Fryslân, 20-04-2009 • Persberichten van zondag 19 april 11.00 uur tot maandag 20 april 07:00 uur

Gorredijk: diefstal fietsen
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een heren- en een damesfiets uit een garagebox van een woning aan de Brouwerswal. In totaal werden hier in de nacht van zaterdag op zondag drie garageboxen opengebroken. Onduidelijk is nog of uit de andere garageboxen ook iets weggenomen werd. De 61-jarige eigenaar deed aangifte.

Engwierum: rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
De politie heeft zondagavond op de Saatsenwei het rijbewijs ingevorderd van een 16-jarige bromfietser uit Engwierum. De jongen reed daar met een snelheid van 78 kilometer per uur. Toen agenten hem een stopteken gaven, probeerde hij nog te ontkomen maar dit lukte niet. Tegen de jongen werd ook een proces-verbaal opgemaakt.

Sneek: verdachte van drie brandstichtingen aangehouden
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 42-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van brandstichting. Vanaf 23:25 uur zijn de hulpverleningsdiensten druk bezig geweest met het blussen van drie branden en het redden van mensen uit de brandende woningen. Een oplettende getuige had de Sneker verdacht bezig gezien in de buurt van de branden en waarschuwde de politie. De politie hield de man aan en heeft hem voor nader onderzoek ingesloten.

Eerste brand Hein Doekesstraat
Om 23:24 kwam de eerste melding binnen van een brand in flat aan de Hein Doekesstraat 53. In de centrale trappenhal was een brand ontstaan bij een motorfiets die hier geparkeerd stond. Een aantal mensen kon door de brand hun woning niet meer verlaten en moest door de brandweer vanaf het balkon gered worden. In totaal werden elf personen uit de flat gehaald. Zes personen moesten voor ademhalingsproblemen door het ambulancepersoneel behandeld worden, vier zijn per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek vervoerd. Een hiervan moest voor controle een nacht blijven.

Tweede brand Liaukemastraat 44 t/m 56
Op het moment dat de brandweer bij de Hein Doekesstraat aan het opbreken was, rond 01:40 uur, bleek de centrale hal van een naastgelegen flat aan de Liaukemastraat ook in brand te staan. Hier was de brand ontstaan in een papiercontainer en moesten tien mensen met een hoogwerker gered worden.

Derde brand Hein Doekesstraat 1 t/m 13
Terwijl de brandweer bezig was met het blussen van de brand op de Liaukemastraat, kwam om 02:11 een melding binnen dat ook in de portiek van een andere flat aan de Hein Doekesstraat een papiercontainer in brand stond. Hiervoor werd de hulp van de brandweer van IJlst ingeroepen. Doordat de brand tijdig ontdekt was, had de brandweer hier de brand snel onder controle.

112Fryslan

})