Fryslân, 14-09-2009 • Politieberichten van zondag 13 september 11:00 uur tot maandag 14 september 07:00 uur.

Drachten: politie zoekt getuigen van aanrijding
De politie zoekt getuigen van een aanrijding op de Torenstraat. Vrijdagmiddag omstreeks 13.10 uur kwamen op de kruising van de Torenstraat met de Houtlaan een fietser en een bromfietser met elkaar in botsing. Eén van de slachtoffers, een 20-jarige man uit Drachten, kan zich niks meer van het ongeval herinneren. Het andere slachtoffer, een 16-jarige meisje uit Drachten, heeft inmiddels wel een verklaring afgelegd. De twee werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Na behandeling mochten ze de volgende dag weer naar huis. De politie komt graag in contact met getuigen van deze aanrijding. Heeft u vrijdagmiddag de aanrijding zien gebeuren? Neem dan contact met de politie via 0900 – 8844.

Sneek: politie onderzoekt inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan het Kaatsland. Zaterdagavond kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werd een geldbedrag weggenomen. De 25-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor heling
De politie heeft zondagmiddag op de Tweebaksmarkt een 45-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Een getuige had gezien dat de man een autoradio aan voorbijgangers wilde verkopen. Hierop werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. Na een korte zoektocht vonden de agenten de 45-jarige man. Hij was echter niet meer in bezit van een radio. Wel had hij inbrekersgereedschap bij zich. Na onderzoek bleek dat de verdachte de radio naar een winkel op De Tuinen had gebracht. De autoradio werd hier in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. De autoradio bleek eerder die middag uit een geparkeerde auto in de St. Anthoniusstraat te zijn gestolen. De eigenaar deed aangifte.

Drachten: politie onderzoekt inbraak met geweld
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Bloemkamp, waarbij geweld werd gebruikt. Zondagmiddag ging de 39-jarige bewoonster een stukje wandelen. Eenmaal terug zag de vrouw dat haar tuindeur openstond. Vervolgens zag de 39-jarige twee voor haar onbekende mannen bij de achterdeur staan. Een derde persoon stond inmiddels in de woning. Bij het zien van de vrouw pakte één van de inbrekers haar vast. Ze werd bedreigd waarna de drie er vandoor gingen. Ondanks een goed signalement werd het trio niet meer door de agenten aangetroffen. De technische recherche heeft ter plaatse een sporenonderzoek ingesteld.

Grou A32: politie neemt motor in beslag na forse snelheidsovertreding
De politie heeft zondagmiddag op de A32 nabij Grou de motor van een 22-jarige beginnende bestuurder uit Heerenveen in beslag genomen. De motorrijder passeerde een snelheidscontrole met 188 kilometer per uur, terwijl op de A32 120 kilometer per uur is toegestaan. Door zijn forse snelheid bracht hij de overige verkeersdeelnemers in gevaar. Gezien de hoge snelheid en het in gevaar brengen van de overige deelnemers werd zijn motor in beslag genomen. Daarnaast werd zijn rijbewijs ingevorderd en er werd tevens proces-verbaal opgemaakt.

Burgum: agenten vinden gestolen schouw terug
De politie heeft zondagavond de diefstal van een schouw onderzocht. Een getuige had gezien dat bij de Miensker een schouw werd gestolen. De getuige waarschuwde direct de eigenaar. Tevens liep hij naar de uitkijktoren en hij zag dat de boot in de richting van Eastermar voer. De agenten gingen naar Eastermar en Schuilenburg om uit te kijken naar de boot. De eigenaar ging naar Jistrum en keek tevens uit. Op aanwijzing van voorbijgangers vonden de agenten de gestolen schouw bij het zwemstrandje in Eastermar. De eigenaar deed aangifte en voer vervolgens terug naar Burgum.

Drachten: politie houdt twee verdachten aan voor heling
De politie heeft zondagavond een 17-jarige man en een 19-jarige vrouw, alle twee afkomstig uit Drachten, aangehouden op verdenking van heling. Surveillerende agenten zagen de 17-jarige fietsen over de Torenstraat. De fiets had duidelijke kenmerken van diefstal, zo was onder andere het slot geforceerd. De 17-jarige werd dan ook aangehouden op verdenking van heling en de fiets werd in beslag genomen. Eenmaal op het bureau verklaarde de 17-jarige man, dat de fiets van zijn 19-jarige plaatsgenote was. De vrouw kwam zich later de avond melden bij politiebureau. Ook zij werd als verdachte gehoord op verdenking van heling. Na verhoor en een proces-verbaal mochten de twee het bureau verlaten.

Heerenveen: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft zondagavond een 42-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling. Surveillerende agenten kregen een melding dat een 49-jarige fietser uit Heerenveen op de Appelhof van zijn fiets was geslagen. Het slachtoffer was volgens eigen zeggen zonder enige aanleiding geslagen en geschopt. De 49-jarige kon de agenten vertellen wie de dader was. De 42-jarige werd later die avond in zijn woning aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor bedreiging
De politie heeft zondagavond in een woning aan de Pieter Stuyvesantweg een 28-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had een buurtgenoot met een pistool bedreigd. De verdachte werd in zijn woning aangehouden en het pistool werd in beslag genomen. De Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Oudeschoot: politie onderzoekt autobrand
De politie onderzoekt de brand in een geparkeerde auto. Zondagavond laat kregen de hulpdiensten een melding dat er een geparkeerde auto op de Voltalaan in de brand stond. De 52-jarige eigenaar hoorde een knal en een buurtbewoner ging polshoogte nemen. Hij zag op het rechtervoorwiel een brandend voorwerp liggen. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat het voertuig zwaar beschadigd raakte. De auto werd voor sporenonderzoek in beslag genomen.

Leeuwarden: automobilist krijgt boete voor het maken van donuts
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 20-jarige automobilist uit Leeuwarden een bekeuring gegeven voor het maken van onnodig lawaai. Surveillerende agenten hoorden in de omgeving van het Jacob Catsplein het geluid van auto die met hoge toeren aan het rondrijden was. Na korte zoektocht vonden de agenten de bewuste auto. De gehele omgeving stond nog blauw van de rook en de geur van verbrand rubber was duidelijk te ruiken. De beginnende bestuurder verklaarde tegenover de agenten dat hij een aantal ‘donuts’ had gemaakt. De Leeuwarder had nieuwe autobanden aangeschaft en hij wilde de oude nog even ‘op branden’. De 20-jarige kreeg een bekeuring van €150,-.

Minnertsga: politie houdt verdachte aan voor bedreiging
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 46-jarige inwoner van Minnertsga aangehouden op verdenking van vernieling. De agenten waren eerder die nacht ook al in Minnertsga geweest omdat de 46-jarige op de ruiten van een horecagelegenheid had staan bonken. Na een goed gesprek beloofde de man te gaan slapen. Nog geen uur later kregen de agenten wederom een melding. Nu bleken alle ruiten van de horecagelegenheid, inclusief het ruitje van het toilet, ingeslagen te zijn. De agenten gingen naar de woning van de 46-jarige. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de rit verklaarde de man dat hij de ruiten met een hamer had ingeslagen.

Wolvega A32: rijbewijs ingevorderd na onveilig rijgedrag
De politie heeft maandagochtend vroeg op de A32 het rijbewijs van een 22-jarige beginnende bestuurder uit Leeuwarden ingevorderd na onveilig rijgedrag, vermoedelijk veroorzaakt door het gebruik van drugs. Een agent van de Spoorwegpolitie had de bestuurder zien rijden nabij Grou. De Leeuwarder had beide rijstroken nodig en slingerde hevig. Met behulp van agenten uit Heerenveen kon de 22-jarige uiteindelijk bij Wolvega aan de kant van de weg worden gezet. De bestuurder werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werd zijn rijbewijs ingevorderd en er werd tevens proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast werd er bij de man een bloedproef afgenomen.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zondagavond en in de nacht van zondag op maandag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Zo werd er onder andere in Franeker bij sportkantines gecontroleerd en in de omgeving van Marssum. Hier was namelijk overdag een kaatswedstrijd geweest en na afloop werd er een groot feest gehouden. Met negen agenten werd er een alcoholcontrole gehouden, zoals gebruikelijk is na grote kaatswedstrijden.

Dit resulteerde in tien processenverbalen en rijverboden. In drie gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zondagavond, 20.10 uur, Voorweg in Wâlterwâldld, een 32-jarige automobilist uit Opende, 645 ug/.[/li]
[li]Zondagavond, 22.55 uur, Poptawei in Leeuwarden, 46-jarige automobiliste uit Leeuwarden, 575 ug/l. De vrouw was één van de vier automobilisten die na afloop van het kaatsfeest in Marssum werd betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Samen met drie andere automobilisten moet de vrouw de cursus educatieve maatregel alcohol volgen. Deze cursus duurt drie dagen en kost zo’n €700,-.[/li]
[li]Maandagochtend, 01.45 uur, Verlengde stationsstraat in de Westereen, een 44-jarige automobilist uit Leeuwarden, 655 ug/l. Na onderzoek bleek de bestuurder niet te beschikken over een rijbewijs. Ook hiervoor kreeg hij een proces-verbaal.[/li][/ul]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan