Politieberichten van maandag 15 november.

Lokboot succesvol middel in aanpak criminaliteit op Friese wateren
De inzet van lokboten en lokbuitenboordmotoren in Zuidwest-Fryslan dit jaar, heeft voor het eerst in jaren tot een daling van het aantal aangiften van diefstal van vaartuigen en buitenboordmotoren geleid. Dankzij de inzet van de lokmiddelen kon de politie zestien verdachten op heterdaad aanhouden. Tegen alle verdachten werd proces-verbaal opgemaakt. De nieuwe aanpak van de politie Fryslan en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) wordt het komende watersportseizoen verder uitgebreid.

Fryslân is de watersportprovincie bij uitstek. Veel watersporters weten de provincie te vinden, datzelfde geldt ook voor criminelen die buitenboordmotoren en boten proberen te stelen. De politie probeert er alles aan te doen om deze diefstallen een halt toe te roepen. Dankzij de inzet van lokboten, lokbuitenboordmotoren en ‘Burgernet op water’ is het aantal diefstallen van boten en buitenboordmotoren sinds jaren weer afgenomen.

Inzet nieuwe lokmiddelen
Elk jaar worden rond de 350 vaartuigen en buitenboordmotoren in Fryslân gestolen. De politie betrapte iedere watersportseizoen wel een paar dieven op heterdaad of hield ze na onderzoek aan. Het aantal diefstallen nam echter niet af en daarom werd in samenspraak met de Waterpolitie van het KLPD, gemeente Sneek, de watersportbranche en verzekeringsmaatschappij Unigarant besloten een aantal maatregelen nemen. Zo werden voor het eerst in Nederland lokboten en lokbuitenboordmotoren ingezet. Dat alles met doel om de diefstallen van vaartuigen en buitenboordmotoren in Fryslân terug te dringen. De boten en de motoren werden ingezet in havens in Zuidwest-Fryslân waar de afgelopen jaren veel diefstallen plaatsvonden, dit alles in overleg met het Openbaar Ministerie.

Burgernet op het water
In juni van dit jaar werd gestart met ‘Burgernet op water’. Aan deze typisch Friese variant op Burgernet doen mensen mee die op of rondom het water werken. U kunt hierbij denken aan toezichthouders, havenmeesters, opsporingsambtenaren en brugwachters. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een diefstal van een vaartuig of een vermist kind, een Burgernetactie op. De deelnemers krijgen een bericht via de (mobiele) telefoon met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of vaartuig. In de praktijk blijkt dat de pakkans van verdachten en het terugvinden van vermiste personen aanzienlijk toeneemt. Zo werden met succes twee gestolen boten teruggevonden en kwamen belangrijke tips binnen na de diefstal van benzinetankjes. Burgernet op het water telt op dit 200 deelnemers.

Afname diefstallen
De betrokken partijen zijn tevreden over de resultaten. Voor het eerst sinds jaren zijn de diefstallen van boten en buitenboordmotoren in Zuidwest-Fryslân afgenomen. Het komende watersportseizoen worden dan ook weer lokboten en lokbuitenboordmotoren ingezet. Niet alleen in Zuidwest-Fryslân, maar ook elders in de provincie. Daarnaast start in het voorjaar een nieuwe werving voor deelnemers van ‘Burgernet op water’. Dit alles met doel om de diefstallen van boten en buitenboordmotoren nog verder terug te dringen.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagochtend vroeg het rijbewijs van een 41-jarige automobilist uit Sint Annaparochie ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten op de fiets werden aangesproken door een taxichauffeur. Hij vertelde de agenten dat de 41-jarige man uit Sint Annaparochie vermoedelijk onder invloed van alcohol verkeerde. Nabij het Blokhuisplein konden de bikers de bestuurder achterhalen. Hij werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 1110 ug/l, goed voor een rijverbod van 14 uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Rijden onder invloed van alcohol
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag rond 01.30 uur het rijbewijs ingevorderd van een 52-jarige inwoonster van Leeuwarden. Surveillerende agenten zagen op de Anne Vondelingweg een auto rijden zonder dat deze de verlichting aan had. De bestuurster reageerde in eerste instantie niet op een stopteken maar op de Archipelweg zette zij de auto aan de kant. Aangezien het vermoeden bestond dat de 52-jarige alcohol had gebruik, is zij overgebracht naar het politiebureau. Hier blies zij 710 ug/l. Haar rijbewijs is ingevorderd en er is proces-verbaal opgemaakt.

Auto botst tegen boom
OOSTERWOLDE – De politie heeft geassisteerd bij de afhandeling van een verkeersongeval op de N 351 bij Makkinga. Door nog onbekende reden kwam de 29-jarige bestuurster van Haulerwijk met de wielen van haar auto in de berm. Door een stuurcorrectie slipte de auto en botste tegen een boom. Haar 9-jarige dochtertje raakte door de botsing gewond en is met de ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. (onbekend welk ziekenhuis)

Auto in de sloot
TIJNJE – De politie heeft geassisteerd bij de afhandeling van een verkeersongeval op De Rakken. In de nacht van zondag op maandag rond 02.00 uur werd er bij de politie een melding ontvangen dat er een auto in de sloot lag op de Rakken maar dat de bestuurder al naar huis was gegaan. De bestuurder, een 24-jarige inwoner van Aldeboarn, was met de auto in de berm gekomen en de macht over het stuur verloren. Eerst had hij een boompje geraakt om daarna de sloot in te rijden. Aangezien het vermoeden bestond dat de 24-jarige alcohol had gebruik, is hij overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 370ug/l, goed voor een proces-verbaal. De auto raakte door het ongeval zwaar beschadigd.

Mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft zondag rond 15.30 uur een 15-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor mishandeling. Via 1-1-2 was er bij de politie een melding binnengekomen dat er een mishandeling plaats had gevonden op de Robert Kochstraat. Het slachtoffer, een 15 jarige jongen van Leeuwarden, was meerdere malen in zijn gezicht geslagen. Aan de hand van het opgeven signalement troffen agenten de verdachte aan op een schoolterrein aan de Robert Kochstraat. Hier is hij aangehouden.De jongen wenste niet mee te werken aan zijn aanhouding en beledigde de agenten. Uiteindelijk is de verdachte geboeid en overgebracht naar het politiebureau.

Inbraak woning
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Havanklaan. Tussen 14.00 uur en 19.30 uur zijn de dader(s) binnengekomen door een ruit te vernielen. De gehele woning is doorzocht en een computer en fototoestel zijn als buit meegenomen.

De 35-jarige bewoner deed aangifte.

Inbraak woning
DRACHTEN – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Ropta. Op zondag 14 november (tijdstip onbekend) was hier ingebroken. De dader(s) zijn binnengekomen door aan de achterzijde van de woning een raam te forceren. De woning is doorzocht en de daders hebben geld, waardepapieren en een bankpas meegenomen. De 44-jarige bewoner deed aangifte.

Inbraak woning
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Vincent van Goghstraat. Toen de 49-jarige bewoner zondag thuis kwam, zag hij dat er ingebroken was. De inbreker(s) waren via een bovenlicht naar binnengeklommen. Uit de woning waren een televisie, een spelcomputer en een computer gestolen.

Aanhouding na mishandeling
NOARDBURGUM – De politie heeft zondag rond 23.00 uur een 30-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor mishandeling. Via 1-1-2 werd bij de politie een melding ontvangen dat er een ruzie was geweest op een recreatiepark aan de Rijksstraatweg. In de ontstane vechtpartij was een 38-jarige inwoner van Ureterp gewond geraakt. De verdachte van de mishandeling was weggereden in een auto maar kon bij zijn woning in Leeuwarden aan worden gehouden. De 30-jarige is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

112Fryslan