Maandag 2 april

Politieberichten van maandag 2 april

Preventieve alcoholactie bij discotheek

BERLIKUM- De politie heeft vrijdagavond samen met verslavingszorg Noord-Nederland, de gemeente Menameradiel en de eigenaar van discotheek TDF op het Hemmemaplein een preventieve alcoholactie gehouden. Iedere laatste vrijdag van de maand wordt in de TDF een zogenaamde ‘Teenage party’, speciaal voor de jeugd van 12 tot 16 jaar georganiseerd. Op deze avond wordt geen alcohol geschonken. Naar aanleiding van klachten uit de buurt en van de eigenaar van de discotheek werd besloten om een alcoholactie te houden. Het is bekend dat de jeugd, voordat ze de discotheek naar binnen gaan, overlast veroorzaken door eerst ‘ in te drinken’ en lege flessen of ander afval in tuinen van omwonenden te gooien. Op straat en in het struikgewas werden vrijdagavond dan ook diverse flessen met daarin sterke drank door de politie gevonden en in beslag genomen.

Blaasproef

Voordat de jongeren naar binnen gingen werd bij hen een blaasproef afgenomen. Hierop was te zien of ze al alcohol hadden gedronken of niet. Degenen die volgens deze blaasproef alcohol hadden gedronken werden verzocht met de politie mee te gaan en mochten vervolgens niet meer de discotheek in.

Samenwerking

In samenwerking met Verslavingszorg Noord-Nederland werden de ouders en/of verzorgers gebeld met de mededeling dat hun kind alcohol had gedronken en met het verzoek hun kind op te komen halen. Bij het afhalen volgde een gesprek met verslavingszorg waarbij de ouders en het kind gewezen werd op het gevaar van het gebruik van alcohol onder de 16. Zo werden van de ongeveer 1300 bezoekers 29 jongeren betrapt die in meer of mindere mate alcohol hadden genuttigd. Twee van hen hadden dusdanig veel gedronken dat zij voor een invordering van het rijbewijs in aanmerking zouden zijn gekomen indien dit van toepassing was geweest (570 ug/l)

Van de 29 overtreders werden zes zorgmeldingen gemaakt. Ook de eigenaar van de discotheek werkte actief mee aan de actie. Niet alleen door ruimtes beschikbaar te stellen voor verslavingszorg en politie, maar door zelf ook jongeren op straat aan te spreken.

Rijbewijs ingevorderd voor snelheidsovertreding

SIBRANDAHUIS- De politie heeft zaterdagavond op de Burdaarderstrjitwei het rijbewijs van een 20-jarige inwoner van Leeuwarden, die als beginnend bestuurder in zijn auto reed ingevorderd. Agenten zagen de man in zijn auto rijden en registreerden met de lasergun een snelheid van 115 kilometer per uur daar waar 60 kilometer is toegestaan. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijs kwijt rijden onder invloed

DAMWOUDE- De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 19-jarige inwoner van Dokkum aangehouden op verdenking voor het rijden onder invloed en voor een snelheidsovertreding. Wachtmeesters van Koninklijke Marechaussee zagen de man met hoge snelheid tussen Quatrebras en Dokkum rijden. Toen zij de bestuurder een stopteken hadden gegeven waaraan hij voldeed, bleek hij nog onder invloed van alcohol te zijn. De man werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 315 ug/l blies. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en hij zal zich moeten melden bij een cursus Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer

De Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer

De LEMA is een maatregel binnen de vorderingsprocedure van het CBR. Het is een cursus van twee dagdelen over de risico’s van alcoholgebruik in het verkeer. Deelnemers gaan ook actief aan de slag met opdrachten, zowel tijdens de training als thuis. Deelname aan deze cursus is verplicht: bij weigering wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.

Doel van de LEMA

Het doel van de LEMA is deelnemers te leren om alcohol en verkeer van elkaar te scheiden.Opleggen van een LEMA. De LEMA is voor de beginnende bestuurder bij wie een bloed- of ademalcoholgehalte is geconstateerd tussen 0,5‰ en 0,8‰ (tussen 220 ug/l en 350 ug/l) en voor de ervaren bestuurder bij wie een bloed- of ademalcoholgehalte is geconstateerd tussen 0,8‰ en 1,0‰ (tussen 350 ug/l en 435 ug/l).

Man aangehouden voor diefstal lood

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagochtend in een leegstand pand aan de Gedempte Keizersgracht een 39-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Surveillerende agenten betrapten de man op heterdaad toen hij lood aan het stelen was. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Onderzoek naar “mijn” in water Westersingel

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar het object dat werd gevonden in het water bij de Westersingel. Uit onderzoek blijkt het geen explosief te zijn. Dat gaf burgemeester Ferd Crone zondag 1 april 16.20 uur tijdens een persconferentie aan. Zondagochtend rond de klok van 10.30 uur werd het object in het water nabij de Verlaatsbrug aangetroffen. De foto van het object, met de uiterlijke kenmerken van een mijn, werd door de EOD beoordeeld. De omgeving werd vervolgens in een straal van 300 meter afgesloten. Bewoners werden opgeroepen om ramen en deuren gesloten te houden en afstand tot de ramen te nemen. De voorbereidingen om tot een eventuele ontruiming over te gaan waren genomen.

