Dijkstraat in Bolsward een 41-jarige automobilist uit Bolsward rijden die zijn snelheid verhoogde toen hij de agenten zag. Hierop kreeg de bestuurder een stopteken waarna hij met hoge snelheid er vandoor ging. Ter hoogte van de Gysbert Japicksbrug verloor de man bijna de macht over het stuur. Op de Joh. Prooststraat stopte de Bolswarder plotseling waarna hij kon worden aangehouden. Aan het politiebureau bleek dat de verdachte onder invloed van alcohol verkeerde waarna hij een rijverbod van vier uur kreeg. Op de Van Swinderenstraat in Balk weigerde omstreeks 04.16 uur een 29-jarige automobilist uit Wijckel te stoppen nadat hij een stopteken van surveillerende agenten kreeg. Na een achtervolging kon deze bestuurder op de Tjalke de Boerstrjitte worden aangehouden. Ook deze bestuurder bleek onder invloed van alcohol. Hij kreeg een rijverbod van vijf uur. Tegen alle verdachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanhouding voor belediging
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de Zuidkade een 30-jarige inwoner van De Tike aangehouden op verdenking van belediging. Een agent werd door de man aangesproken met de mededeling dat hij de 30-jarige naar huis moest brengen. Toen de agent hem vertelde dat hij een taxi moest bellen gedroeg hij zich zeer vervelend en agressief. Hij sloeg twee maal tegen de politieauto. Vervolgens liep hij naar een horecagelegenheid alwaar hij tekeer ging tegen één van de medewerkers. Het bleek dat de man zich die nacht vervelend had gedragen en de horecagelegenheid was uitgezet. Daarna liep de verdachte wederom naar de politieauto, sloeg hier nogmaals tegenaan en stak daarna de middelvinger op naar de agent. Hierop werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau alwaar hij voor verhoor werd ingesloten.

Rijden onder invloed
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op De Singel het rijbewijs ingevorderd van een 40-jarige automobilist uit Beetsterzwaag. Surveillerende agenten zagen de bestuurder met gedoofde verlichting rijden en gaven hem een stopteken. Vanwege het vermoeden dat hij onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 750 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur. Naast de invordering van het rijbewijs werd tegen de verdachte proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak in supermarkt
GORREDIJK – De politie onderzoekt een inbraak in een supermarkt aan de Schoolstraat. In de nacht van zondag op maandag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de winkel werd een nog onbekende hoeveelheid sigaretten weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 38-jarige inwoner van Lippenhuizen aangifte.

Drie koperdieven op heterdaad aangehouden
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag bij een slooppand aan de Schans twee inwoners van Sneek van 31 en 37 jaar en een 39-jarige inwoner van Leeuwarden op heterdaad aangehouden. Een getuige had verdachte personen bij het slooppand gezien en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Het was de agenten bekend dat de afgelopen periode regelmatig diefstallen van koper in het slooppand hadden plaatsgevonden. Ze besloten dan ook om te gaan posten bij het pand. Halverwege de nacht zagen de agenten een man onder het stof, met een mijnwerkerslampje op zijn hoofd, uit het leegstaande gebouw komen. De 31-jarige Sneker werd aangehouden. Niet veel later kwamen de mannen 37 en 39 jaar te voorschijn. Ze waren in het bezit van vier gevulde tassen met daarin koper. De tassen werden in beslag genomen en het duo werd aangehouden. De auto van de mannen werd tevens in beslag genomen. Het trio werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan