Politieberichten van maandag 19 september

Politie Fryslân lanceert landbouwcampagne

Voor boeren en loonbedrijven is het najaar één van de drukste periodes van het jaar. Dit betekent meer trekkers en landbouwmachines op de Friese wegen. Daarom controleert de politie Fryslân vanaf maandag 19 september een maand lang intensief op landbouwverkeer en lanceert tegelijkertijd een publiekscampagne.

Het accent bij de verkeerscontroles ligt op de markering van ‘verwisselbare uitrustingsstukken’ zoals ploegen, scharen en maaiers. Wanneer deze onderdelen aan de zijkant meer dan tien centimeter uitsteken, moet er een markeringsbord met roodwitte diagonale strepen op geplaatst worden. Naast deze markering controleert de politie op verlichting, spiegels en scherpe uitstekende delen.

Landbouwcampagne

Niet alle weggebruikers zijn beducht op extra landbouwverkeer, dit werkt ongelukken in de hand. Met een publiekscampagne wil de politie extra aandacht vragen voor dit onderwerp. Op twintig plaatsen in Fryslân hangen vanaf maandag 19 september spandoeken boven die wegen waar extra landbouwverkeer is te verwachten. Daarnaast worden advertenties in landbouwvakbladen geplaatst en is er een radiospot te horen.

Website

Vanaf 1 november gaat de site [url]www.wijkiezenvoorveiligheid.nl[/url] van start waar onder andere achtergrondinformatie te vinden is over het onderwerp. Tot die tijd kan men terecht op de site [url]www.politie.nl/friesland /landbouwverkeer[/url]

Twee snorfietsen weggenomen

LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Dokkumertrekweg. Tussen zaterdagavond en zondagochtend werden vanuit een schuur nabij de woning twee brommers weggenomen. Het gaat om een Tomos A3 (kleur onbekend) met het kenteken D197JS en een rode Tomos A3 met kenteken 20FFD2. De 51-jarige eigenaresse heeft aangifte gedaan.

Rijden onder invloed

HEERENVEEN – De politie heeft het rijbewijs ingevorderd van een 48-jarige man uit Heerenveen. Getuigen hadden gezien dat de man op de K.R.Poststraat omstreeks 03.45 uur meerdere voertuigen had geraakt. Omdat het vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alcohol reed werd 1-1-2 gebeld. Het voertuig kon staande worden gehouden op de oprit naar de A32. Op het bureau volgde een ademanalyse van 790 ug/l. Goed voor een rijverbod van 9 uren. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt. Met de eigenaren van de beschadigde voertuigen wordt contact opgenomen.

Bel altijd 1-1-2 bij het zien van een misdrijf

Dat het alarmnummer 1-1-2 alleen is bedoeld voor noodsituaties waarin levens op het spel staan, is een misverstand. U moet het nummer namelijk ook gebruiken als u getuige bent van een misdrijf. Dus als u ziet dat iemand inbreekt, iets vernielt, steelt, of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie snel in actie komen om de dader(s) te pakken!

Man aangehouden

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Agenten kregen een melding dat op het Klokhuis een diefstal plaatsvond. Eenmaal ter plaatse troffen ze de 27-jarige man aan. Na controle van zijn gegevens bleek dat hij nog als verdachte moest worden gehoord in een zaak over de diefstal van elektrische fietsen. De man werd dan ook aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten

112Fryslan