Politieberichten van maandag 15 augustus

Lichaam dode man gevonden

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag in zijn woning aan de Julianalaan het levenloze lichaam van een 56-jarige man gevonden. Een buurman had veel last van vliegen en had het vermoeden dat deze uit de woning van de overleden man kwamen. Hij waarschuwde onmiddellijk de politie die het lichaam van de man in de woning aantrof. De man is waarschijnlijk ruim een maand geleden overleden. Het lichaam werd overgebracht naar het mortuarium en de familie van de man in kennis gesteld.

Man gewond na aanrijding

FORMERUM – De politie heeft zondagavond een ongeval afgehandeld waarbij een 24-jarige man uit Formerum gewond raakte. De man reed over de hoofdweg richting Terschelling West. Op de kruising met Hee draaide op dat moment een 47-jarige automobiliste de weg op richting Midsland. De man probeerde de vrouw nog te ontwijken, maar het kwam tot een frontale botsing. De man werd met rugklachten per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden vervoerd.

Man gewond na ongeval fietsers

HEMELUM – De politie heeft zondagmiddag een ongeval op het Flinkeboskje afgehandeld waarbij een 68-jarige man uit Oudemirdum gewond raakte. De man wilde op zijn racefiets twee fietsers inhalen, maar keek hierbij waarschijnlijk niet goed uit en fietste tussen de twee personen door. Hierbij raakte hij de fietstas van de 51-jarige vrouw uit Dirksland en kwamen zij beiden ten val. De racefietser sloeg over de kop en werd ter controle per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. De vrouw hield aan de valpartij schaafplekken over.

Man aangehouden voor mishandelen conductrice

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond op het Stationsplein een 36-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling, belediging, het niet tonen van een identiteitskaart en het niet hebben van een geldig vervoersbewijs. De man reed vanuit Sneek in de trein naar Leeuwarden toen hij gecontroleerd werd. Bij de controle bleek zijn kaartje niet geldig te zijn en kon hij geen geldig identiteitsbewijs tonen. Hierop ontstond een discussie met de 41-jarige conductrice uit Harlingen. Deze discussie liep zo hoog op dat de conductrice de politie wilde waarschuwde. Toen zij wegliep pakte de man haar vast. Een getuige bemoeide zich met de zaak en trok de man bij de conductrice weg zodat die alsnog de politie waarschuwen kon. Op het station werd de man aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau en mocht na verhoor het bureau met proces-verbaal weer verlaten.

Man met vuurwerk aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond op de Nieuweweg een 42-jarige man uit Franeker aangehouden op verdenking van openbaar dronkenschap en overtreding van het vuurwerkbesluit. Surveillerende agenten zagen dat een loslopende hond een verkeersopstopping op de Nieuweweg veroorzaakte. De 42-jarige eigenaar kwam later aangelopen, maar lijnde de hond niet aan. Omstanders gaven aan dat de man zich eerder vervelend had gedragen naar voorbijgangers op de Weaze en hierbij met een op een mes gelijkend voorwerp gezwaaid zou hebben. Hierop werd de man gefouilleerd waarbij een hoeveelheid vuurwerk in zijn tas gevonden werd. Er werd geen mes aangetroffen. De man werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hierbij verzette hij zich hevig en spuugde continue naar de agenten. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten.

Bekeuring voor straatracers

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag een 23- en een 25-jarige man uit Leeuwarden die aan het ‘straatracen’ waren bekeurd. Een agent in burger zag dat de mannen, beide beginnend bestuurders, bij de verkeerslichten op het kruispunt Henri Dunantweg / Aldlansdyk naast elkaar gingen staan waarbij de toerentallen flink opliepen. Bij het op groen springen van de verkeerslichten trokken ze tegelijk op en gingen tegen elkaar racen. Hierbij liep de snelheid op tot boven de 80 kilometer per uur, waar 50 kilometer per uur is toegestaan. Bij het tankstation aan de Aldlansdyk stopten de twee, waarna de agent hen aansprak en proces-verbaal tegen hen opmaakte.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding

LEEUWARDEN – De politie heeft zondagmiddag op de Dammelaan het rijbewijs ingevorderd van een 32-jarige automobilist uit Leeuwarden. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 127 kilometer per uur waar 50 kilometer per uur is toegestaan. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Ongeval na rijden onder invloed

TWIJZELERHEIDE – De politie heeft zondagavond een 42-jarige inwoner van Zwagerbosch aangehouden op verdenking van rijden onder invloed, verlaten plaats ongeval en bedreiging. Een getuige had gezien dat de man met zijn auto op de Bjirkewei een aantal paaltjes omver reed en belde hierop direct de politie. Toen de agenten ter plaatse kwamen was het voertuig al vertrokken. De getuige wist te vertellen dat de bestuurder zijn voorband had verwisseld en had tevens het kenteken genoteerd. Op basis hiervan troffen de agenten de 42-jarige in zijn woning aan. Op de oprit stond de betreffende auto met aan de voorzijde een reservewiel. Toen de agenten de man mededeelden waarvoor zij kwamen, gaf hij toe zojuist gereden te hebben. De man sprak met dubbele tong. Vanwege het vermoeden dat hij onder invloed van alcohol de auto had bestuurd en de plaats van ongeval had verlaten hielden de agenten de man aan. De verdachte wilde niet meewerken en gaf één van de agenten met zijn elleboog een stoot in het gezicht. Daarna zag hij kans om een mes uit de keuken te pakken waarop de agenten pepperspray in de hand namen. Hierop legde de man het mes terug en kon hij worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij 1015 ug/l blies, goed voor een rijverbod van dertien uur. De man werd voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in woning

HEERENVEEN – De politie onderzoekt op de Wulpstraat een woninginbraak die vermoedelijk tussen zaterdagmiddag 15.00 uur en zondagavond 23.00 uur gepleegd werd. Men kwam binnen na het forceren van een ruit van de voordeur waarna de gehele woning werd doorzocht. Er werden onder andere een fotocamera, twee computers en sierraden weggenomen. De 54-jarige bewoonster deed aangifte.

Twee mannen aangehouden voor bedreiging

HAULE – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag op de Dorpsstraat een 23-jarige inwoner van Surhuisterveen en een 32-jarige inwoner van Zoutkamp aangehouden op verdenking van bedreiging. Een 20-jarige bestuurder uit Drachten meldde zich aan het politiebureau in Drachten omdat hij zojuist op de Zuiderhogeweg was achterna gezeten door een andere auto. De auto sneed hem meerdere malen af waardoor hij moest afremmen om een aanrijding te voorkomen. Uiteindelijk werd hij tot stoppen gedwongen waarna twee mannen uit de auto stapten en rennend op hem afkwamen. Het leek alsof één van de mannen een voorwerp in zijn handen had wat op een vuurwapen leek. Hierop was de Drachster achteruit gereden en naar het politiebureau gegaan. Met het signalement en het kenteken van de auto werd vervolgens door de agenten een zoekslag gemaakt in de omgeving. In Haule werd de betreffende auto aangetroffen met de beide mannen erin. Hierop werden zij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. In de auto lagen diverse inbrekerswerktuigen welke in beslag genomen werden. Daarnaast werd de auto voor onderzoek in beslag genomen. De verdachten werden voor verhoor ingesloten. Het is nog onduidelijk waarom de mannen de 20-jarige achterna zaten.

112Fryslan