Maandag 19 oktober

Fryslân, 19-10-2009 • Politieberichten van zondag 18 oktober 11.00 uur t/m maandag 19 oktober 07.00 uur.

Siegerswoude: snelheidscontrole op klachtlocatie
De politie heeft zondagmorgen van 10.30 uur tot 12.00 uur op snelheid gecontroleerd op de Bremerwei. Diverse omwonenden hadden bij de buurtagent geklaagd over te hogen snelheden. Zaterdag werd er ook al op deze weg gecontroleerd en toen kregen vier bestuurders een bekeuring, waarvan er één nog zijn rijbewijs kwijt raakte. Tijdens de controle op zondag werden er negen bekeuringen uitgeschreven. De hoogst gemeten snelheid was 98 kilometer per uur. Terwijl op de Bremerweg 60 kilometer per uur is toegestaan.

Burgwerd: automobilist gewond na aanrijding
De politie heeft zondagmiddag op de Westergoawei een aanrijding afgehandeld, waarbij een 25-jarige automobilist uit Hindeloopen gewond raakte. De bestuurder verklaarde tegen over de agenten dat hij door de laag staande zon de auto van een 21-jarige automobiliste uit Lollum niet had gezien. De vrouw kon een aanrijding dan ook niet meer voorkomen. Zij en haar 27-jarige passagier kwamen met de schrik vrij. De 25-jarige man werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Gorredijk: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft zondagmiddag op de Stationsweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 32-jarige fietser uit Jubbega gewond raakte. De fietser reed de kruising op en wilde vervolgens links afslaan. Hij zag daarbij echter de auto van een 28-jarige automobiliste uit Gorredijk over het hoofd en een aanrijding was dan ook het gevolg. Het slachtoffer kwam ten val en werd vervolgens voor nader onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Drachten N31: motorrijder gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft zondagmiddag op de N31 een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 61-jarige motorrijder uit Drogeham gewond raakte. Door een oliespoor op het wegdek verloor de motorrijder de macht over het stuur. Hij kwam daarbij ten val met zijn motorfiets. De bestuurder raakte gewond en werd voor nader onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Rijkswaterstaat heeft vervolgens het wegdek gereinigd.

Burgum/Hurdegaryp: politie zoekt getuigen van omzagen bomen
De politie zoekt getuigen van het omzagen van twee bomen. Zondagmiddag ontdekte een agent dat er op de Langelaan in Burgum een boom scheef over de weg hing. Na onderzoek bleek dat de boom was omgezaagd. Nog diezelfde middag werd de boom van de verwijderd. ’s Avond kregen surveillerende agenten een melding dat er een boom over rijbaan tussen Tytsjerk en Hurdegaryp lag. Eenmaal ter plaatse op de Zomerweg bleek ook deze boom te zijn omgezaagd. In beide gevallen liep het verkeer gevaar en de politie komt dan ook graag in contact met getuigen. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of loop even het politiebureau van Burgum binnen.

Akkrum: politie houdt drie verdachten aan voor diefstal
De politie heeft zondagavond net buiten Akkrum een 15-jarige inwoner van Akkrum, een 16-jarige inwoner van Joure en een 16-jarige inwoner van Nes (gem. Boarnsterhim) aangehouden op verdenking van diefstal. Een getuige had gezien dat enkele jongeren op de Tunkerij in Joure van een geparkeerde auto de wieldoppen hadden gestolen. De getuige noteerde het kenteken van de brommobiel, waarmee de jongens er vandoor gingen. De agenten konden de brommobiel net buiten Akkrum traceren en de drie inzittenden werden aangehouden. De wieldoppen werden echter niet meer aangetroffen. Het trio werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie onderzoekt brandstichting
De politie onderzoekt een brand onder de Drachtsterbrug aan de Weideflora. Zondagavond kregen surveillerende agenten een melding dat er een groepje jongeren een aantal goederen in de brand hadden gestoken. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten nog net enkele jongeren weg vluchten. Omdat het vuur, dat bestond uit afval, een trampoline, een tuinhekje en paaltje, niet met een brandblusser geblust kon worden, werd de brandweer gewaarschuwd. De brandweer het vuur snel onder controle. Bij de brand bleven enkele fietsen staan. Vermoedelijk zijn deze van de jongeren die er vandoor gingen toen de politie arriveerde. De fietsen zijn door de agenten meegenomen naar het politiebureau.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zondagavond en in de nacht van zondag op maandag op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. Zo werden er onder andere in Wolvega 30 bestuurders gecontroleerd en in Veenklooster en omgeving 17 bestuurders. Al deze controles resulteerden in een totaal van 20 processen-verbalen en rijverboden. In 5 gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Daarnaast negeerde één bestuurder een stopteken. Hij kon na een achtervolging worden aangehouden. Dat ging om de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zondagavond, 23.55 uur, Kruisstraat in Leewarden, een 53-jarige automobilist uit Leeuwarden, 820 ug/l.[/li]
[li]Zondagavond, 23.55 uur, Zuiderplein in Leeuwarden, een 28-jarige automobilist uit Sint Annaparochie, 690 ug/l.[/li][/ul]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan