Fryslân, 15-06-2009 • Politieberichten van zondag 14 juni 11.00 uur tot maandag 15 juni 07.00 uur

Fryslân: politie start projectZomerwatertoezicht 2009
De politie gaat ook dit vaarseizoen weer regelmatig controles op het water houden. Tijdens evenementen, maar ook daar buiten, zullen gedurende de gehele zomerschippers aan blaasproeven worden onderworpen. Tijdens grotere controles zijn vrijwilligers van VVN op de wal actief in het kader van de landelijke campagne [url=http://www.schippernietmetdrank.nl]www.schippernietmetdrank.nl[/url]. Alcohol op het water is één van de prioriteiten van het Zomerwatertoezicht 2009.

Verscherpt politietoezicht
De provincie Fryslân staat bekend om de uitgebreide mogelijkheden voor recreatie op en aan het water. Fryslân is ook voor de beroepsmatige binnenscheepvaart een belangrijke ader. Het Prinses Margrietkanaal is de belangrijkste schakel van de provinciale vaarwegen. Het verbindt de Friese Meren met elkaar en het is de doorgangsroute voor de beroepsvaart. Aangezien de zeer vele recreatievaartuigen en de beroepsvaartuigen van hetzelfde, relatief smalle kanaal gebruik zullen moeten maken, is in de zomermaanden een adequaat, verscherpt politietoezicht hierop noodzakelijk.

Samenwerking
De veiligheid op het water, de belangen van de (beroeps)visserij, de beroepsvaart en de bescherming van de natuur staan in het zomerseizoen op alle Friese meren onder grote druk. Ook op deze wateren is het dan noodzakelijk om een verscherpt toezicht uit te oefenen. Het toezicht bestaat uit varend toezicht en repressief optreden door de volgende instanties: provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, politie Fryslân en het KLPD dienst Waterpolitie. Door deze samenwerking is er voldoende toezicht op het water. Prioriteiten zijn het varen onder invloed, het snel varen, vaargedrag op het prinses Margrietkanaal en milieuovertredingen.

Buitenboord­motoren
Een toegevoegd speerpunt uit Zomerwatertoezicht 2009 is de bestrijding van diefstal van buitenboord­motoren. Bij watersport zijn kostbare goederen betrokken; zeil- en surfmateriaal, buitenboordmotoren en bijvoorbeeld jetski’s. De afgelopen jaren is gebleken dat de regio Fryslân in de top 3 staat voor wat betreft de diefstal van buitenboordmotoren. Deze zijn erg in trek. Bij alle controles in het kader van Zomerwatertoezicht 2009 wordt scherp gecontroleerd op buitenboordmotoren en de herkomst ervan.

Leeuwarden: dief buitenboordmotor aangehouden
De politie heeft zondagmorgen op de Emmakade een 49-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Een getuige melde dat hij de man op de Emmakade met een buitenboordmotor achterop zijn brommer zag rijden, waarna de man de motor achter een heg verstopte. Omdat dit de getuige toch wat bevreemde, belde hij de politie. Deze kwam tijdens een zoekslag de man weer tegen, deze keer met een benzinetank voorop zijn brommer. Toen de man staande werd gehouden gaf hij meteen toe dat hij de diefstallen had gepleegd. Hierop werd de man aangehouden. De agenten controleerde meteen het kenteken van de brommer van de man en ook deze bleek gestolen te zijn. De bromfiets werd in beslag genomen en de man werd voor nader onderzoek ingesloten.

Pingjum: aanrijding op kruising
De politie heeft zondagmiddag een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op de Riegeweg, waarbij twee personen gewond raakte. Een 41-jarige vrouw uit Amsterdam reed vanuit de richting De Blokken in de richting van de Taekeleane. Ter hoogte van de kruising met de Riegewei, zag zij de van rechts komende auto van een 31-jarige man uit Hurdedaryp over het hoofd en een botsing was het gevolg. De vrouw en een 12-jarig passagier uit Pingjum werden voor controle per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Noardburgum: man op scooter onderuit
De politie heeft zondagmiddag een ongeval afgehandeld op de Zomerweg waarbij een 17-jarige scooterrijder uit Harkema gewond raakte. De jongen stak een kruising over toen zijn scooter door een kuil in de weg wegbrak en hij onderuit ging. Hij werd met letsel aan zijn enkel per ambulance voor onderzoek naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd.

Sneek: botsing racefietser met auto
De politie heeft zondagmiddag een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op It Butlan, waarbij een 59-jarige racefietser uit Easterlittens gewond raakte. De man fietste vanuit de richting Leeuwarderweg in de richting van Joure. Na een bocht moest hij om een aantal geparkeerde auto’s heen. Op dat moment kwam vanaf de tegengestelde richting een 38-jarige automobiliste uit Sneek, die de fietser niet meer ontwijken kon. De racefietser vloog door de botsing over de kop en kwam met zijn hoofd op het wegdek terecht. De man is met een hoofdwond per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek vervoerd.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Bird. Tussen vrijdagmiddag en zondagmiddag is men via een raam binnengekomen, waarna onder andere een laptop weggenomen werd. De 39-jarige bewoonster deed aangifte.

Drachten: 74 kilometer te snel
De politie heeft zondagavond op de N31 het rijbewijs ingevorderd van een 33-jarige man uit Oudega. De man reed hier met een snelheid van 174 kilometer per uur, terwijl 100 kilometer per uur toegestaan is. Tegen de man werd tevens een proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak in een woning aan de Brandmeer. Zondag tussen 13:00 en 18:00 werd hier het slot van een deur geforceerd, waarna onder andere een laptop weggenomen werd. De 65-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: twee jongens aangehouden voor diefstal
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 17-jarige jongen uit Leeuwarden en een 18-jarige jongen uit Wommels in de Papaverstraat aangehouden op verdenking van diefstal. Een surveillerende agent zag drie jongens zich verdacht gedragen in de omgeving Goudenregenstraat. Hij achtervolgde de jongens, maar raakte ze in de Papaverstraat kwijt. Vervolgens zag hij ze weer op een parkeerterrein achter de Papaverstraat in een auto waar ze onder andere een frontje en een klokje uit weggenomen hadden. Een van de jongens ging er vandoor, de andere twee konden er plekke aangehouden worden. De jongens werden naar het bureau overgebracht en voor nader onderzoek ingesloten. De 83-jarige eigenaar heeft aangifte gedaan.

Wolvega: twee jongens aangehouden voor vernielingen
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag twee jongens van 15 en 16 uit Wolvega aangehouden op verdenking van vernielingen. Na een melding dat in de Hoofdstraat West een telefooncel vernield was, kregen agenten ter plaatse van getuigen te horen dat ze glasgerinkel hadden gehoord en twee jongens weg zagen rennen. Ze hadden nog geprobeerd een van de jongens vast te houden, maar deze wist zich los te trekken. De jongen was door een getuige wel herkend, waarna agenten de 16-jarige jongen thuis aan konden houden en overbrengen naar het bureau voor nader onderzoek. Hierbij gaf de jongen aan samen met de 15-jarige op pad te zijn geweest, waarna ook deze verdachte thuis aangehouden werd.

Leeuwarden: inbraak in bedrijf
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een bedrijf aan de Celsiusweg in de nacht van zondag op maandag. Aan de voorzijde van het bedrijf was een gat geslagen van ongeveer één meter doorsnede. Het is nog onduidelijk wat weggenomen werd. De 41-jarige eigenaar uit Oostrum deed aangifte.

Drachten: controle restalcohol
De politie heeft maandagmorgen tussen 06:15 en 07:30 op de Noorderhogeweg op restalcohol gecontroleerd. In totaal werden 210 bestuurders gecontroleerd. Hierbij werden geen overtredingen geconstateerd. Het afgelopen jaar zijn tot nu toe vier restalcoholcontroles gehouden, waarbij in totaal ongeveer 900 bestuurders werden gecontroleerd. Er werd tot nu tweemaal een proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed. De komende maanden zullen er nog enkele controles georganiseerd worden.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zondagavond en in de nacht van zondag op maandag op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In een aantal gevallen was zoveel gedronken, dat het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zondag 12:00, Secretaris Haitsmalaan in Bolsward, 55-jarige automobiliste uit Bolsward, 860 ug/l, rijverbod van tien uren. De vrouw was tegen de auto van een 29-jarige man uit Bolsward aangereden, was even uitgestapt en daarna weer weggereden. De man had haar kenteken genoteerd, waarna agenten de vrouw thuis een bezoek brachten. Omdat het vermoeden bestond dat de vrouw gedronken had, werd ze meegenomen naar het bureau voor een ademanalyse.[/li][/ul]
[ul][li]Zondag 20:33, A31 ter hoogte van Dronrijp, 31-jarige automobilist uit Leeuwarden, 845 ug/l, rijverbod van tien uren.[/li][/ul]
[ul][li]Maandag 00:47, Lemmerweg in Sneek, 30-jarige man uit Sneek, 420ug/l, rijverbod van vier uur.[/li][/ul]

112Fryslan

})