Politieberichten van maandag 14 maart.

Overval snackbar
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de overval op een snackbar ‘Ely’s’ aan de Valeriusstraat. Zondag om 23.45 uur kwam een gemaskerde en gewapende man de snackbar binnen en onder bedreiging van een vuurwapen dwong hij het aanwezige personeel om geld af te geven. Nadat de overvaller het geld in een tas had gedaan verliet hij de snackbar en vluchtte weg in de richting van het Europaplein. Met meerdere politie-eenheden is naar de overvaller gezocht maar hij werd niet meer aangetroffen:

Signalement
[bullets]Getinte man, mogelijk van Noord Afrikaanse afkomst
Leeftijd ongeveer 20 – 25 jaar oud
Lengte rond de 1.70 meter
Ongeschoren, droeg een stoppelbaard
Gekleed in een zwarte jas tot op de heupen en een zwarte trainingsbroek
Had een bivakmuts over zijn hoofd[/bullets]

De politie wil graag in contact komen met mensen die deze overvaller hebben gezien of die informatie hebben over deze overval. De politie is te bereiken via 0900 – 8844. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan met de stichting Meld Misdaad Anoniem, bereikbaar via het telefoonnummer 0800 – 7000.

Inbraak vrachtauto’s
HEEG – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in vrachtauto’s van een transportbedrijf aan de Lytshuizen. In de nacht van zaterdag op zondag zijn van een groot aantal vrachtauto’s die geparkeerd stonden bij dit bedrijf dekzeilen kapot gesneden. Het is nog niet bekend wat er uit deze auto gestolen is.De politie wil graag in contact komen met mensen die iets opvallens hebben gezien of meer informatie hebben. De politie is te bereiken via 0900 – 8844. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan met de stichting Meld Misdaad Anoniem, bereikbaar via het telefoonnummer 0800 – 7000.

Invordering rijbewijs
OUDWOUDE – De politie heeft zondag rond 17.00 uur het rijbewijs ingevorderd van een 22-jarige inwoner van De Wilgen. Tijdens een snelheidscontrole met de laser op de Lauwersmeerweg zagen agenten dat de bestuurder hier met een snelheid reed van 151 kilometer per uur waar 80 kilometer per uuris toegestaan. Het rijbewijs van de verdachte is ingevorderd en er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Mishandeling
DE WESTEREEN – De politie heeft een 33-jarige inwoner van De Westereen aangehouden voor mishandeling. Zondag rond 18.30 uur werd bij de politie een melding ontvangen dat een mishandeling had plaatsgevonden waarbij de 33-jarige zijn partner geslagen had. Agenten die ter plaatse kwamen hebben de Westereinder aangehouden. Deze werd agressief en verzette zich tegen zijn aanhouding. Hij sloeg een agent in het gezicht en tijdens de worsteling die er ontstond brak een tweede agent haar hand. Met behulp van pepperspray is de verdachte geboeid en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. De 33-jarige wordt verdacht van huiselijk geweld en aan hem is in eerste instantie een huis- en omgevingsverbod opgelegd van 10 dagen.

Auto tegen boom
DRACHTEN – De politie heeft zondag een eenzijdig verkeersongeval op De Knobben (vlak bij vliegveld Drachten) afgehandeld. Hier was zondag rond 23.30 uur een 28-jarige inwoner van Kollum tegen een boom gereden. Aangezien het vermoeden bestond dat de bestuurder alcohol gebruikt had, is hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 445/ug/l. De auto van de Kollummer raakte totaal vernield en is door een berger afgevoerd. Er werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed.

Invordering rijbewijs
TIJNJE – De politie heeft het rijbewijs ingevorderd van een 43-jarige inwoner van Aldeboarn. Agenten zagen de bestuurder met hoge snelheid rijden op de Warrewei. Voor een controle werd de 43-jarige staande gehouden. Aangezien het vermoeden bestond dat de bestuurder alcohol had gebruikt, is hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 750 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Invordering rijbewijs
WOLVEGA – De politie heeft zondag rond 13.00 uur het rijbewijs ingevorderd van een 64-jarige inwoner van Wolvega. De bestuurder was betrokken bij een aanrijding op de Zilverlaan waarbij de hulp van de politie werd ingeroepen. Aangezien het vermoeden bestond dat de bestuurder alcohol gebruikt had, is hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 715 ug/l. Ten de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Identiteit verdachte doorrijden na aanrijding bekend
HARLINGEN – De politie heeft de identiteit van de bestuurder die op woensdag 9 maart een snorfietser aanreed op de Noorderhaven, achterhaald. Naar aanleiding van het politieonderzoek en binnengekomen tips werd de identiteit van de verdachte bekend. De politie stelt een ander onderzoek in.

