Politieberichten van maandag 16 juli

Vernieling van auto’s

STIENS – De politie onderzoekt de vernieling van vier geparkeerde auto’s en een fiets. In de nacht van zaterdag op zondag werden in deHazzelnutstrjitte de autobanden van de vier voertuigen lek gestoken en ook een fiets moest het ontgelden. De eigenaren deden aangifte. Later die dag kwam bij de politie een melding binnen dat op de Bredyk vier lantaarnpalen waren vernield. De palen waren omgebogen en de bedrading lag bloot. Ook van een nabij gelegen bushokje was een ruit ingeslagen.

Auto gestolen

FERWERT – De politie onderzoekt de diefstal van een auto. Het voertuig werd in de nacht van zaterdag op zondag aangetroffen in een sloot aan de Koailoane. Omdat onduidelijk was of er nog personen in de auto zaten, werd de brandweer gevraagd om te water te gaan. Er werden geen personen aangetroffen. Na onderzoek bleek de auto eerder die nacht van een bedrijventerrein in het dorp gestolen te zijn. De eigenaar moet nog aangifte doen.

Jongetjes van snelweg gehaald

HEERENVEEN – Een automobilist heeft zondagochtend op de A32 drie jongetjes van 6,6 en 3 jaar van de snelweg gehaald. De drie wilden de snelweg oversteken. Diverse automobilisten belden via 1-1-2 met de politie. Eén van hen stopte en bracht de jongetjes weer thuis. Agenten gingen ook naar dit adres en daar volgde nog een gesprek met de ouders.

Fietser gewond na val

OPEINDE – De politie heeft zondagmiddag op Nijtap een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 45-jarige fietser uit Surhuisterveen gewond raakte. De man fietste niet op het fietspad maar op de rijbaan. Daar was hij tegen een markeringsbord gefietst. Dit bord stond daar vanwege werkzaamheden. De fietser belandde midden op de weg. Gelukkig was het daar op dat moment rustig met verkeer. Een ambulance bracht de man naar het ziekenhuis in Drachten.

Meisje gewond na val

TWIJZELERHEIDE – Een 2-jarig meisje uit Twijzelerheide is zondag aan het begin van de avond gewond geraakt op de Wetterroas. Het kindje zat achter op de fiets bij haar moeder toen de twee ten val kwamen. De politie en het personeel van de ambulance en de traumahelikopter kwamen ter plaatse om hulp te verlenen. Het 2-jarig meisje werd met onbekende verwondingen per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Man aangehouden voor bedreiging

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond in Huizum dorp een 19-jarige inwoner van Britsum aangehouden op verdenking van bedreiging en het het verstoren van de openbare orde. De man was eerder die avond op het terrein van een zorginstelling gesignaleerd. Het personeel wilde dat de 19-jarige vertrok, maar hij weigerde dit. Reden om de politie te waarschuwen. Agenten spraken met de Britsumer en hij kreeg het dringende verzoek om te vertrekken. Tijdens het wegfietsen uitte hij bedreigende taal richting één van de bewoners van de instelling. Later die avond kregen agenten wederom een melding dat de 19-jarige zich op het terrein bevond. Ook nu had hij weer één van de bewoners bedreigd. Na een korte achtervolging werd de Britsumer aangehouden. De bewoner van de instelling deed aangifte. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fietsendieven aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft dankzij een alerte getuige twee inwoners van Leeuwarden van 23 en 24 jaar aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. De getuige zag beide mannen in de nacht van zondag op maandag met enkele fietsen knoeien bij een flat aan De Kei. Via 1-1-2 werd de politie gewaarschuwd en daarbij werd een goed signalement doorgegeven. Toen de agenten arriveerden wilden de twee Leeuwarders net vertrekken met één van de fietsen. Het duo werd aangehouden en de fiets werd in beslag genomen. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Onderzoek naar brandstichting

KOUDUM – De politie stelt een onderzoek in naar een brand in een loods aan de Butenskar. In de nacht van zondag op maandag kregen de hulpdiensten een melding van een uitslaande brand. Toen de agenten arriveerden zagen ze de vlammen al uit het dak slaan en ook hoorden ze harde knallen. De brandweer was inmiddels ook gearriveerd en begon gelijk met blussen. Nadat de brand was geblust, werden in het pand meerdere brandhaarden ontdekt. De forensische opsporing stelt dan ook een nader onderzoek in. Anderhalf jaar terug was op dezelfde locatie ook al brand.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan