Politieberichten van maandag 2 mei.

Verdachten aangehouden voor verboden wapenbezit
LEMMER – De politie heeft zaterdagochtend op de Gale Hamkesstraat een 19-jarige man en een 23-jarige vrouw uit Lemmer aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Agenten waren opzoek naar de man omdat hij nog een gevangenisstraf moest uitzitten. Vanwege het vermoeden dat de 19-jarige zich in de woning bevond, betraden agenten de tuin. In het schuurtje in de tuin zagen zij een kolf van een handvuurwapen liggen waarna een onderzoek werd ingesteld. Het bleek dat het om een balletjespistool ging welke op het eerste gezicht niet van een echt vuurwapen te onderscheiden was. In overleg met de officier van justitie werd vervolgens besloten om de woning te betreden waarna de man en de vrouw werden aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor mocht de 23-jarige het bureau weer verlaten. Tegen de verdachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Laptop gestolen bij woninginbraak
SWICHUM – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Ayttadyk. Zaterdagmiddag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd een laptop weggenomen. De 44-jarige bewoonster deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Acht aanhoudingen bij Heerenveen – Ajax
HEERENVEEN – De politie heeft voor aanvang van de wedstrijd sc Heerenveen – Ajax en ook na afloop van de wedstrijd een aantal keren moeten ingrijpen. Acht aanhoudingen voor onder andere belediging, mishandeling en opruiing waren het gevolg. Supporters van beide clubs probeerden met elkaar op de vuist te gaan en ook stewards en de politie moesten het een aantal keren ontgelden. Door snel in te grijpen bleef het beheersbaar. Van de acht aangehouden supporters waren zes voor sc Heerenveen. De overige twee betroffen supporters van Ajax.

Gereedschap uit bedrijfsauto gestolen
HEERENVEEN – De politie onderzoekt de diefstal van een grote partij gereedschap uit een geparkeerde bedrijfsauto aan de Mercurius. Zondagmiddag ontdekte de 52-jarige eigenaar uit Tjalleberd dat de deur van zijn auto was geforceerd. Uit de auto werd een grote partij elektronisch gereedschap gestolen. De eigenaar deed aangifte.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
SINT JOHANNESGA – De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs van een 46-jarige automobilist uit Oudeschoot ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder was op de Hoge Dijk tegen een geparkeerde auto gebotst. De eigenaar zag dit gebeuren en zette de achtervolging in. In Rottum wist hij de 46-jarige bestuurder aan de kant te krijgen. Inmiddels was de politie ook gewaarschuwd. De 46-jarige bestuurder werd aangehouden en voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 925 ug/l, goed voor een rijverbod en proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Inbraak in woning
GARYP – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Easterein. De beheerders van de woning ontdekten zondagmiddag, dat er was ingebroken. Uit de woning werden sieraden gestolen. Er moet nog aangifte worden gedaan. De technische recherche stelt een nader onderzoek in.

Jongeren op de bon voor overtreding rookverbod
BAKKEVEEN – De politie heeft zondagavond twee jongeren een bekeuring gegeven voor overtreding van het rook- en stookverbod. Surveillerende agenten kregen een melding van een brandje op de zandvlakte nabij de bossen aan de Mjumster Wei. De brandweer kwam ook ter plaatse. Door de aanhoudende droogte zijn de hulpdiensten extra alert als het gaat om branden in de natuur. Toen de agenten arriveerden waren de veroorzakers nog aanwezig. Enkele jongeren hadden takken in brand gestoken. De brandweer bluste het vuur. Vervolgens kregen twee jongeren een bekeuring voor overtreding van het rook- en stookverbod. Dit verbod is eind april afgevaardigd door de gemeente Opsterland vanwege de aanhoudende droogte en geldt voor alle Opsterlandse bossen, heide- en natuurgebieden.

Automobilist aangehouden na verlaten plaats ongeval
BUITENPOST – De politie heeft zondagavond een 24-jarige automobilist uit Buitenpost aangehouden op verdenking van het verlaten van de plaats van een ongeval en het rijden onder invloed van alcohol. Agenten kregen eerder die avond een melding dat op de Schepperstraat een aanrijding had plaatsgevonden en dat de veroorzaker was doorgereden. Getuigen hadden dit gezien en waarschuwden via 1-1-2 de politie. Na onderzoek konden agenten het adres van de vermoedelijke veroorzaker achterhalen. De man werd aangehouden in zijn woning en overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 1095 ug/l, goed voor een rijverbod en proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. De man werd voor nader onderzoek ingesloten.

Brand op camping
SUMAR – De politie onderzoekt een brand op een camping aan de Solcamastraat. Zondagavond ontdekte een 55-jarige inwoonster van Appelscha dat een coniferenhaag naast haar caravan in brand stond. Ze haalde snel haar kinderen van bed en verliet de caravan. Andere campinggasten waren inmiddels begonnen met het blussen van de brand. Door de warmte liepen enkele terrasstoelen schade op. De brand is vermoedelijk aangestoken. De politie stelt dan ook een nader onderzoek in.

Man aangehouden voor zware mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond omstreeks 23.00 uur op de Weaze een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Agenten kregen de melding dat iemand onwel was geworden en zagen een man bewusteloos op straat liggen. Het bleek om een 68-jarige inwoner van Leeuwarden te gaan. Kort daarop werden agenten door de 32-jarige aangesproken die vertelde dat hij met het slachtoffer gevochten had. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau alwaar hij werd ingesloten. De 68-jarige werd met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. Het is nog onbekend wat de aanleiding van de vechtpartij was.

112Fryslan