Serieus

Burgemeester Ferd Crone: “Ondanks de huidige datum van 1 april namen we de melding serieus. Dat deden we op basis van adviezen van het Explosieven Opruimings Dienst (EOD) en omdat het om de veiligheid van onze bewoners ging. Alle hulpdiensten hebben adequaat gehandeld. Gelukkig blijkt het niets ernstigs te zijn, maar gaat het waarschijnlijk om een buitenproportionele grap met maatschappelijke gevolgen.”

Onderzoek

De politie is inmiddels een onderzoekt gestart om te achterhalen wie het object in het water aan de Westersingel heeft gelegd. Een getuige heeft tegenover de politie verklaard dat hij op zaterdagavond tussen 23.00 uur en 23.30 uur een bootje heeft zien varen. Volgens de getuige maakte de motor van het bootje bijna geen lawaai, mogelijk dat het een fluisterbootje is geweest. Het bootje kwam vanuit de richting van de Willemskade en voer in de richting van de Westerkade. Eenmaal daar aangekomen stopte het bootje en twee mannen aanboord gooiden een steen met daaraan een touw in het water. Vervolgens duwden ze een bolvormige voorwerp in het water. De getuige schat de leeftijd van beide mannen tussen 40 en 50 jaar. Eén van hen had een wit petje op. De politie wil dan ook graag weten wie deze twee mannen zijn. Heeft u de twee ook zien varen of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Proces-verbaal voor afsteken vuurwerk

LEEUWARDEN- De politie heeft zondagmiddag om 14.15 uur een 25-jarige inwoner van Leeuwarden proces-verbaal gegeven omdat hij op het Cambuurplein vuurwerk afstek. Oplettende agenten zagen dat de man het vuurwerk afstak en hielden hem aan. Hij kreeg proces-verbaal.

Diefstal uit caravan

DOKKUM – De politie onderzoekt de diefstal uit een gestalde caravan op een terrein aan de Holwerderweg. Tussen vrijdagavond en zondagmiddag werd uit de caravan de voortent en de complete bekleding van het interieur gestolen. De 44-jarige eigenaar uit Dokkum deed dan ook aangifte.

Automobilist gewond na eenzijdig ongeval

FEANWALDEN – De politie heeft zondagavond op de Runwei een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 19-jarige automobilist uit De Westereen gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak was de man bij een rotonde rechtdoor gereden en met zijn auto tegen een bord tot stilstand gekomen. Daarbij raakte de bestuurder gewond. Het slachtoffer werd door de brandweer en het ambulancepersoneel uit zijn voertuig gehaald. Vervolgens werd de 19-jarige per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. De bestuurder bleek niet onder invloed van alcohol te zijn.

Inbraak in chalet

WIRDUM – De politie onderzoekt een inbraak in een chalet aan de Bredyk. Zondagavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd de chalet doorzocht. Daarbij werd onder andere een laptop weggenomen. De 60-jarige bewoner deed aangifte.

Wederom vernieler autobus aangehouden

TZUMMARUM – De politie heeft maandagochtend wederom een aanhouding gedaan in het onderzoek naar de vernieling van een autobus. In de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 februari ontstonden problemen in een autobus tussen een groep Harlingers en Tzummarrumers. De ruzie ontaarde zich vervolgens in een vechtpartij waarna diverse ramen van de autobus werden vernield. Eerder werden al drie inwoner van Tzummarum aangehouden van 21,22 en 23 jaar. Dit trio zit nog steeds vast. Vanochtend, maandag, werd nog een 19-jarige inwoner van Tzummarum aangehouden. Ook hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fietsster overleden na verkeersongeval

SUWALD- Een 73-jarige inwoonster van Suwâld is zaterdag overleden ten gevolge van een ernstig verkeersongeval op maandag 12 maart. De vrouw fietste die dag over de Schoolstraat in Burgum. Bij een wegversmalling werd de fietsster aangereden door een 81-jarige automobilist uit Buitenpost. De vrouw raakte daarbij ernstig gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. De 73-jarige vrouw overleed afgelopen zaterdag.

Preventief politie optreden bij Bogerman College

SNEEK- De politie zal vandaag preventief aanwezig zijn op of in de nabije omgeving van het Bogerman College, school voor voortgezet onderwijs gevestigd aan de Hemdijk 2 en 47. Op vrijdag 30 maart werd door de rector van het Bogerman College een vervelende tweet gelezen waarin werd gedreigd de school in brand te steken en werd er met geweld gedreigd. In overleg met de Burgemeester Hayo Apotheker, de hoofdofficier van justitie, de rector en het bestuur van de school en de politie werd besloten tot dit preventief optreden. Het bericht op twitter kan een uit de hand gelopen grap zijn maar kan ook serieus zijn bedoeld. Alle betrokken partijen nemen de melding dan ook serieus en willen door deze actie dergelijk gedrag ontmoedigen. De politie wil graag in contact komen met de schrijver en melder van de tweet. Hij of zij kan zich bij de politie melden via telefoonnummer 0900-8844. De politie wil ook graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben. Ook zij kunnen zich bij de politie melden bij het bekende telefoonnummer. Wanneer u anoniem wenst te blijven dan kunt u zich melden bij Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000. U kunt uw verhaal ook anoniem vertellen aan rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Eenheid. Zij zijn bereikbaar via 088 – 1673775.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan