Fryslân, 18-05-2009 • Politieberichten van zondag 17 mei 11.00 uur t/m maandag 18 mei 07.00 uur

Heerenveen: uitbundig feest bij huldiging bekerwinnaar sc Heerenveen
De politie kijkt met tevredenheid terug naar de gehele dag en nachtelijke huldiging van de bekerwinnaar sc Heerenveen. Het was bijzonder druk, maar vooral gezellig, op het evenemententerrein nabij Abe Lenstra stadion maar ook in het centrum van Heerenveen.

Verkeersstroming Fryslân – Rotterdam
De uittocht van supporters, in ruim 180 bussen en 8 treinen, richting Rotterdam verliep niet vlekkeloos. De toevoer naar de treinen verliep zonder meer goed en deze vertrokken op tijd. Op de toegangsroute naar parkeerplaats P8 heeft het verkeer lang vastgestaan. Hierin stonden ook bussen die daardoor niet op tijd klaar stonden om de supporters mee te nemen naar Rotterdam. De uittocht kwam heel langzaam op gang. Tegen tweeën draaide het allemaal. Er vertrokken vanuit Fryslân in colonnes bussen uit Heerenveen, Drachten en Sneek.

Feest in centrum en rondom stadion Heerenveen
Op de middag stroomde feestgebied bij het Abe Lenstra stadion vol. Ruim 8000 bezoekers zagen de wedstrijd live. Rond 01.00 uur vond de huldiging van de voetballers plaats. Zij werden toegejuicht door meer dan 15.000 aanwezigen. Supporters die uit Rotterdam terugkwamen schoven aan op het feestterrein.

Door de politie werd zowel bij de opstapplaatsen als de looproutes in het centrum als op de feestlocaties bij het stadion en in het centrum toezicht gehouden. Daarbij werd ze geassisteerd door de spoorwegpolitie van het KLPD, stewards van Sc Heerenveen, de portiers van horecagelegenheden en beveiligingsmedewerkers op het feestterrein. Zowel zondagavond als in de nacht van zondag op maandag werden kleine incidenten door de politie afgehandeld, zoals belediging, vandalisme en het drinken op straat. Ook de resterende uren van het feest was de politie aanwezig.

Opsterland: aanrijding onder invloed
De politie heeft zondagavond een 47-jarige inwoner van de gemeente Opsterland aangehouden. De man was met zijn auto tegen een geparkeerde auto aangereden en daarna doorgereden. Een getuige meldde het voorval bij de politie die de bestuurder in zijn woning aantrof. Aangezien de man behoorlijk onder invloed bleek te zijn, werd hij naar het politiebureau overgebracht. Daar weigerde de man een blaasproef, waarop hij werd ingesloten.

Oudwoude: eenzijdig ongeval
De politie onderzoekt een eenzijdig ongeval zondagavond op de Simmerwei, waarbij een 34-jarige automobilist uit Harkema letsel opliep. De man was daar met zijn auto tegen een boom gebotst. Hij werd met onbekend letsel per ambulance naar het MCL overgebracht. Aangezien vermoed wordt dat de man had gedronken, werd hem daar een bloedproef afgenomen.

Leeuwarden: Leeuwarder houdt verdachte aan
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 27-jarige Leeuwarder ingesloten die door een 31-jarige plaatsgenoot was aangehouden. Het slachtoffer had kort daarvoor geld gepind bij een automaat aan het Ruiterkwartier en was daarbij aangevallen door de verdachte. Het slachtoffer verweerde zich daarbij behoorlijk, waarop de verdachte zich uit de voeten maakte. Hij werd daarbij achtervolgd dor het slachtoffer, die de man op de Oude Oosterstraat met behulp van een omstander kon aanhouden. Bij zijn veiligheidsfouillering door de inmiddels gewaarschuwde politie bleek de verdachte in het bezit te zijn van een mes. De man werd naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen. Zie voor meer informatie hierover ook [url=http://www.112heterdaad.nl]www.112heterdaad.nl[/url]

Drachten: inbraak bedrijf
De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een bedrijf aan het Gangboord. Zondagavond werd daar een raam geforceerd, waarna een nog onbekende hoeveelheid gereedschap werd weggenomen. Een 54-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Lemmer: onder invloed
De politie heeft zondagavond proces-verbaal opgemaakt tegen een 28-jarige automobilist uit Lemmer. De man was op De Kotter tegen een geparkeerde auto aangereden. Hij had vervolgens bij een woning aangebeld om te vragen of men wist wie de eigenaar van de auto was. Daarna was hij naar zijn woning doorgereden. Daar werd hij door de politie aangetroffen, die hem naar het bureau overbracht voor een ademanalyse. Gezien de uitslag van 965 ug/l werd daar zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan

})