Fryslân, 20-07-2009 • Politieberichten van zondag 19 juli 11:00 uur tot maandag 20 juli 07:00 uur

Leeuwarden: politie houdt derde verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft zondagmorgen een derde verdachte, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, aangehouden op verdenking voor het mede plegen van de openlijke geweldpleging die vrijdagnacht plaatsvond op het Ruiterskwartier. Daarbij raakte een 23-jarige inwoner van Leeuwarden zodanig gewond, dat hij met een gebroken jukbeen en met een hersenschudding in het MCL in Leeuwarden moest worden opgenomen. De politie houdt er rekening mee dat er nog meer verdachten zullen worden aangehouden. De verdachte is voor verhoor op het politiebureau ingesloten.

Harlingen: geen rijbewijs, rijden onder invloed, auto in beslaggenomen
De politie heeft zondagmiddag een 32-jarige inwoner van Franeker aangehouden omdat hij zonder rijbewijs in een auto op de Domela Nieuwehuisweg reed. Agenten zagen de man in zijn auto rijden en gaven de bestuurder een stopteken. Uit onderzoek bleek dat de man geen geldig rijbewijs had. Ook had de man alcohol gedronken en werd hij vervolgens meegenomen naar het politiebureau waar hij 430 ug/l blies. Daar bleek ook nog dat de man nog een boete open had staan van 1100 euro en moesten nog twee onherroepelijke vonnissen aan de man worden betekend. Daarnaast werd de auto in beslag genomen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Grou: Polyvalk zeilboot gestolen
De politie onderzoekt de diefstal van een Polyvalk zeilboot. De zeilboot werd in de nacht van zaterdag op zondag gestolen vanaf een steiger aan de Meersweg. De boot was Gaffelgetuigd. Dit wil zeggen dat het grootzeil onder aan een giek bevestigd is, en boven aan een gaffel, meestal korter dan een giek. De eigenaar, een 31-jarige inwoner van Leeuwarden, had zijn boot met inventaris aan de steiger aangemeerd. Toen hij zondagmorgen bij zijn boot kwam, bleek deze te zijn gestolen. Hij deed aangifte.
Het betreft een:

[ul][li]Blauwe Polyvalk zeilboot[/li]
[li]Witte zeilen met UV banen[/li]
[li]Yamaha buitenboord motor 3 of 4 PK[/li]
[li]Gaffelgetuigd[/li]
[li]Allumiummast[/li]
[li]Giek[/li]
[li]Gaffel[/li][/ul]

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zondagavond en in de nacht van zondag op maandag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in procesverbalen en rijverboden. In vier gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zondag 19:50 uur, Tweebaksmarkt in Leeuwarden, een 37-jarige man uit Leeuwarden, 730 ug/l; Zijn rijbewijs werd ingevorderd.[/li]
[li]Zondag 21:05 uur, Betterwird in Dokkum, 21-jarige man uit Ferwerd, 485 ug/l; Beginnend bestuurder, zijn rijbewijs werd ingevorderd.[/li]
[li]Zondag 23:07 uur, Hoofdweg in Lies, een 43-jarige man uit Hoorn, 695 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.[/li]
[li]Zondag 23:50 uur, Karturf in Drachten, 23-jarige man uit Drachten, 565 ug/l. Beginnend bestuurder, zijn rijbewijs werd ingevorderd.[/li][/ul]

Hommerts: man rijdt onder invloed daarna in de gevangenis
De politie heeft zondagavond een 30-jarige inwoner van Sneek aangehouden omdat hij zich niet aan zijn schorsingsvoorwaarden had gehouden. Agenten zagen de man in zijn auto op de Jeltewei rijden en gaven hem een stopteken. Toen zij de man aanspraken, bleek hij alcohol te hebben gedronken. Uit onderzoek bleek dat hij zich niet had gehouden aan zijn schorsingsvoorwaarden. De man is overgebracht naar het politiebureau waar hij op de ademanalyse 220 ug/l blies. De man is in overleg met de officier van justitie ingesloten.

Leeuwarden: twee mannen aangehouden voor inbraak in bedrijf
De politie heeft rond middernacht twee mannen, een 27- en 21-jarige inwoner van leeuwarden aangehouden op verdenking van een inbraak in een bedrijf aan de Apolloweg. Getuigen zagen twee mannen zich verdacht ophouden bij het bedrijf en belde direct via 1-1-2 de politie. Toen die ter plaatse kwamen, zagen zij dat deze mannen bezig waren een roldeur open te breken. De mannen werden daarop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten.

Makkum: politie houdt twee mannen aan voor diefstal auto’s
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag aan De Holle Poarte een 21-jarige man uit Makkum en een 28-jarige man uit Rotterdam aangehouden op verdenking van poging diefstal van auto’s. Een getuige zag dat de mannen zich op een recreatieterrein verdacht ophielden bij een aantal auto’s en belde hierop via 1-1-2 direct de politie. De getuige gaf een duidelijk signalement van het duo door. Op basis hiervan konden agenten in de buurt van het terrein de beide mannen aanhouden. Op het terrein bleken ruiten van twee geparkeerde auto’s opengebroken te zijn en was van één van de auto’s de bedrading losgetrokken. De mannen zijn overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor ingesloten. De eigenaren van de auto’s moeten nog aangifte doen.

Koudum: motoragent gewond bij aanrijding
Een motoragent van politie Fryslân is zaterdagmiddag op de Nieuweweg gewond geraakt tijdens zijn werk toen hij onderweg moest naar de spoedmelding. Vermoedelijk door het natte wegdek en het slechte weer, begon zijn motor aan de achterzijde te driften waarna hij ten val kwam. Daarbij raakte hij de auto die bestuurd werd door 54-jarige inwoner van Rhenen die daarbij beschadigd raakte. Deze had zijn auto stil gezet om de hulpdiensten voor te laten gaan. De politieman is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek en heeft vermoedelijk zijn sleutelbeen gebroken.

112Fryslan

})