Politieberichten van maandag 16 augustus.

Aanhouding na diefstal vaartuig
SNEEK – De politie heeft zondagochtend een 31-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van diefstal. Op de Franekervaart was door getuigen gezien dat de man een vaartuig had weggenomen. Via 1-1-2 werd de politie gewaarschuwd die de 31-jarige op de Franekervaart kon aanhouden. Op het politiebureau werd hij verhoord waarna hij werd hij heengezonden. De politie stelt een nader onderzoek in.

Op de veerboot onder invloed
TERSCHELLING – West – De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 72-jarige man uit Bochum (D). De veerboot MS Friesland moest nog afmeren in Terschelling. De 72-jarige wilde op het parkeerdek van de veerboot een stukje naar voren rijden. Vermoedelijk doordat de bestuurder onder invloed was reed hij tegen het hekwerk aan dat moet voorkomen dat voertuig van het bovenste parkeerdek naar beneden rijden. Het hekwerk viel op twee auto’s die beneden stonden en liepen hierdoor schade op. Na het arriveren van de boot werd de bestuurder door de politie staande gehouden. Na een blaastest volgde een ademanalyse op het politiebureau. Deze had als resultaat 1130 ug/l. Goed voor een rijverbod van 14 uren. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanrijding voetgangertje en scooter
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond een verkeersongeval op het Cambuursterpad afgehandeld. Een 3-jarige jongetje uit Leeuwarden stak plotseling over vanachter een aanhanger die geparkeerd stond op de kruising Auke Stellingwerfstraat en Cambuursterpad. Een 18-jarige scooterrijder uit Leeuwarden naderde op dat moment de kruising en kon niet meer tijdig stoppen. Dit met een aanrijding tot gevolg. Het jongetje is met een hoofdwond per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Quadbestuurder rijdt tijdens rijontzegging
BURGUM – De politie heeft zondagavond proces-verbaal opgemaakt tegen een 19-jarige man uit Noardburgum. Door surveillerende agenten werd gezien dat de man, op zijn quad, op de Kloosterlaan zonder lichten reed. Even verderop kreeg hij een stopteken. Het voertuig stopte in eerste instantie. Toen de agenten hem naderden voor een controle gaf hij weer gas. De achtervolging werd ingezet en op de Rijksstraatweg kon de 19-jarige in de kraag gevat worden. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek dat hij een rijontzegging te hebben. De quad is inbeslaggenomen. Er werd proces-verbaal opgemaakt tegen het niet voldoen aan bevel/vordering en het rijden tijdens een rijontzegging.

Brand in leegstaande sporthal
BOLSWARD – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag de brandweer geassisteerd bij de bestrijding van een brand in een sporthal aan de Franekerstraat. De sporthal was onderdeel van een school. Rond 03.48 uur kwam de melding dat er vlammen uit het pand kwamen. De omgeving werd door de politie afgezet. Door de rookontwikkeling en de mogelijkheid van asbest in de rook werden vijf woningen ontruimd. De bewoners vonden bij familie en kennissen onderdak. Er zijn metingen verricht door de brandweer en er is geen sprake van de verspreiding van asbest. Vroeg in de ochtend konden de bewoners weer terug naar hun woningen. De politie stelt een nader onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Mannen aangehouden na inbraak
JOURE – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 17-jarige inwoner van Gorredijk en een 30-jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden op verdenking van inbraak op de Produksjewei. Rond 01.45 uur kregen surveillerende agenten de melding dat er een inbraak was gepleegd op. Hierop zijn agenten ter plaatse gegaan. De melding werd aan meerdere eenheden in de regio doorgegeven. Mede omdat de verdachten wellicht nog in de buurt waren. Twee andere agenten hebben na de melding op de Lorentzstraat in Sneek postgevat. Na enkele minuten zagen zij vanuit de richting Joure een auto aankomen. Gezien de tijd en de melding van de inbraak besloten de agenten de auto te volgen. Op de rotonde bij de Burgemeester Rasterhofflaan in Sneek gaven zij de bestuurder een stopteken waaraan hij voldeed. Bij inspectie bleek de achterbank van de auto vol te staan met rollen koper. Tevens zagen zij twee accu’s en gereedschap in de auto liggen. De 30-jarige bestuurder en de 17-jarige bijrijder zijn vervolgens aangehouden op verdenking van inbraak. De verdachten bekenden dat zij bij de betreffende inbraak betrokken waren geweest. Beide verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek zijn ingesloten.

Bromfiets in brand
LEEUWARDEN – De politie heeft de brandweer geassisteerd bij een brand die in de nacht van zondag op maandag rond 03.00 uur plaatsvond aan de Vredeman de Vriesstraat. Daar bleek een bromfiets in brand te staan onder een overkapping bij de ingang van een school. De rook van de brand kwam via een open raam naar binnen waardoor het brandalarm afging. De brandweer had de brand snel onder controle, maar kon niet voorkomen dat de bromfiets compleet afbrandde. Er is lichte schade aan het schoolgebouw geconstateerd. Brandstichting wordt niet uitgesloten en daarom stelt de politie een nader onderzoek in.

Man aangehouden poging diefstal
FRANEKER – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 28-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van poging diefstal op de P.f Catsstraat. Rond 00.15 uur kregen agenten de melding dat een 49-jarige inwoner van Franeker een man in zijn achtertuin zag staan. Eenmaal ter plaatse had de 49-jarige man de verdachte al aangehouden. De politie nam de verdachte van de man over. Een week eerder was er een fiets weggenomen uit de achtertuin van de man. Hij had de verdachte hierop aangesproken die zich vervolgens had versproken. De 28-jarige verdachte bleek bij controle nog een boete te hebben openstaan. De man is meegenomen naar het politiebureau waar de man is ingesloten.

Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen. Zie voor meer informatie hierover ook [url=http://www.112heterdaad.nl]www.112heterdaad.nl[/url]

112Fryslan