Politieberichten van maandag 2 juli

Diefstal en vernieling motoren

LEEUWARDEN – De politie stelt een nader onderzoek in naar de diefstal van twee motoren vanaf een hotel aan het Europaplein. Een getuige had de politie gebeld nadat haar zondagochtend was opgevallen dat twee jongens met een motor in de richting van de Euterpestraat liepen. Om 06.30 uur alarmeerde zij via 1-1-2 de politie die met meerdere eenheden in de wijken Valeriuskwartier en Westeinde zochten naar de jongens. Deze werden niet aangetroffen. Op de Euterpestraat zagen de agenten bij de ingang van een school twee motoren staan. De kentekens van de motoren gaven aan dat deze uit Schotland kwamen en het hotel werd gebeld met de vraag of zij Schotse gasten hadden. Dit bleek zo te zijn en de motoren bleken van de toeristen te zijn. De motoren waren vernield en één daarvan kon niet meer starten. De voertuigen zijn teruggebracht naar het hotel waarna de 36-jarige eigenaar uit Schotland aangifte deed.

Bel altijd 1-1-2 bij het zien van een misdrijf

Dat het alarmnummer 1-1-2 alleen is bedoeld voor noodsituaties waarin levens op het spel staan, is een misverstand. U kunt het nummer namelijk ook gebruiken als u getuige bent van een misdrijf. Dus als u ziet dat iemand inbreekt, iets vernielt, steelt, of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie razendsnel in actie komen om de dader(s) te pakken!

Aanhouding na diefstal op camping

FORMERUM – De politie heeft zondagochtend twee 21-jarige mannen uit Apeldoorn en een 17-jarige, eveneens uit Apeldoorn, aangehouden op verdenking van diefstal. De drie werden in hun auto in de richting van de veerterminal staande gehouden. Bij de politie was de melding binnen gekomen dat de drie betrokken waren geweest bij enkele diefstallen van telefoons en portemonnees op een camping. De mannen werden voor nader onderzoek aangehouden. De campingeigenaar kwam om 09.00 uur aan het bureau met drie jongens. Zij hadden zondagochtend gezien dat één van de verdachten twee telefoons en een portemonnee uit hun tent wegnam. De bagage van de drie verdachten werd gecontroleerd. De 17-jarige bleek niets met de diefstallen te maken hebben. Bij de ene 21-jarige man werd een plastic tas met diverse gsm’s aangetroffen. Een van de aangevers herkende zijn smartphone. De andere toestellen zijn in beslag genomen en worden geretouneerd aan de eigenaren. In de bagage van de andere 21-jarige verdachte werd een trommel met 22 gripzakjes hash aangetroffen, contact geld en een busje traangas aangetroffen. Dit alles is in beslag genomen en na verhoor zijn de mannen zondagmiddag heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Automobilist aangehouden na doorrijden na aanrijding

HANTUM – De politie heeft zondag aan het einde van de middag een 50-jarige automobilist uit Ternaard aangehouden op verdenking van het verlaten van de plaats ongeval en het rijden onder invloed van alcohol. De man was eerder die middag op de Stasjonswei in Hantum met zijn auto tegen een andere auto gereden. Na de aanrijding reed de man door. Getuigen noteerden het kenteken en waarschuwden de politie. Agenten gingen naar de woning van de man en hielden hem daar aan. Omdat het sterke vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hem gevraagd om mee te werken aan een ademanalyse. Hij blies 925 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd de man zijn rijbewijs ingevorderd.

Twee mannen aangehouden voor diefstal

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond laat twee inwoners van Wolvega van 20 en 25 jaar aangehouden op verdenking van diefstal. Buurtbewoners hadden via 1-1-2 de politie gewaarschuwd toen ze beide mannen over een schutting van een woning aan de Bordineweg zagen klimmen. De agenten zagen in de betreffende straat een auto staan met daarin een man uit Wolvega. Niet veel later kwam ook een plaatsgenoot van de man zich bij de auto melden. Het duo verklaarde tegenover de agenten dat bij een bewoner in de straat iets kwamen kopen dat ze eerder die dagen op internet hadden gezien. De bewoner wist echter de agenten te vertellen dat hij een afspraak met een koper had, maar die was volgens de man nooit komen opdagen. Wel bleek dat bij de man uit zijn schuur een hogedrukspuit, cirkelzaag en een slijptol waren gestolen. Reden genoeg voor de agenten om beide mannen uit Wolvega aan te houden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertredingen

FEANWALDEN/LEEUWARDEN – De politie heeft zondag en maandagochtend de rijbewijzen van een 61-jarige motorrijder uit Sibrandahuis en een 29-jarige automobilist uit Marrum ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. De motorrijder passeerde zondagmiddag op de Runwei in Feanwâlden een snelheidscontrole met 140 kilometer per uur, terwijl 80 is toegestaan. De automobilist passeerde maandagochtend vroeg op de N31 nabij de Leeuwarder wijk een snelheidscontrole met de lasergun met 121 kilometer, terwijl 70 kilometer is toegestaan.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan