Politieberichten van maandag 18 juni


Getuigen gezocht van diefstal fiets

HEERENVEEN – De politie zoekt getuigen van diefstal met geweld van een fiets. Vrijdagochtend8 juni omstreeks 05.30 uur fietste een 20-jarige inwoner van Heerenveen naar huis. Op de Domela Nieuwenhuisweg werd hij plotseling aangevallen door drie jongen. Ze sloegen de 20-jarige van zijn fiets, waardoor het slachtoffer op de grond terecht kwam. Uiteindelijk gingen de drie er met zijn Gazelle herenfiets vandoor. De politie komt graag in contact met getuigen van deze diefstal. Volgens het slachtoffer waren zijn belagers allen tussen de 20 en 28 jaar. Eén daarvan was kaal en droeg een bomberjack met oranje binnenvoering. Deze jongen was ongeveer 1.70 meter lang. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Getuigen gezocht van vechtpartij

WIJNJEWOUDE – De politie zoekt getuigen van een vechtpartij in en bij een feesttent aan deTe Nijenhuiswei, waarbij een 22-jarige inwoner van de Hemrik gewond raakte. Het slachtoffer waarschuwde zondagmiddag pas de politie toen duidelijk was geworden wat voor verwondingen hij had gelopen. De feestganger was vermoedelijk tijdens de ruzie gestoken. Hij liep daarbij een diepe wond op in zijn zij. Het slachtoffer verklaarde tegenover de agenten dat een groepje van 3 á 4 mannen, geschatte leeftijd 24 á 25 jaar, contant ruzie aan het zoeken waren in de feesttent. De 22-jarige reageerde daar niet op, maar toen hij de feesttent om 02.00 uur verliet zag hij het groepje weer ruzie zoeken. De man maakte daarover een opmerking en voor dat hij het zelf goed door had, werd hij aangevallen. Het slachtoffer kon uiteindelijk ontkomen door in een bosje te springen en zich daar schuil te houden. Eenmaal thuis ontdekte de 22-jarige dat hij gewond was geraakt. Zijn broer bracht hem naar het ziekenhuis in Drachten. Daar werd duidelijk dat hij was gestoken met vermoedelijk een mes. De politie komt graag in contact met andere feestgangers. Weet u wie de drie á vier ruziezoekers waren? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Ook als u foto’s of filmpjes heeft gemaakt van de feestavond in de tent, dan wil de politie die graag van u ontvangen.

Aanhouding voor zware mishandeling

HEERENVEEN – De politie heeft zondagmiddag een 21-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van zware mishandeling. In de nacht van zaterdag op zondag werd nabij het NS-station een 19-jarige inwoner van Oudehaske aangevallen. Het slachtoffer werd volgens getuigen geslagen en geschopt door vier mensen. Op aanwijzing van één van de getuigen kon diezelfde nacht een 17-jarige inwoner van Amsterdam worden aangehouden. Na onderzoek volgde zondag aan het begin van de middag de tweede aanhouding. Alle twee de verdachten zitten nog vast. De politie gaat verder met het onderzoek en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Het 19-jarige slachtoffer heeft een nacht in het ziekenhuis moeten doorbrengen.

Motorrijder onwel tijdens race

HEERENVEEN – Een 67-jarige motorrijder uit Zenderen is zondagmiddag tijdens een race met klassieke motoren op de Abe Lenstra Boulevard onwel geworden. De man kreeg vermoedelijk een hartinfarct en kwam daardoor met zijn motor ten val. Direct werd vanuit het publiek hulp geboden en startte men met reanimeren. Dit werd overgenomen door het personeel van de ambulance en de traumahelikopter. Uiteindelijk kwam de hartslag bij de man terug. Het slachtoffer werd per traumahelikopter overgevlogen naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De organisatie van de race met klassieke motoren besloot om nog twee ererondjes te rijden en dan te stoppen.

