Politieberichten van maandag 17 mei.

Zes auto’s vernield
WOLVEGA – De politie onderzoekt de vernieling van zes auto’s op het terrein van een garagebedrijf aan de Tinweg. In de nacht van zaterdag op zondag werden de ruiten van de zes auto’s ingeslagen. Uit vier auto’s werden vervolgens de autoradio weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf moet nog aangifte worden gedaan. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag op de Drachtsterweg het rijbewijs van een 32-jarige automobilist uit Helmond ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een videosurveillanceauto van de politie met een gemiddelde snelheid van 103 kilometer per uur. Op de Drachtsterweg mag 50 kilometer per uur worden gereden. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Brand in caravan
SUMAR – De politie onderzoekt een brand in een caravan. Zondagmiddag werden de hulpdiensten gealarmeerd over een brand in een caravan achter woningen aan de DS Noordmansstraat. De eigenaar van de caravan had nog kans gezien om de caravan van zijn plek te trekken om zo verdere schade aan schuttingen en garages te voorkomen. De brandweer het vuur snel onder controle. De technische recherche kwam ter plaatse om sporenonderzoek te doen. Dit omdat er een vermoeden was van brandstichting.

Verdachten aangehouden met imitatie wapen en mes
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag op de Schouwstraat twee inwoners van Leeuwarden van 19 en 21 jaar aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Agenten kregen een melding dat de inzittenden van een auto in het bezit waren van een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. De getuige kon een goede omschrijving van de auto geven. Na een zoektocht zagen de agenten de betreffende auto rijden op de Archipelweg. De auto stopte uiteindelijk op de Schouwstraat. De twee inzittenden werden gecontroleerd door de agenten uit de auto gehaald. In de kofferbak werden vervolgens een imitatiewapen en een mes gevonden. De wapens werden in beslag genomen en de twee verdachten werden aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau. Daar werd de 21-jarige voor nader onderzoek ingesloten. De 19-jarige mocht het bureau weer verlaten omdat hij niet de eigenaar van de wapens was.

Motor in beslag genomen na snelheidsovertreding
TERSOAL – De politie heeft zondagmiddag de motor van een 24-jarige inwoner van Tersoal in beslag genomen na een forse snelheidsovertreding. De motorrijder viel op omdat hij met hoge snelheid tussen Grou en Irnsum reed. Agenten in de videosurveillanceauto besloten om de man te volgen. Op de Butlanswei net buiten Irnsum verhoogde hij de snelheid tot 173 kilometer per uur. Uiteindelijk werd er een gemiddelde snelheid van 152 kilometer per uur gemeten. Op deze weg is 60 kilometer per uur toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Ook werd zijn motor in beslag genomen gezien de forse snelheidsovertreding. Tevens werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt.

Gewonde bromfietser aangehouden
JUTRIJP – De politie heeft zondagavond op de Riperwei een 29-jarige bromfietser uit Wolvega aangehouden op verdenking van een inbraak. Voorbijgangers hadden de hulpdiensten gewaarschuwd omdat de bromfietser met een bebloed hoofd naast zijn brommer zat. De 29-jarige verklaarde dat hij twee laptops bij ‘vrienden’ in de Hommerts had opgehaald. Omdat deze vrienden niet thuis waren, had hij een ruit ingeslagen. Gezien de hevige bloedende hoofdwond werd de man per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Na behandeling werd hij aangehouden op verdenking van inbraak. De bewoners van de woning hadden namelijk contact gezocht met de politie omdat de ruit van de achterdeur was geforceerd. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Brand in container
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een brand in een container aan de Boeierstraat. In de nacht van zondag op maandag kregen surveillerende agenten een melding dat een getuige een man gehurkt had gezien bij de vuilcontainer. Niet veel later stond de container in brand. De brandweer kwam ter plaatse om het vuur te blussen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Rijden onder invloed
BERLIKUM – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de Kleasterdyk een 42-jarige automobilist uit Berlikum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten spraken de man aan en ze wilden dat hij een blaastest ging doen. De bestuurder weigerde elke medewerking en werd daarom aangehouden. De 42-jarige werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 635 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Na onderzoek bleek dat de man een rijontzegging had tot begin 2011. Ook hiervoor werd tegen proces-verbaal opgemaakt.

Vier mannen springen uit rijdende auto
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de A7 nabij Heerenveen gezocht naar vier inzittenden van een auto. De bestuurder kreeg een stopteken omdat het voertuig met hoge snelheid over de A7 reed. De auto reed richting de vluchtstrook. Plotseling gingen de deuren open en minimaal vier mannen sprongen uit de rijdende auto en gingen er vandoor. Direct gingen de agenten er achteraan. Meerdere agenten kwamen daarbij helpen. Ook werden er twee politiehonden en een warmtebeeldcamera ingezet om de vluchtende mannen te vinden. Ondanks een grote zoektocht had dit geen resultaat. De auto, die achterbleef op de vluchtstrook, werd voor nader onderzoek in beslag genomen.

Politietoezicht tijdens Lemmer Ahoy
LEMMER – De politie heeft tijdens het driedaagse zeilevenement Lemmer Ahoy toezicht gehouden op de weg en op het water. Elke avond werd er gecontroleerd op alcohol in het verkeer. In totaal moesten meer dan 500 automobilisten blazen. Een Duitse bestuurder bleek te veel te hebben gedronken. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en moest direct een boete van 250 euro betalen. Ook op het water werd door de politie toezicht gehouden. Op de Grote Brekken werd een jetski gesignaleerd. De schipper had geen enkele papieren bij zich. Hij kreeg dan ook proces-verbaal voor het niet kunnen tonen van een vaarbewijs. Daarnaast werden er diverse waarschuwingen uitgedeeld aan jongeren in snelle rubberboten.

112Fryslan

})