Aanhoudingen na inbraak in supermarkt
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagochtend een 25-jarige man en een 27-jarige man, beide uit Leeuwarden, aangehouden op verdenking van inbraak. De 46-jarige bedrijfsleider uit Dokkum ging rond 11.00 uur naar zijn supermarkt aan het Johannes Kolfplein om te balansen. Toen hij binnen was betrapte hij de 27-jarige die na het forceren van een deur in het pand aanwezig was en diverse goederen ontvreemdde. Buiten stond de 25-jarige op wacht. Dit werd later gezien op camerabeelden die werden geraadpleegd. Bij het zien van de bedrijfsleider vluchtte de 27-jarige direct en gaf hem daarbij een duw om te ontkomen. Ook de andere man ging er vandoor. De melder belde direct 1-1-2 en kon de politie een goed signalement van de mannen geven waaronder het feit dat de mannen twee pitbull-achtige honden bij zich hadden. Diverse eenheden werden gealarmeerd en zochten de omgeving af naar de verdachten die zij zagen lopen in het Dr. Zamenhofpark. Zij voldeden volledig aan het signalement waarop zij werden aangehouden en op het politiebureau voor nader onderzoek ingesloten. Er werd aangifte gedaan waarbij nog wordt opgemaakt wat er precies is weggenomen.

Man onder invloed bonkt op ramen politiebureau
SNEEK – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een 31-jarige man (zonder vaste woon en/of verblijfplaats) aangehouden voor het bezit van harddrugs. Omstreeks 04.15 uur verscheen hij bij het politiebureau aan het IJlsterplein. Er werd hard op de ramen gebonkt. Toen agenten buiten met de man wilden praten bleek hij door het dolle heen en onder invloed van alcohol en/of drugs. Daarbij gooide hij een zakje met witte poeder, vermoedelijk harddrugs, op straat. Op basis daarvan werd hij aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten op het politiebureau. De man moet nog gehoord worden. Gezien zijn toestand is dat nog niet mogelijk. De inhoud van het zakje wordt getest op het soort drug.

Burgernetactie na winkeldiefstal
BURGUM – De politie heeft samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar twee winkeldieven. Vrijdag aan het begin van de avond belde een medewerker van een winkel met de politie. Ze hadden twee winkeldieven betrapt, maar de mannen wilden niet blijven staan. Er was een goed signalement beschikbaar en daarom werd de politie gewaarschuwd. De centralist van de Meldkamer Fryslân besloot om een Burgernetactie te starten. Samen met de deelnemers keken de agenten uit naar de mannen. Eén van hen werd door agenten aangetroffen in het centrum van Burgum. Hij werd aangesproken, maar bleek niet in het bezit te zijn van gestolen goederen. Wel werd de 27-jarige man uit Amersfoort meegenomen naar het politiebureau. Hier kreeg de man een bekeuring omdat hij zich niet kon legitimeren. Een Burgernetdeelnemer zag de andere gezochte man lopen. De politie werd gewaarschuwd en de agenten gingen naar de opgegeven locatie. Ook deze man, een 30-jarige inwoner van Burgum, werd meegenomen naar het politiebureau. Ook hij kreeg een bekeuring.

Vermiste man gevonden dankzij Burgernet
SNEEK – De politie heeft zaterdagavond samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een vermiste 73-jarige inwoner van Sneek. De man had een zorginstelling aan de Anna Paulownastraat verlaten. Toen hij maar niet terugkeerde, waarschuwde het personeel de politie. De centralist van de Meldkamer Fryslân besloot een Burgernetactie te starten. Meerdere deelnemers van Burgernet zagen de 73-jarige man in de stad lopen. Deze informatie werd direct doorgegeven aan de politie. De agenten gingen naar de opgegeven locatie en vonden daar de man. Hij gaf te kennen dat hij was verdwaald en de weg terug niet meer wist.

112Fryslan