Winkeldiefstal

HARLINGEN – De politie onderzoekt een winkeldiefstal bij een supermarkt aan de Spoorstraat. Twee nog onbekende mannen kwamen zondagmiddag de winkel binnen om boodschappen te doen. Eén van hen rekende vervolgens een aantal blikjes bier af. Deze man liep naar het poortje dat toegang geeft tot de winkel. Op bewakingsbeelden is te zien dat een andere man met een volle winkelkar zo zonder te betalen de winkel verlaat. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 21-jarige inwoner van Pietersbierum aangifte.

Bromfietser gewond na aanrijding

DRACHTEN – De politie heeft zondagmiddag een aanrijding onderzocht op De Lange West, waarbij een 20-jarige bromfietser uit Drachten gewond raakte. De man reed door het rode verkeerslicht en kwam daardoor in botsing met een auto. De 18-jarige automobiliste uit Drachten probeerde nog te remmen, maar ze kon een aanrijding niet meer voorkomen. De bromfietser klaagde over pijn in zijn heup en werd daarom uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Tegen de 20-jarige Drachtster werd proces-verbaal opgemaakt voor het door rood rijden.

Inbraak in sportkantine

RYPTSJERK – De politie onderzoekt een inbraak in een sportkantine aan de Binnendijk. Zondagmiddag ontdekte een vrijwilliger dat de deur was geforceerd. Uit de kantine waren pakketten met vlees, frisdrank en snoepgoed gestolen. Namens de gedupeerde sportvereniging deed een 52-jarige inwoner van Ryptsjerk. De afgelopen periode zijn er meer inbraken gepleegd in sportkantines door de gehele provincie. De politie adviseert sportverenigingen daarom dan ook om aan inbraakpreventie te doen en geen contact geld in de kantine achter te laten.

Bromfiets in beslag genomen

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond de bromfiets van een 25-jarige inwoner van Leeuwarden in beslag genomen. De Leeuwarder viel op omdat hij geen helm droeg. Daarnaast slingerde de man nogal en ook reed hij veel te snel. Uiteindelijk stopte hij op de Lieuwenburg. Daar spraken agenten hem aan. De man bleek niet te beschikken over een rijbewijs en zijn bromfiets was niet verzekerd. Zijn bromfiets werd in beslag genomen. Tevens werd procs-verbaal tegen hem opgemaakt voor het rijden zonder rijbewijs en het rijden zonder verzekering. Tenslotte kreeg de man nog een bekeuring voor het rijden zonder helm.

Man en vrouw aangehouden voor inbraak

FRANEKER – De politie heeft zondagavond een man en een vrouw van 70 en 58 jaar uit Franeker aangehouden op verdenking van een woninginbraak. Het duo werd aangetroffen in een woning aan de Zevenhuizen door een familielid van de bewoner. De politie werd gewaarschuwd en agenten zochten contact met de bewoner. Hij gaf duidelijk aan dat de twee niks in zijn woning te zoeken hadden. Hierop werden de man en de vrouw aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na ongeval

OOSTERWOLDE – De politie heeft zondagavond laat op de Provinciale weg, de N381, een 34-jarige automobilist uit Donkerbroek aangehouden. De bestuurder was met zijn auto tegen een boom gereden. Omdat agenten het vermoeden hadden dat de 34-jarige man onder invloed van drugs en/medicijnen verkeerde, werd hij aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar een bloedproef werd afgenomen. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt. De bestuurder viel steeds weg en daarom werd hij uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De auto van de man werd in beslag genomen vanwege een belastingschuld.

Bromfietser aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op Drachtsterweg een 24-jarige bromfietser uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. Een surveillerende agent zag de bromfietser rijden met een fiets op zijn schouder. Reden genoeg om de 24-jarige aan te spreken. Hij kon geen goede verklaring geven waarom hij daar zo reed met de fiets. De man werd dan ook aangehouden. Zijn brommer en de fiets werden in beslag genomen. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Verwarde naakte man aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag in de Bijenhofstraat een 33-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Buurtbewoners hadden de politie gewaarschuwd omdat een voor hen onbekende man door de tuinen liep en hij bij diverse woningen op de ruiten klopte. Toen de agenten arriveerden wees één van de buurtbewoners hen op de Leeuwarder. Hij was volledig ontkleed en maakte vreemde bewegingen. De agenten hadden dan ook sterk het vermoeden dat de 33-jarige zwaar onder invloed van GHB verkeerde. De verwarde man werd voor zijn eigen veiligheid aangehouden. Toen de agenten met de Leeuwarder onderweg waren naar het politiebureau werd de man steeds minder aanspreekbaar. Ook zijn ademhaling werd onregelmatig. Reden genoeg om direct door te rijden naar het ziekenhuis. Na een controle werd de man overgedragen aan de GGZ.

Auto in botsing met ree

OUDEGA (SM.)– De politie heeft maandagochtend vroeg een aanrijding op de Gariperwei afgehandeld, waarbij een 48-jarige inwoner van Oudega gewond raakte. Een 31-jarige automobilist uit Drachten was samen met zijn collega onderweg naar het werk. Op de Gariperwei stak plotseling een ree over en een aanrijding met het diertje was het gevolg. Door de aanrijding verloor de bestuurder de controle over zijn voertuig en hij kwam uiteindelijk tegen een boom tot stilstand. De auto raakte daardoor zwaar beschadigd. De 48-jarige Drachtster klaagde over pijn in de rug en werd daarom uitvoorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Drie rijbewijzen ingevorderd na forse snelheidsovertredingen

FRYSLÂN – De politie heeft zondag en in de nacht van zondag op maandag de rijbewijzen van drie rijbewijzen van automobilisten ingevorderd na forse snelheidsovertredingen. Op de Kwelderweg nabij Kollumerpomp passeerden een 25-jarige automobilist uit Rodeschool en een 33-jarige automobilist uit Groningen een snelheidscontrole met de lasergun. Beide bestuurders reden respectievelijk 147 en 154 Kilometer per uur. Op de Kwelderweg is 80 kilometer per uur toegestaan. In de nacht van zondag op maandag passeerde een 32-jarige automobilist uit Sneek een snelheidscontrole met de lasergun op de N31 nabij de Leeuwarder wijk Techum met 126 kilometer per uur, terwijl 70 kilometer per uur is toegestaan. Alle drie de bestuurders kregen een stopteken, waarna het rijbewijs van het trio werd ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen de drie opgemaakt.

Weekend zeventien keer proces-verbaal voor rijden onder invloed

FRYSLAN – De politie heeft het afgelopen weekend in de gehele provincie gecontroleerd op het rijden onder invloed van alcohol. Daarbij kregen vijftien automobilisten, één bromfietsbestuurder en één snorfietser proces-verbaal. Onder de bestuurders vielen drie in de categorie beginnend bestuurder. Er werden vier rijbewijzen ingevorderd. Eén automobilist die onder invloed van alcohol reed, deed dit ook nog eens zonder in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Ook hier werd proces-verbaal voor opgemaakt. Deze bestuurder werd tevens bij het CBR aangemeld voor het Alcoholslotprogramma (ASP) vanwege recidive. Drie andere bestuurders werden ook aangemeld voor het ASP omdat zij meer dan 570 ug/l bliezen op de ademanalyse aan het politiebureau. Het hoogst gemeten aantal ug/l was 1025. Daarnaast werden nog vijf bestuurders bij het CBR aangemeld voor de Lichte Educatieve Maatregel Gedrag (LEMA) en één voor de Educatieve Maatregel Gedrag (EMA). Kijk voor meer informatie over deze maatregelen op de website van het [url]www.cbr.nl[/url].

Bijzonderheden

Eén bestuurder die onder invloed reed in Leeuwarden veroorzaakte een aanrijding op de P. Stuyvesantweg waar hij tegen een lichtmast reed, hij blies 680 ug/l. In Kootstertille troffen surveillerende agenten een man in een stilstaande auto aan. Vanwege het vermoeden dat hij onder invloed van alcohol verkeerde legden ze hem een rijverbod op. Een half uur later zagen ze deze bestuurder op de Alde Dyk toch rijden. Hij blies op het politiebureau 295 ug/l.

Bron:[url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan