Maandag 16 april

Politieberichten van maandag 16 april

Politie Fryslân start controles op landbouwverkeer

FRYSLAN – De politie start op maandag 16 april weer met het verscherpt toezicht op landbouwverkeer. Voor boeren en loonbedrijven is het voorjaar één van de drukste periodes van het jaar. Dat betekent meer trekkers en landbouwmachines op de Friese wegen.

Het accent bij de controles ligt dit voorjaar op scherpe (uitstekende) delen die op een landbouwvoertuig kunnen zitten. Dit zijn bijvoorbeeld kuilsnijders en mestinjectoren. In verband met de veiligheid voor medeweggebruikers is het verplicht om deze scherpe delen af te schermen. Daarnaast wordt onder andere gecontroleerd op het voeren van verlichting, de afstelling van spiegels, kapotte of ontbrekende spiegels en op het markeren van verwisselbare uitrustingsstukken. Met deze controles wil politie Fryslân de verkeersveiligheid verhogen, voor de bestuurders van de landbouwvoertuigen zelf, maar ook voor de medeweggebruikers.

Landbouwcampagne

Niet alle weggebruikers zijn beducht op extra landbouwverkeer, dit werkt ongelukken in de hand. Afgelopen najaar startte politie Fryslân daarom een publiekscampagne om extra aandacht te vragen voor dit onderwerp. Ook nu hangen op diverse plaatsen in Fryslân spandoeken boven die wegen waar extra landbouwverkeer is te verwachten. Daarnaast is een radiospot te horen en is op de site [url]www.wijkiezenvoorveiligheid.nl[/url] achtergrond informatie te vinden.

Inbraak in eetgelegenheid

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een eetgelegenheid aan het Ruiterskwartier. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd een geldbedrag weggenomen. Namens de gedupeerde eetgelegenheid deed een 20-jarige inwoonster van Leeuwarden aangifte.

Auto in beslag genomen

HARKEMA – De politie heeft zondagochtend de auto van een 54-jarige automobilist uit Noardburgum in beslag genomen vanwege een forse belastingschuld. Agenten zagen de 54-jarige man rijden over de Landyk nabij Drogeham. Ze wisten dat Noardburgumer te boek stond als fiscale wanbetaler. Op de Reitsmastrjitte kreeg hij een stopteken. Na overleg met de douane werd besloten de auto van de man in beslag te nemen. De Noardburgumer krijgt zijn auto weer terug als hij zijn belastingschuld heeft betaald.

Twee gewonden bij aanrijding

MARSSUM – De politie heeft zondagmiddag op de A31 een aanrijding onderzocht waarbij een 30-jarige automobiliste uit Leeuwarden en een 20-jarige automobiliste uit Sexbierum gewond raakten. Beide bestuursters kwamen vanuit de richting Harlingen en reden richting Leeuwarden. De 20-jarige automobiliste haalde op een gegeven moment in. Vermoedelijk lette ze daarbij niet goed op want de vrouw raakte met haar auto de achterzijde van de auto van de 30-jarige automobiliste uit Leeuwarden. Beide voertuigen kwamen vervolgens in de berm tot stilstand. De twee vrouwen werden uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht.

Politie laat racerij met klassieke motoren stoppen

DRACHTEN – De politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan een racerij met klassieke motoren op de Ottolaan en een aantal omliggende straten. Twee agenten hoorden nogal wat lawaai van motoren toen ze over het terrein van de Meldkamer Noord Nederland liepen aan het Noorderend. Al snel werd duidelijk dat liefhebbers van klassieke motoren waren neergestreken op het industrieterrein met de bedoeling om daar te gaan racen. Aangezien deze racerij op de openbare weg plaatsvond gingen de agenten aan de mannen vragen of ze ook een vergunning hadden. Die bleek men niet te kunnen tonen. De groep was dus aan het racen op de openbare weg, er was geen officiële afzetting/beveiliging en ook geen ambulance of EHBO in de buurt. Omdat de motoren ook niet van kentekens waren voorzien, waren de mannen ook niet verzekerd. Reden genoeg voor de agenten om de racerij direct te laten stoppen.

Jongetjes steken papiercontainer in brand

HARLINGEN – De twee jongetjes van 10 en 12 jaar uit Harlingen hebben zondagmiddag op het parkeerterrein van een voetbalvereniging aan de Achlumerdijk een papiercontainer in brand gestoken. De twee verveelden zich volgens eigen zeggen en staken toen wat papier in de container in brand. Het vuur werd al snel zo groot dat de jongetjes had niet meer konden uitmaken. Geschrokken sloegen ze op de vlucht. De brandweer moest er aan te pas komen om het vuur te blussen. Dankzij getuigen wist de politie de twee jongetjes snel te achterhalen. Komende week zullen agenten in het bijzijn van de ouders een gesprek met de twee hebben op het politiebureau. Namens de voetbalvereniging moet nog aangifte worden gedaan.

Te snel met waterscooter

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag proces-verbaal opgemaakt tegen een 26-jarige inwoner van Leeuwarden. De man voer met zijn waterscooter vol in plane door de Bonkevaart. Twee agenten in een politieboot spraken de Leeuwarder aan. Omdat in de Bonkevaart vele eenden en ganzen aan het broeden waren, werd tegen de schipper proces-verbaal opgemaakt vanwege de forse snelheidsovertreding met zijn waterscooter.

Rijden onder invloed met ingevorderd rijbewijs

KOLLUMERZWAAG –De politie heeft zondagmiddag tegen een 38-jarige automobilist uit Twijzelerheide proces-verbaal opgemaakt voor het rijden met een ingevorderd rijbewijs en het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder werd op het Wyldpaed gecontroleerd. Een rijbewijs kon de man niet tonen. Wel overhandigde de man een identiteitsbewijs. Agenten vroegen vervolgens zijn gegevens op. Al werd duidelijk dat het rijbewijs van de man onlangs was ingevorderd. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat hij onder invloed van alcohol verkeerde, werd de man voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies hij 215 ug/l, goed voor een proces-verbaal en een rijverbod. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden met een ingevorderd rijbewijs. De officier van justitie zal de hoogte van beide boetes bepalen.

Hongaar ontregelt treinverkeer

DE BLESSE – Een 18-jarige Hongaar heeft zondagmiddag het trein verkeer tussen Zwolle en Leeuwarden ontregelt. De man liep naast het spoor en daarom gingen drie passerende treinen stapvoets rijden. Dit zorgde voor vertraging. Agenten wisten de 18-jarige man te achterhalen op de Engelsesteeg. Hij kon zich niet legitimeren en werd daarom aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Daar kreeg twee bekeuringen, één voor het niet legitimeren en één voor het lopen langs het spoor.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

TZUM – De politie heeft zondagavond laat het rijbewijs van een 31-jarige automobilist uit Tzum ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten kwamen de bestuurder tegen op de Franekerweg. De man kreeg een stopteken en een controle volgde. Omdat het vermoeden bestond dat de 31-jarige man onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies hij 625 ug/l. Goed voor een rijverbod van zeven uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Automobilist aangehouden voor verboden wapenbezit

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 21-jarige automobilist uit Sneek aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Surveillerende agenten reden over de Klokhuislaan en zagen bij een school veel verlichting branden. De agenten stopten en keken bij de lokalen. Op het parkeerterrein zagen ze vervolgens een auto staan met daarin twee personen. Naast de 21-jarige bestuurder uit Sneek zat een 15-jarige meisje. Dit meisje was eerder als vermist opgegeven omdat ze een instelling in Drachten had verlaten, waar ze verplicht verbleef. Agenten brachten het meisje dan ook weer terug. In de auto van de Sneker werden pepperspray, een vlindermes en een ploertendoder aangetroffen. Al deze verboden wapens werden in beslag genomen. De 21-jarige werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor bedreiging

HURDEGARYP – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de Rijksstraatweg een 63-jarige automobilist uit Haarlem aangehouden op verdenking van bedreiging. De bestuurder had eerder die nacht bij een tankstation aan de Groningerstraatweg in Leeuwarden een medewerker bedreigd. Die waarschuwde vervolgens de politie. Meerdere agenten keken uit naar de bestuurder. In Hurdegaryp zagen agenten de man rijden. Hij kreeg een stopteken en werd vervolgens aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Automobilist aangehouden voor bezit harddrugs

HARKEMA – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de Nijebuorren een 24-jarige automobilist uit Harkema aangehouden op verdenking van bezit van harddrugs. Surveillerende agenten kregen een melding dat bij een apotheek een verdachte auto zou staan. Toen de agenten arriveerden, zagen ze een auto staan. De lichten branden en de motor stond nog aan. De bestuurder was buiten bewustzijn. Het vermoeden bestond dat hij onder invloed van drugs verkeerde. Toen de agenten de motor uit deden, werd de man wakker. In de auto van de 24-jarige vonden de agenten GHB en meerdere wikkels met daarin speed. Dit alles werd in beslag genomen. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Brand in veestal

NIJLAND – De politie heeft zondag de brandweer geassisteerd bij een brand in een veestal aan de Hiddemawei. Rond 12.45 uur kwam de melding van de brand binnen en ter plaatse bleken de vlammen door het dak van de stal te komen. Omdat op het dak asbestplaten lagen, werden de benodigde voorzorgsmaatregelen genomen: omstanders werden op grote afstand uit de rook gehouden en omwonenden werden geadviseerd de ramen en deuren dicht te houden. Om 13.36 uur gaf de brandweer het sein brandmeester en daardoor hoefde het vee dat in de schuur aanwezig was niet geëvacueerd te worden. Het vuur was in het hooi op de zolder ontstaan. In de loop van de middag nam de gemeente de afzetting over en afhandeling van het besmette gebied van de politie over.

Inbreker twee keer aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag twee keer dezelfde man aangehouden op verdenking van inbraak/poging inbraak. Rond 23.30 uur kwam een melding binnen van een getuige die in de Reijndersbuurt drie jongens aan garageboxen zag rommelen. Agenten troffen ter plaatse niemand meer aan: waarschijnlijk waren de jongens na het zien van de getuige weggegaan. In de Eestraat vonden zij wel een tas met daarin inbrekerswerktuig. Toen zij de omgeving verder doorzochten, troffen zij de 22-jarige man uit Leeuwarden verstopt in de bosjes aan. Hij werd aangehouden en voor onderzoek overgebracht naar het bureau. Na verhoor mocht hij het bureau weer verlaten. Het inbrekerswerktuig werd in beslag genomen. Rond 4.30 uur kwam een melding binnen van een inbraak in een snackbar aan de Centrale waarbij geprobeerd was om sigaretten mee te nemen. De verdachte was ervandoor gegaan, maar was hierbij zijn linkerschoen verloren. Het type schoen bleek gelijk te zijn aan de schoenen die de 22-jarige verdachte van de andere inbraak gedragen had en dus gingen agenten naar zijn huis om te kijken of hij misschien een schoen mistte. Hij was eerst niet thuis, maar werd rond 6.30 uur aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hierbij werd ook de rechterschoen in beslag genomen. De man werd voor nader onderzoek ingesloten.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan