Politieberichten van maandag 18 april.

Regionaal inbrakenteam van start
FRYSLAN – De politie start met een regionaal inbrakenteam om zo de strijd aan te gaan met het groeiend aantal woninginbraken in Fryslân. Het team bestaat uit vijftien medewerkers en gaat zich specifiek bezighouden met de opsporing van woninginbrekers.

Stijging woninginbraken
De laatste maanden is een sterke stijging te zien van het aantal woninginbraken in Fryslân. In de eerste drie maanden van 2011 werd bijna 500 keer aangifte gedaan van een woninginbraak. In dezelfde periode in 2010 werd de helft minder ingebroken. Reden voor de Friese politie om een inbrakenteam op te richten dat zich specifiek bezig gaat houden met het opsporen van woninginbrekers. Zo’n team was al actief in Leeuwarden, maar vanaf maandag 18 april wordt dit team uitgebreid naar vijftien medewerkers en gaat het werken voor de gehele provincie.

Gelegenheid maakt de dief
De politie zet alles op alles om het aantal woninginbraken in Fryslân te verminderen. Maar ook de inwoners van Fryslân kunnen een belangrijke bijdrage leveren in het verminderen van het aantal woninginbraken. Zorg voor goed hang- en sluitwerk en sluit deuren en ramen af als u uw huis verlaat. Laat geen waardevolle spullen zoals laptops, smartphones en ipads in het zicht liggen, want gelegenheid maakt de dief. Op de website van het [url=http://www.keurmerkveiligwonen.nl/consument]Politiekeurmerk Veilig Wonen[/url] leest u alles over hoe u uw woning veiliger kunt maken.

Bel 1-1-2 bij verdachte situaties
Dat het alarmnummer 1-1-2 alleen is bedoeld voor noodsituaties waarin levens op het spel staan is een misverstand. U moet het nummer namelijk ook gebruiken als u getuige bent van een misdrijf of verdachte situaties ziet in uw woon- of werkomgeving. Dus als u ziet dat iemand inbreekt of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie snel in actie komen! De centralist van de Meldkamer Fryslân kan tevens een [url=http://www.burgernet.nl/]Burgernetactie[/url] starten, zodat agenten samen met deelnemers van Burgernet kunnen uitkijken naar inbrekers.

Woninginbraken op twitter
Het woninginbrakenteam is ook actief op twitter. Het team plaatst op [url=http://twitter.com/inbrakenteam]@inbrakenteam[/url] tweets over haar werkzaamheden. Zo krijgt u dus inzicht in wat de politie Fryslân doet om het aantal woninginbraken terug te dringen. Via [url=http://twitter.com/inbrakenteam]@inbrakenteam[/url] krijgt u ook preventieadvies. Tevens geeft het aan waar is ingebroken, wat buit is gemaakt en wat de werkwijze is geweest. Ook worden eventuele signalementen van inbrekers genoemd, zodat u ook een bijdrage kunt leveren aan het oplossen van woninginbraken.

Alcoholcontroles bij sportkantines
FRYSLAN – De politie gaat de komende weken gerichte alcoholcontroles uitvoeren bij voetbalkantines in de gemeenten Sûdwest Fryslân, Littenseradiel en Gaasterlân-Sleat. Het doel is om een signaal af te geven dat sport en rijden onder invloed niet samen gaan. Alle sportkantines in de genoemde gemeenten zijn door middel van een brief op de hoogte gebracht van deze controles. Naast de alcoholcontroles bij de voetbalkantines blijven reguliere alcoholcontroles uiteraard ook aan de orde.

Effecten van alcohol
Onder invloed van alcohol neemt de reactiesnelheid af, wordt het moeilijker om afstanden in te schatten en wordt het gezichtsveld beperkter. Andere kenmerken zijn overschatting van het eigen kunnen en een gebrek aan zelfkritiek. Je wordt dus overmoedig terwijl je tegelijk steeds slechter presteert.

Verplicht meewerken
Wie wordt aangehouden voor een alcoholcontrole, is verplicht om daaraan mee te werken. Wie op straat de blaastest weigert laadt de verdenking op zich toch alcohol te hebben genuttigd en kan door de politie meegenomen worden voor een ademanalyse op het bureau. Als men dan weigert om mee te werken of de ademanalyse zodanig saboteert dat er geen uitslag komt, terwijl er geen medische redenen zijn om niet mee te kunnen werken, maakt men zich schuldig aan een verkeersmisdrijf. Hierop staan hoge straffen en het rijbewijs kan meteen worden ingevorderd.

Sancties
De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot enkele jaren gevangenisstraf. Ook kun je een rijverbod krijgen, kan de rechter een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen en kun je een (L)EMA -(Lichte) Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer- opgelegd krijgen. Dat zijn cursussen die de deelnemer een aantal vrije dagen kost en die zelf betaald moeten worden. Het is verplicht voor bestuurders die zijn aangehouden met een promillage van meer dan 1,3. De verslavingsinstellingen voeren het programma uit en wie dat niet of onvoldoende volgt, raakt het rijbewijs kwijt.

Wielrenner gewond
DOKKUM – De politie heeft zondagochtend omstreeks 10.00 uur op de Murmerwoudsterweg een ongeval afgehandeld waarbij een 17-jarige wielrenner uit Ilpendam gewond raakt. De jongen maakte deel uit van een wielerploeg en raakte door nog onbekende oorzaak met zijn fiets een verkeersgeleider. Daarna raakte hij een verkeersbord en –zuil. Hij werd met letsel aan zijn hoofd en been per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Diefstal personenauto
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een personenauto met het kenteken RT-VB-41. De auto van het merk Audi, type A3, blauw van kleur (achterkant zwart), verlaagd model, stond geparkeerd op een parkeerterrein aan de Heliconweg. De auto werd zondag tussen 00.00 uur en 14.30 uur weggenomen. De 23-jarige eigenaar uit Langweer deed aangifte.

Automobilist onder invloed van GHB
ANJUM – De politie heeft zondagmiddag omstreeks 13.00 uur op de H.M. Gerbrandywei het rijbewijs ingevorderd van een 30-jarige automobilist uit Veenwouden. Getuigen zagen de man op de Trekwei al slingerend over de weg rijden waarbij hij meerdere malen richting het water reed. De Meldkamer Fryslân ontving hierover meerdere telefoontjes van medeweggebruikers. De agenten troffen de auto aan en zagen het voertuig van links naar rechts over de weg rijden. Daarbij kwam hij meerdere malen over de middenstreep terwijl er tegenliggers aankwamen. Nadat ze de 30-jarige een stopteken gaven, verklaarde de man GHB gebruikt te hebben. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd een bloedproef afgenomen. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt en kreeg de verdachte een rijverbod van 12 uren opgelegd.

Drugs in het verkeer taboe
Drugs in het verkeer is absoluut taboe. Dat geldt voor alle hard- en softdrugs, dus ook voor cannabis en partydrugs als XTC en amfetamine. Druggebruik is aan te tonen via een bloed- of urineproef, die de verdachte bestuurder verplicht moet onderdaan. De sancties zijn niet mals: een gevangenisstraf van drie maanden of geldboete van € 4.500,- en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid voor maximaal 5 jaar (bij recidive: maximaal 10 jaar). Daarnaast wordt door de politie wanneer sprake is van drugs in het verkeer altijd een melding gemaakt bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) die vervolgens een onderzoek alcohol/drugs oplegt. Dit onderzoek kost €948,- en komt voor rekening van de bestuurder.

Bestuurder onder invloed te water
LEMMER – De politie heeft zondagmiddag omstreeks 17.35 uur aan de Pasveer het rijbewijs ingevorderd van een 29-jarige automobilist uit Heerenveen. De bestuurder was door nog onbekende oorzaak met zijn auto te water geraakt. De Heerenvener bleef hierbij ongedeerd. Vanwege het vermoeden dat hij onder invloed van alcohol verkeerde werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 705 ug/l, goed voor een rijverbod van tien uren. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor bedreiging
MARSSUM – De politie heeft zondagavond omstreeks 19.00 uur op het Franjumbuorsterpaed een 44-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. In genoemde straat ontstond een woordenwisseling tussen verschillende partijen. Daarbij bedreigde de Leeuwarder een 47-jarige man uit Marssum met de dood. Ter plaatse gekomen agenten hielden de man vervolgens aan waarna hij werd overgebracht naar het politiebureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Aangehouden vanwege bezit hard- en softdrugs
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op De Steven omstreeks 00.57 uur een 25-jarige inwoner van Harkema aangehouden vanwege het bezit van hard- en softdrugs. Surveillerende agenten zagen een voertuig rijden en besloten deze te controleren. In de auto zagen zij 15 joints liggen waarna zij een nader onderzoek instelden. De man bleek ook in het bezit van een zakje met vermoedelijk speed. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De drugs werd in beslag genomen en tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Rijden onder invloed
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de Westersingel het rijbewijs ingevorderd van een 21-jarige automobilist uit Leeuwarden. Surveillerende agenten zagen dat de man op de Willemskade tegen het verkeer inreed en gaven een stopteken. Vanwege het vermoeden dat de Leeuwarder onder invloed van alcohol verkeerde werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 390 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur. Vanwege het feit dat de 21-jarige beginnend bestuurder is, werd zijn rijbewijs ingevorderd. Daarnaast werd proces-verbaal opgemaakt.

Man en vrouw aangehouden voor diefstal banden
KOLLUMERZWAAG – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag omstreeks 02.15 uur op de Maersmastrjitte een 30-jarige inwoonster van Kollumerzwaag en een 57-jarige inwoner van De Westereen aangehouden op verdenking van diefstal. Surveillerende agenten zagen op de Jeltingalaan in Buitenpost een auto rijden uit de richting van een kassencomplex en besloten deze te controleren. Op de achterbank zagen zij vier banden met velg liggen, in de kofferbak lagen nog twee banden en een betonschaar. De agenten noteerden hierop de gegevens van de bestuurder en bijrijdster. Vervolgens stelden ze een onderzoek in bij het kassencomplex en bleek dat de ketting van een hek was doorgeknipt. Tevens stond op het terrein een aanhangwagen waarvan de banden ontbraken. De agenten zijn daarna naar de woning van de vrouw gereden en zagen de betreffende auto staan. Hierop werden beide verdachten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau alwaar zij voor verhoor werden ingesloten.

Inbraak in bedrijf
GORREDIJK – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een bedrijf aan de Stationsweg. De inbraak werd vermoedelijk omstreeks 02.00 uur gepleegd. Men kwam binnen na het forceren van een raam waarna geld en een laptop werden weggenomen. Een 44-jarige man uit Leeuwarden deed aangifte.

Twee mannen aangehouden voor inbraak auto
RINSUMAGEEST – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag omstreeks 05.10 uur op de Melkemaweg een 21-jarige inwoner van Drogeham en een 23-jarige inwoner van Houtigehage aangehouden op verdenking van inbraak in een auto. Een getuige had gezien dat de beide mannen op de Thomas Sjolles Siniawei zich verdacht ophielden bij een geparkeerde auto. Hij belde hierop direct via 1-1-2 de politie en gaf het kenteken door van de auto waarmee het tweetal vervolgens wegreed. Aanrijdende agenten troffen de auto aan en zagen in het voertuig onder andere breekwerktuigen en autoradio’s liggen. De verdachten werden vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Uit onderzoek bleek dat de portier van de geparkeerde auto los was terwijl de eigenaar deze wel op slot had gedaan. Het is nog onbekend of er iets uit deze auto werd weggenomen.

112Fryslan