Maandag 14 juni

Politieberichten van maandag 14 juni.

Snelheidsovertreding
WONS – De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 42-jarige man uit Oostzaan. Op de A7 reed de bestuurder tijdens een controle met 124 kilometer per uur door de sluizen ter hoogte van Kornwerderzand. Hier is een maximale snelheid van 70 km/u toegestaan. De automobilist werd staande gehouden waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanrijding auto en scooter
KOLLUM – De politie heeft zondagmiddag een ongeval op de Kievitstraat afgehandeld waarbij een personenauto en een scooter betrokken waren. Een 32-jarige automobiliste uit Kollum wilde bij de kruising van de Kievitstraat met de Gruttostraat linksaf slaan. Op dat moment komt een 50-jarige bromfietsster uit Ureterp vanuit de tegenovergestelde richting. De bestuurster uit Kollum kon niet meer stoppen met een aanrijding tot gevolg. De bromfietsster is met letsel aan haar hoofd voor onderzoek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. De 32-jarige kwam met de schrik vrij.

Meerdere voertuigen betrokken bij aanrijding
DONKERBROEK – De politie heeft zondag aan het eind van de middag een verkeersongeval op de N381 afgehandeld. Ter hoogte van een bocht kwam een personenauto bestuurd door een 60-jarige man uit Lippenhuizen, door nog onbekende reden, op de ander weghelft terecht. Daarbij kwam de automobilist in aanrijding met een autoambulance bestuurd door een 51-jarige inwoner van Oranje. De personenauto draaide rond en kwam achterwaarts via de berm in de sloot terecht. De autoambulance schoof door de aanrijding over de weg en raakte daarbij een andere auto, bestuurd door een 25 – jarige man uit Opeinde. Een 19-jarige man die vlak bij de plaats van het ongeluk woont, twijfelde geen moment haalde hij zijn trekker en voorkwam, door het aanbrengen van een kabel, dat het voertuig verder in de sloot gleed. Omstanders en medeweggebruikers verleenden eerste hulp totdat de hulpdiensten en de traumahelikopter ter plaatse waren. De 60-jarige bijrijdster, eveneens uit Lippenhuizen, kon zelf uit de auto komen en werd per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De 60-jarige bestuurder werd door de brandweer uit zijn voertuig bevrijd en is met onbekend letsel overgebracht naar het UMC in Groningen. De bestuurders van de autoambulance en de andere geraakte personenauto kwamen met de schrik vrij. De weg was ten tijde van de afhandeling van het ongeval en het onderzoek door Bureau Verkeersongevalsanalyse afgesloten. De weg is door de Provincie Fryslân schoongemaakt en kon om 20.30 uur weer vrij worden gegeven.

Diefstal bootje met buitenboordmotor
REDUZUM – De politie heeft zondagavond een 14-jarige jongen uit Easterwierrum en een 14-jarige jongen uit Raerd aangehouden op verdenking van diefstal. Vanaf Op ‘e iisbaan was tussen zaterdagmiddag en zondagochtend een groen speedbootje voorzien van een grijze 10 PK Honda buitenboordmotor weggenomen. De 70-jarige eigenaar uit Reduzum had inmiddels aangifte gedaan en de politie had een onderzoek ingesteld. Tijdens de vaarsurveillance zondagmiddag zagen agenten het bootje liggen de Rjochte Grou. Verderop werden enkele getuigen aangesproken en hadden gezien dat een groepje jeugd in het bootje waren komen aanvaren, uitgestapt waren en vervolgens het dorp kwamen inlopen. De agenten gingen verder posten en de getuigen ging op zoek in het dorp. Ook andere bewoners waren op de hoogte van het feit dat het bootje gestolen was en keken uit naar het groepje jongeren. Al snel kwam de melding van getuigen dat zij het gestolen bootje met twee jongens hadden zien varen tussen De Zwette bij de brug in Easterwierrum en de brug in de Froonackerdyk bij Dearsum. De getuigen waren in de auto gestapt en hadden de twee opvarenden, die de boot waren uitgegaan bij de Snitserdyk, opgevangen en overgedragen aan de politie. Op het politiebureau bleek na onderzoek dat de 14-jarige jongen uit Easterwierrum niet betrokken was bij de diefstal. Hij werd door zijn ouders opgehaald. De andere jongen moet voor nader onderzoek op het politiebureau blijven. De 70-jarige eigenaar heeft het bootje mee naar huisgenomen.

Schade aan geparkeerde auto na rijden onder invloed
FRANEKER – De politie heeft zondagavond het rijbewijs ingevorderd van een 63-jarige man uit Franeker. De auto van een 44-jarige man uit Sint Jacobiparochie stond geparkeerd op de Zilverstraat. De vrouw van de aangever zag dat de 63-jarige automobilist langs hun auto reed en deze raakte. Hierdoor ontstond lakschade en een kapotte spiegel. De aangever besloot achter de man aan te rijden en waarschuwde de politie. De man verdween in een woning waar agenten hem even later aantroffen en een blaastest afnamen. De ademanalyse op het politiebureau had een uitslag van 915 ug/l. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt. De auto-eigenaar heeft inmiddels aangifte gedaan.

Steekpartij na ruzie
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een steekpartij die zondagmiddag plaatsvond op de Droppingstraat. Nadat een 41-jarige man uit Leeuwarden een passerende vrouw iets gevraagd had stelde de 45-jarige man van deze vrouw die niet op prijs en kwam enkele seconden later uit zijn auto stappen om verhaal te halen bij de Leeuwarder. De 41-jarige werd vermoedelijk bedreigd waarna hij een mes pakte en de 45-jarige man in zijn lichaam stak. Op de Droppingstraat trof de gealarmeerde politie het slachtoffer aan. Hij werd overgebracht naar het MCL. De verdachte reed in zijn auto weg en werd niet meer aangetroffen.

Automobilist onder invloed
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond het rijbewijs ingevorderd van een 25-jarige man uit Workum. Op de Stationsweg viel de automobilist bij surveillerende agenten op nadat hij door het rode verkeerslicht reed. Daarna op de Zuidersingel hield hij zijn auto na een stuurcorrectie nog maar net in bedwang. De agenten vermoeden dat de bestuurder onder invloed reed en hielden hem staande. Na de blaastest volgde een ademanalyse op het politiebureau. Deze had als uitslag 960 ug/l waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd en proces-verbaal werd opgemaakt. Voor het rijden door het rood licht kreeg de 25-jarige een bekeuring.

Beroofd van fiets
HEERENVEEN – De politie stelt een onderzoek in naar een straatroof die in de nacht van zondag op maandag plaatsvond op de KR Poststraat. Een 19-jarige man uit Gorredijk fietste op de KR Poststraat en wachtte op de kruising op twee jongens. Beide jongens liepen naar de 19-jarige toe en duwde hem vervolgens achterover waardoor hij met zijn hoofd en knie tegen een paal viel. Hij was even buiten bewustzijn. Toen hij bij kennis kwam zag hij dat beide daders op zijn fiets wegreden en de Nieuwstraat insloegen. Hierna verloor hij ze uit het zicht. Het gaat om een crème/beige-kleurige fiets van het merk BATAVUS. Het signalement van de daders is als volgt;

Jongen 1:
[bullets]Man
Blanke huidskleur
Tussen de 1.90 en 2.00 meter
Slank postuur
Spits, lang en dun gezicht
Nederlands spreken
Zwarte spijkerbroer
Zwarte schoenen van het merk Nike, zwart vest, donkerkleurige muts en capuchon[/bullets]

Jongen 2:
[bullets]Man
Blanke huidskleur
Tussen de 1.90 en 2.00 meter
Slank postuur
Spits, lang en dun gezicht, donkerbruin sikje
Nederlands sprekend
Donkere trainingsbroek
Donkere schoenen
Donkere jas, met twee grote jaszakken en achterop een logo
Donkere capuchon met een soort grijzig bondkraagje[/bullets]

De 19-jarige man heeft aangifte gedaan. Wanneer u meer informatie heeft in deze zaak, dan kunt u met de politie belle via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan