Fryslân, 17-08-2009 • Politieberichten van zondag 16 augustus 11:00 tot maandag 17 augustus 07:00 uur .

Heerenveen: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft zondagmiddag op de Trambaan een 15-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling. De jongen had bij het NS-station ruzie gekregen met een 18-jarige meisje uit Zwartebroek. De ruzie liep uit de hand en de 15-jarige sloeg het meisje tegen haar hoofd. Dit werd gezien door getuigen. De politie kwam ter plaatse en na het horen van enkele omstanders, werd de 15-jarige jongen aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het bureau weer verlaten.

Oldeholtwolde: politie vordert rijbewijs in na forse snelheidsovertreding
De politie heeft zondagmiddag op de A32 nabij Oldeholtwolde het rijbewijs van een 35-jarige automobilist uit Voorst ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een controle met de lasergun met 176 kilometer per uur. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Oudehaske: motorrijders gewond na aanrijding
De politie heeft zondagmiddag op de Jousterweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een twee motorrijders (leeftijd en woonplaats onbekend) gewond raakten. Een automobilist wilde links afslaan en had de richtingaanwijzer aan. De eerste motorrijder had dit te laat gezien en reed tegen de achterkant van de auto. De motorrijder viel vervolgens. De motorrijder die daar achter reed kon de eerste motor niet meer ontwijken en kwam ook ten val. Beide bestuurders werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Leeuwarden: opgeven valse naam en rijden tijdens rijontzegging
De politie heeft zondagmiddag na een aanrijding op het Noordvliet een 67-jarige automobiliste uit Leeuwarden aangehouden. De vrouw was betrokken bij een aanrijding met alleen materiële schade. De automobiliste kon zich niet legitimeren en gaf vervolgens een naam en een geboortedatum op. De agenten twijfelden hier aan en daarom werd de vrouw aangehouden. Ze werd overgebracht naar het politiebureau om haar identiteit vast te stellen. Daar bleek al snel dat de agenten te maken hadden met een 67-jarige vrouw uit Leeuwarden. Na onderzoek bleek tevens dat de vrouw geen voertuig mocht besturen omdat ze een rijontzegging had. De Leeuwardense kreeg voor zowel het opgeven van een valse naam als het rijden tijdens een rijontzegging een proces-verbaal.

Anjum: fietser gewond na val
De politie heeft zondagavond op de Skanserwei het ambulancepersoneel geassisteerd bij een ongeval. Een 42-jarige fietser uit Anjum was met zijn fiets ten val gekomen, mogelijk omdat hij onder invloed van alcohol verkeerde. Het slachtoffer kwam met zijn hoofd op het wegdek terecht. De man werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Kimswerd: politie vordert rijbewijs in na aanrijding
De politie heeft zondagavond na een aanrijding het rijbewijs van een 83-jarige automobilist uit Wergea ingevorderd na een aanrijding op de Harlingerweg. De 83-jarige automobilist werd mogelijk onwel toen hij van een parkeerplaats reed. Hij raakte daarbij een geparkeerde auto, die vervolgens een andere auto raakte. De 83-jarige kwam met zijn auto in de sloot terecht. De man raakte gewond en werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zondagmiddag en -avond en in de nacht van zondag op maandag op diverse plekken in de provincie gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. Dit resulteerde in vijf proces-verbalen en rijverboden. In drie gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zondag, 15.30 uur, Lorentzstraat in Sneek, een 50-jarige bestuurder van een snorfiets uit Sneek, 880 ug/l.[/li]
[li]Zondag, 18.20 uur, Kimswerderlaan in Kimswerd, een 50-jarige automobilist uit Makkum, 850 ug/l.[/li]
[li]Maandag, 00.50 uur, Oud Kaatsveld in Franeker, een 45-jarige automobilist uit Spannum, 725 ug/l.[/li][/ul]

112Fryslan

})