Politieberichten van maandag 20 september.

Binnenvaartschip los gemaakt
LEEUWARDEN – Een binnenvaartschip van bijna 70 meter lang dreef zondagochtend stuurloos in het water bij de Schilkampen. Een voorbijganger zag de grote boot stuurloos rond dobberen. Ondanks roepen kwam vanaf de boot geen reactie. Hierop werd de politie gewaarschuwd. Toen de agenten arriveerden waren al diverse bootjes op het water om het schip naar de kant te duwen. Dit lukte gelukkig. De eigenaar van het binnenvaartschip arriveerde op dat moment ook. Hij heeft vervolgens zijn schip weer goed vastgelegd. Vermoedelijk hebben onverlaten het schip losgemaakt, waarna het is gaan dobberen. Mocht de eigenaar schade ontdekken aan zijn schip dan gaat hij aangifte doen.

Snelvaarders beboet
BURGUMERMAR – De politie heeft zondag twee snelvaarders beboet op de Burgumermar. Twee agenten in een politieboot waren bezig met visserijcontroles toen ze een 39-jarige schipper uit Dokkum in een speedboot in planee zagen varen. De man kreeg een bekeuring voor de overschrijding van de toegestane maximum snelheid. Tevens wezen de agenten de schipper op het snelvaargebied op het Snekermeer. De Dokkumer zou daar volgens eigen zeggen naar toe varen. Toen de agenten ’s middags vanuit de richting van Eastermar de Burgumermar opvoeren, zagen ze wederom de speedboot van Dokkumer. De man voer wederom met hoge snelheid over het meer. Daarnaast was er nog een andere speedboot in de buurt, die ook veel te snel voer. De agenten gingen er achter aan en de snelheid liep op naar ruim 50 kilometer per uur. De twee speedboten bleven maar uitlopen en de daadwerkelijke snelheid lag vermoedelijk dan ook veel hoger gelegen. Beide schippers konden nabij Klein Zwitserland worden achterhaald. De 39-jarige Dokkumer kreeg wederom een forse bekeuring voor het snelvaren. Zijn 39-jarige stadsgenoot kreeg eveneens een bekeuring voor snelvaren.

Gestolen auto teruggevonden
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag in de Siebe Schootstrastraat een gestolen auto teruggevonden. De rode Ford Escort met kenteken HV-VX-38 werd in de nacht van vrijdag op zaterdag vanaf een parkeerplaats aan de Canterstate gestolen. Tijdens de surveillance zag een motoragent het gezochte voertuig staan. De auto werd voor nader sporenonderzoek in beslag genomen. De 75-jarige eigenaar uit Leeuwarden weet inmiddels dat zijn auto terug is.

Passagier gewond na eenzijdig ongeval
MOLKWERUM – De politie heeft zondagmiddag op de De Wymerts een eenzijdig ongeval onderzocht, waarbij een 35-jarige inwoner van Hindeloopen ernstig gewond raakte. De man zat als passagier in de auto die werd bestuurd door een 33-jarige inwoner van Hindeloopen. De bestuurder had net twee auto’s ingehaald en kwam vervolgens met één van de wielen in de berm terecht. Hierdoor verloor de bestuurder de macht over het stuur. De auto botste tegen drie bomen en kwam midden op de weg tot stilstand. Beide inzittenden droegen geen gordel. De 35-jarige passagier werd door de klap uit de auto geslingerd. De man liep daardoor meerdere botbreuken en beschadigde wervels op. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De 33-jarige bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Tijdens de ademanalyse blies de automobilist 370 ug/l. Tegen hem werd dan ook proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed. Tevens werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt voor artikel 6 van de Wegenverkeerswet.

Agressieve hond in beslag genomen
SURHUISTERVEEN – De politie heeft zondagavond een Amerikaanse Stafford Redstar van een 31-jarige inwoner van Buitenpost in beslag genomen. De hond had eerder die middag op De Dellen een Jack Russel gegrepen. Een 48-jarige inwoonster van Surhuisterveen liet haar Jack Russel uit. Plotseling kwamen twee grote honden op haar af. Eén daarvan greep haar hondje en beet het dier. De hond raakte daardoor zwaar gewond. Een omstander wist beide honden uit elkaar te halen. De twee grote honden liepen vervolgens een erf op. Een andere omstander ging met de 48-jarige vrouw en haar hond naar de dierenarts. Die bleek nog maar weinig voor de hond te kunnen betekenen en het dier overleed dan ook aan zijn verwondingen. Surveillerende agenten werden in het dorp aangesproken over het voorval. De agenten stelden dan ook een nader onderzoek in. De agressieve hond werd gevonden en vervolgens na overleg met de officier van justitie in beslag genomen. De 31-jarige eigenaar uit Buitenpost werd hiervan op de hoogte gesteld. De eigenaar moet nog als verdachte worden gehoord.

Automobiliste en passagiers gewond na ongeval
HEERENVEEN – De politie heeft zondagavond op de A32 een eenzijdig ongeval onderzocht, waarbij een 41-jarige automobiliste uit Zuidhorn en haar drie kinderen (leeftijden onbekend) licht gewond raakten. Door nog onbekende oorzaak raakte de vrouw op de verbindingsweg tussen de A32 en de A7 de macht over het stuur kwijt. De vrouw en haar drie kinderen belandden vervolgens met de auto in een greppel. Alle inzittenden werden voor de zekerheid per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Alle vier waren hevig geschrokken, maar met de verwondingen viel het gelukkig mee. De vier mochten dan ook al snel weer het ziekenhuis verlaten.

Man aangehouden na vernieling
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond op de Invasiestraat een 34-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. De man had eerder die avond de ruit van een woning in de straat met een stoeptegel ingegooid. Vervolgens bedreigde de man de bewoonster met de dood. Agenten konden de man in de buurt aanhouden. Tijdens de fouillering werd bij hem een mes aangetroffen. Dit mes werd in beslag genomen. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

URETERP – De politie heeft zondagavond laat op de Opper Haudmare een eenzijdig ongeval afgehandeld. Een 42-jarige automobilist uit Noord-Scharwoude raakte door nog onbekende oorzaak met zijn auto van de weg. Het voertuig kwam uiteindelijk tot stilstand in een sloot. De man kon zelfstandig uit de auto komen. Bij het zoeken naar zijn mobiele telefoon kreeg de bestuurder een portier tegen zijn hoofd. Uit voorzorg werd de man per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Man aangehouden voor bezit harddrugs
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de Valkstraat een 56-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs en inbrekersgereedschap. Surveillerende agenten zagen de man lopen en besloten hem te controleren. De 56-jarige kon geen identiteitskaart tonen. Agenten besloten de man te fouilleren en toen vonden ze wikkels met daarin vermoedelijk harddrugs en inbrekersgereedschap. De 56-jarige man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. De drugs en het inbrekersgereedschap werd in beslag genomen.

Inbraak in woning
MARSSUM- De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Tramstrjitte. De inbraak vond in het weekend plaats. De daders kwamen de woning binnen door een raam te forceren. Uit de woning werden een laptop en diverse sieraden weggenomen. De eigenaar een 28-jarige inwoner van Marssum deed aangifte.

Man aangehouden voor vernieling
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zondag op maandag in de Auke Stellingwerfstraat een 49-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. De man had die avond een ruit van een woning vernield. Toen de agenten ter plaatse waren en met de aangever spraken kwam de verdachte langs om polshoogte te nemen. Daar werd hij door de agenten aangehouden. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. De eigenaar, een 46-jarige Leeuwarder, deed aangifte.

Politie onderzoekt woninginbraak
LEEUWARDEN- De politie onderzoekt een inbraak uit een woning aan de Wijbrand de Geeststraat die in het weekend plaatsvond. Men kwam de woning binnen door een openstaand raam. Uit de woning werd computerapparatuur weggenomen. Een 19-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Aangehouden voor het bezit van inbrekersgereedschap
LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 46-jarige Leeuwarder aangehouden hij zich niet kon legitimeren. Ook bleek dat de man in het bezit was inbrekersgereedschap. Agenten zagen de man op de Harlingerstraat tegen een kerk urineren waarna zij hem aanspraken. De agenten vroegen de Leeuwarder om zich te legitimeren. Dit kon hij echter niet en daarom werd hij aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten.

Verdachte aangehouden voor mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft in het onderzoek naar de mishandeling van een 38-jarige inwoner van Leeuwarden nog een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De 38-jarige Leeuwarder had in de nacht van zaterdag op zondag foto’s gemaakt van jongeren die op de Lieuwenburg een auto haden vernield. De jongeren zagen dit en gingen naar de woning van de Leeuwarder. Daar werd hij in elkaar geslagen. Diezelfde nacht konden al twee Leeuwardes van 25 jaar aangehouden. In de loop van zondag werd ook de 18-jarige aangehouden. De drie verdachten zitten nog steeds vast.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft zondagavond en in de nacht van zondag op maandag op diverse locaties in de provincie op het rijden onder invloed van alcohol gecontroleerd. Twee bestuurders hadden zoveel gedronken, dat naast een proces-verbaal en een rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd werd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Zondag, 18.10 uur, Reinerswei in Grou, een 41-jarige automobilist uit Grou, 1025 ug/l. De man was met zijn auto in de sloot terecht gekomen.
Maandag, 01.30 uur, De Tuinen in Leeuwarden, een 37-jarige automobilist uit Lekkum, 915 ug/l. Bij het zien van de politieauto ging de bestuurder er met hoge snelheid van door. Ondanks een stopteken bleef de man doorrijden. Op het Hoeksterend kwam de 37-jarige bijna in botsing met een verkeersheuvel. Uiteindelijk stopte de man en ging er lopend vandoor. Meerdere agenten, waaronder één met een politiehond, kwamen ter plaatse om de man te zoeken. In de omgeving van het Hoeksterend werd hij aangetroffen. Zijn auto werd in beslag genomen.[/bullets]

112Fryslan