Fryslân, 16-02-2009 • Politieberichten zondag 15 februari 11.00 uur t/m maandag 16 februari 07.00 uur.

Drachten: politie houdt gezochte oplichter aan
De politie heeft zondagmorgen de 49-jarige man uit Drachten die voor oplichting werd gezocht aangehouden. Op Schiphol landde de verdachte na een vlucht vanuit Thailand. Eerder deze maand had hij zich telefonisch gemeld bij de politie nadat er publiciteit was ontstaan. De politie heeft in de afgelopen periode met de verdachte nauw contact onderhouden met als resultaat dat hij zich zondagmorgen heeft gemeld bij de autoriteiten op Schiphol waarna hij werd aangehouden. De man is overgebracht naar Fryslân waar hij is ingesloten. Het onderzoek zal worden vervolgd en in de loop van de week zal de verdachte worden voorgeleid.

Leeuwarden: auto te water, rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag geassisteerd bij een eenzijdig ongeval. Om 00.35 uur kreeg de politie de melding dat er een auto te water was gegaan aan de Westerplantage. Vermoedelijk was de bestuurder uit de bocht geraakt en met zijn auto in het water terecht gekomen. Getuigen hadden een man uit het water gehaald. Deze was te voet weggerend in de richting van de Nieuwestad. Het voertuig werd met behulp van de brandweer uit het water gehaald. In het voertuigen zaten geen andere personen dan de man die uit het water gered was. Door de duikers van de brandweer werd de kentekenplaat boven water gehaald. Toen de agenten naar de woning van de eigenaar wilden gaan troffen zij op de Noorderbrug, de 24-jarige bestuurder uit Leeuwarden, met een nat pak aan. Omdat het vermoeden bestond dat de man onder invloed van alcohol was en tevens verklaarde alcohol te hebben genuttigd is hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Daar blies deze beginnend bestuurder 350 ug/l, dat goed is voor een rijverbod van vier uur. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: rijden onder invloed, in bezit van vuurwapen
De politie heeft zondagavond een 45-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van het rijden van onder invloed en in het bezit van een vuurwapen. Surveillerende agenten zagen de man over de Stal rijden. Omdat het vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol verkeerde kreeg de bestuurder een stopteken. Na de blaastest werd de man overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 915 ug/l en kreeg een rijverbod voor 11 uren en proces-verbaal. De man bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Bij de fouillering van de verdachte werd een vuurwapen aangetroffen. Deze is in beslaggenomen. Voor nader onderzoek is hij ingesloten.

Heerenveen: twee maal rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag het rijbewijs van een 45-jarige man uit Folsgare ingevorderd. Surveillerende agenten kregen de melding dat de bestuurder, op de A32 met een snelheid van 30 km/u en behoorlijk slingerend in de richting van Heerenveen reed. De bestuurder kreeg een stopteken en plaatste zijn voertuig op de vluchtstrook. Tijdens het gesprek met de bestuurder stond hij onvast te been en rook hij naar alcohol. De man is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij bij de ademanalyse 645 ug/l blies. Hiervoor kreeg hij een rijverbod van 7 uur. Het voertuig van de man werd geparkeerd op een parkeerplaats langs de A32. Ter plaatse zou een taxi komen om de man naar huis te brengen. De agenten hadden de man duidelijk verstaan gegeven absoluut niet te gaan rijden. Hier gaf hij geen gehoor aan omdat hij even later op de Weinmakker voor de tweede maal staande gehouden. Uit de tweede ademanalyse op het politiebureau blies hij 565 ug/l. Voor het rijden onder invloed en het rijden tijdens een rijverbod kreeg hij proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan