Politieberichten van zondag 14 maart 11.00 uur t/m maandag 15 maart 07.00 uur.

Inbraak en brandstichting in sportkantine
DOKKUM – De politie onderzoekt een inbraak en brandstichting in een sportkantine aan de Harddraversdijk. In de nacht van zaterdag op zondag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd er brand gesticht. Het vuur verplaatste zich vervolgens via het systeemplafond. De brandweer kwam zondagochtend ter plaatse voor een nacontrole. Het pand liep veel rook- en roetschade op. Het is onduidelijk of er ook iets uit de kantine werd weggenomen. Een 42-jarige inwoner van Dokkum deed namens de gedupeerde vereniging aangifte.

Ongeval in sporthal
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag een onderzoek ingesteld naar een ongeval in een sporthal aan het Kalverdijkje. Een stellage met lampen ten behoeve van de voorbereiding op een gymnastiekuitvoering viel om. Daarbij kwamen een 4-jarig meisje en een 24-jarige vrouw, beide uit Leeuwarden, onder de stellage terecht. De traumahelikopter kwam ter plaatse. Beide slachtoffers zijn met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Ook een derde persoon raakte gewond maar kon na ziekenhuisbehandeling weer naar huis. Op dat moment waren er in de hal ruim 100 personen waaronder veelal kinderen en hun ouders.

De politie heeft ter plaatse een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeval en de sporthal afgezet. Daarbij vond technische onderzoek plaats en zijn getuigenverklaringen opgenomen. De Arbeidsinspectie is ook ingeschakeld. Momenteel loopt het onderzoek nog.

Voor de aanwezigen is Slachtofferhulp ingeschakeld. Het bestuur van de Gymnastiekvereniging Leeuwarden heeft besloten komende week een informatieavond te houden. Voor meer informatie over de toestand van de slachtoffers en de informatieavond is te vinden op de website van de vereniging: [url=http://www.gvleeuwarden.nl/]http://www.gvleeuwarden.nl/[/url]

Franeker: aantreffen overleden vrouw
De politie stelt een onderzoek in naar het overlijden van een 69-jarige vrouw uit Franeker. Deze vrouw is een bewoonster van een service flat aan de Bernhardlaan. Zij werd op zondag 14 maart rond 11.00 uur door het personeel levenloos aangetroffen in haar woning. Een arts constateerde dat ze aan een niet natuurlijke dood was overleden. De politie stelt een onderzoek in en heeft een onderzoeksteam samengesteld. Dit team bestaat uit 30 rechercheurs van de drie noordelijke korpsen.

Vliegtuigje zwaar beschadigd na noodlanding
DRACHTEN – De Luchtvaartpolitie van het Korps landelijke politiediensten heeft zondag 14 maart 2010 een onderzoek ingesteld naar de noodlanding van vliegtuigje op een akker in de buurt van Eastermar.

De twee inzittenden van het toestel, een Ultravia Pelican uit 1998, kwamen met de schrik vrij. De 42-jarige piloot uit Drachten kon het veld in Drachten niet meer bereiken nadat de motor uitviel. Het toestel kwam omstreeks 14.45 uur tijdens de noodlanding ongelukkig terecht en is daarbij zwaar beschadigd. De piloot en zijn 71-jarige vader kwamen met de schrik vrij. De piloot beschikte over de vereiste documenten. Of de oorzaak van de motorstoring nog kan worden achterhaald is niet nog bekend.

De Unit Luchtvaarttoezicht van het KLPD stelt standaard in een onderzoek als er zich een incident met een luchtvaarttuig voordoet. Voor meer informatie [url=http://www.politie.nl/klpd]www.politie.nl/klpd[/url]

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
HASKERDIJKEN – De politie heeft zondagmiddag op de Rijksstraatweg het rijbewijs ingevorderd van een 50-jarige automobilist uit Leeuwarden na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 131 kilometer per uur, terwijl op deze weg 80 kilometer per uur mag worden gereden. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Buurtbewoners houden buurtgenoot aan
MIDLUM – Twee inwoners van Midlum hebben zondagmiddag in de tuin van een woning aan de Folkert Poststraat een 76-jarige buurtgenoot aangehouden. De bejaarde man was de tuin van een 51-jarige plaatsgenoot binnen gegaan. Hij vernielde daar vervolgens een begroeide constructie. De 51-jarige man verzocht de bejaarde man om zijn tuin direct te verlaten. De man gaf hier gehoor aan en liep terug naar zijn eigen tuin. De bejaarde man ging echter door met het vernielen van de begroeide constructie. Hij maakte daarbij gebruik van een riek. De 51-jarige buurman vroeg nogmaals aan de man om te stoppen. Dit had echter geen effect en de 51-jarige werd vervolgens bedreigd met de riek. Er stond een schermutseling tussen de twee mannen. De 76-jarige kon uiteindelijk door de 51-jarige man worden aangehouden. Hij kreeg daarbij hulp van een buurtgenoot. De politie was inmiddels gewaarschuwd en verdachte werd overgedragen aan de agenten. De bejaarde man klaagde over zijn milt. Hij werd dan ook per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Na onderzoek werd de man overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij ingesloten. De oorzaak van de ruzie ligt mogelijk in problemen rondom een erfafscheiding.

Automobilist onder invloed
MINNERTSGA – De politie heeft zondagavond het rijbewijs ingevorderd van een 42-jarige man uit Berlikum. Op de Hermanawei troffen de agenten, na een melding, een zwaar beschadigde personenauto aan. De bestuurder was verward weggegaan. Op basis van het signalement werd de omgeving doorzocht en troffen de agenten de man op de Gernierswei aan en werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd een ademanalyse afgenomen met als resultaat 820 ug/l. Na verhoor werd de man heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Veroorzaker ongeval reed door
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond een ongeval op de Stationsweg afgehandeld waarbij een 78-jarige vrouw gewond raakte. De vrouw was aangereden door een automobilist die daarna was doorgereden. Omstanders hebben zich over het slachtoffer ontfermd. Met letsel aan haar hoofd is de fietsster per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De veroorzaker van het ongeval is doorgereden. De politie komt graag in contact met getuigen van deze aanrijding of met de betrokken bestuurder. Dat kan op telefoonnummer 0900 – 8844 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800 – 7000.

Scooterrijder onder invloed
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag het rijbewijs ingevorderd van een 40-jarige man uit Drachten. Surveillerende agenten zagen de scooterrijder op de Noordkade rijden. Het vermoeden bestond dat de Drachtster mogelijk onder invloed was waarna hij staande werd gehouden voor een controle. Na een blaastest werd op het politiebureau een ademanalyse afgenomen met 630 ug/l als resultaat. Het rijbewijs werd ingevorderd en er werd proces-verbaal opgemaakt.

Diefstal airbags uit auto’s
HEERENVEEN/AKKRUM – De politie onderzoekt de diefstal van airbags uit drie geparkeerde auto’s. In de nacht van zondag op maandag werden in Akkrum aan De Seame en aan De Stripe twee geparkeerde auto’s opengebroken. Uit beide auto’s werden de airbags gestolen. Die nacht werd in Heerenveen aan het Zetveld ook een auto opengebroken, waarna eveneens de airbags werden gestolen. De eigenaren doen in de loop van maandagochtend aangifte.

112Fryslan