Politieberichten van maandag 19 juli.

Verdachte aangehouden voor openlijk geweld
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag in Leeuwarden een 17-jarige inwoner van Feanwâlden aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen personen. In de nacht van zaterdag op zondag werd een 21-jarige inwoner van de Westereen in elkaar geslagen, zie politieberichten van zondag 18 juli. Het slachtoffer liep daarbij zwaar letsel op aan zijn gezicht. Na een zoektocht kon die zelfde nacht al een 17-jarige Groninger worden aangehouden. Beide verdachten zijn zondagmiddag in verzekering gesteld en zitten dus nog steeds vast.

Burgernetactie na vermissing Duits meisje
BUREN – De politie op Ameland heeft zondag aan het begin van de avond samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een vermiste Duits meisje. Het 8-jarige kind was ’s middags gaan fietsen in Buren en omgeving. Toen ze aan het begin van de avond nog steeds niet was teruggekeerd maakten de ouders zich ernstig zorgen. De politie werd dan ook gewaarschuwd. Omdat er een goed signalement van het meisje beschikbaar was, besloot de centralist van de Meldkamer Fryslân om een Burgernetactie te starten. De eerste actie van Burgernet op Ameland. Tevens werd via [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url] melding gemaakt van de vermissing. Samen met 325 deelnemers van Burgernet keken de agenten uit naar het meisje. Na een halfuur zoeken kwam het meisje op haar fiets weer bij de vakantiewoning van haar ouders. Ze wist de agenten te vertellen dat ze was verdwaald en daarom de weg terug niet had kunnen vinden.

Automobilist gewond door autopech
BOORNZWAAG – Een 31-jarige automobilist uit Siegerswoude is zondagavond op de A7 nabij Boornzwaag gewond geraakt aan zijn gezicht. De man kreeg pech met zijn auto en bracht het voertuig daarom tot stilstand op de vluchtstrook. Omdat er rook uit de motor kwam, besloot de man om de accuklem er af te halen. Voordat hij dit echter had gedaan ontplofte de koelvloeistofpomp. De man kreeg vloeistof in zijn gezicht. Door omstanders werd het gezicht van de man gekoeld. Het slachtoffer werd vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Zijn auto werd door een bergingsbedrijf weggesleept.

Inbraken in kelderboxen
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de inbraken in kelderboxen van woningen aan de Pieter Stuyvesantweg. In de nacht van zondag op maandag ontdekte één van de bewoners dat er was ingebroken. De politie werd gewaarschuwd en de agenten ontdekten vervolgens dat er in acht kelderboxen daadwerkelijk was ingebroken. Daarnaast werd in zeven geprobeerd om binnen te komen. Het is nog onduidelijk wat er precies is weggenomen. In ieder geval een aantal fietsen. Alle gedupeerden is gevraagd om vandaag, maandag, aangifte te komen doen. Het afgelopen weekend werden elders in de stad ook meerdere kelderboxen opengebroken. Ook daar bleken in veel gevallen fietsen te zijn weggenomen.

Vier verdachten aangehouden voor bedreiging
DRACHTEN – De politie heeft zondagavond bij een bedrijf aan de Janssenlaan een 19-jarige inwoner van Harkema, een 19-jarige inwoner van Marum, een 19-jarige inwoonster van Surhuisterveen en een 16-jarige inwoonster van Leek aangehouden op verdenking van bedreiging. Surveillerende agenten kregen eerder die avond een melding dat bewoners van het AZC waren bedreigd. Daarbij zou mogelijk met een vuurwapen zijn gedreigd en/of zijn geschoten. De agenten spraken met diverse betrokkenen en stelden vervolgens een onderzoek in. Later die avond konden bij een bedrijf aan de Janssenlaan de vier verdachten worden aangehouden. De vier werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Er werden geen wapens aangetroffen.

Aanhoudingen na rijden onder invloed
OENTSJERK – De politie heeft zondagavond laat op De Dobbe een 37-jarige automobilist uit Munein aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Bij de afhandeling werden ook een 28-jarige inwoner van Burgum en een 27-jarige inwoner van Munein aangehouden. Beide mannen waren eveneens onder invloed van alcohol en bemoeiden zich met de aanhouding. Surveillerende agenten kregen een melding dat buurtbewoners een automobilist hadden aangehouden nadat hij een aanrijding had veroorzaakt. Al snel bleek dat de 37-jarige onder invloed van alcohol verkeerde. De agenten wilden de man dan ook voor een ademanalyse overbrengen naar het politiebureau. Op dat moment kwamen de twee mannen in de straat. Ze gingen zich met de afhandeling bemoeien. Ondanks diverse verzoeken om te vertrekken bleven de mannen vervelend aanwezig. Uiteindelijk besloten de agenten om ook deze mannen aan te houden. De drie verdachten werden vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Tegen de automobilist werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed. Daarnaast kreeg de man een rijverbod van enkele uren. De twee andere verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten.

Inbreker na grote zoekactie aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag na een grote zoekactie een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een inbraak in een woning aan de Swingmastate. Eerder die nacht had een buurtbewoner gezien dat er een voor hem onbekende man de betreffende woning binnen was gegaan. Gezien de toename van het aantal inbraken de afgelopen periode in de wijk Camminghaburen was er verscherpt politietoezicht. De agenten waren dan ook zeer snel ter plaatse. Eenmaal bij de woning zagen ze iemand uit een raam op de eerste verdieping springen. De man ging er vervolgens vandoor. Een deel van de wijk werd door agenten afgezet. Er kwam eveneens een agent met een politiehond ter plaatse en door de Meldkamer Fryslân werd een Burgernetactie gestart. De politiehond had de 18-jarige man snel gevonden. Hij had zich op de Saturnus in de bosjes verstopt. Bij zijn aanhouding raakte de 18-jarige gewond. Hij werd daarvoor behandeld in het ziekenhuis in de stad. Vervolgens werd de Leeuwarder overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens de zoekactie waren twee agenten achtergebleven bij de woning waar was ingebroken. Plotseling zagen ze iemand uit het keukenraam klimmen. Ook deze man ging er vandoor. Ondanks een zoekactie werd hij niet meer gevonden. De politie stelt dan ook een nader onderzoek in.

Gereedschap gestolen uit bedrijfsauto
HEERENVEEN – De politie onderzoekt de diefstal van een grote partij gereedschap uit een geparkeerde bedrijfsauto aan de President Kennedylaan. In de nacht van zondag op maandag werd de bus opengebroken. Uit de bedrijfsauto werden onder andere een gereedschapkist, bekistingshamer, accuboormachine, gipsschroever, drillboor en een schuurmachine gestolen. De schade bedraagt enkele duizenden euro’s. Een 40-jarige inwoner van Heerenveen deed aangifte.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
OLDEHOLTWOLDE – De politie heeft maandagochtend vroeg op de A32 het rijbewijs van een 29-jarige automobilist uit Witte Paarden ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde op de A32 een snelheidscontrole met de lasergun met 174 kilometer per uur. Op de A32 mag 120 kilometer per uur worden gereden. De bestuurder kreeg een stopteken, waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tevens werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan

})