Politieberichten van maandag 14 februari.

Inbraak woning
BROEKSTERWOUDE – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Kavelwei. Zondag tussen 16.00 uur en 19.00 werd hier ingebroken. Uit de woning werd een kluis gestolen. Het is nog niet duidelijk hoe de inbreker(s) binnen is/zijn gekomen. Hier wordt onderzoek naar gedaan. De politie wil graag in contact komen met mensen die opvallends hebben gezien op de Kavelwei. De politie is te bereiken via het telefoonnummer 0900 – 8844. Wilt u liever anoniem blijven bel dan met de Stichting Meld Misdaad Anoniem, bereikbaar via het telefoonnummer 0800 – 7000.

Gewonde motorcrossers
MAKKINGA – De politie heeft zondag rond 12.00 uur geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de motorcrossbaan aan de Prikkedam. Een 18-jarige inwoner van Denekamp was tijdens een sprong van een motor met zijspan over een heuvel uit de ‘bak’ gevallen. De motor en zijspan waren omgeslagen en bovenop de bestuurder, een 20-jarige inwoner van Denekamp, terecht gekomen. Een ‘solo’ motorrijder die tijdens het ongeval ook over de heuvel sprong, kon de 20-jarige niet meer ontwijken en reed met zijn motor ook nog over hem heen. De beide betrokkenen zijn met onbekend letsel per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis.

Inbraak loods
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak die plaats heeft gevonden in een loods aan de Foeke Sjoerdswei. Naar aanleiding van een melding zagen agenten zondag rond 12.30 uur dat een raam van de loods kapot was geslagen en dat de deur van de loods open stond. Op de trap in de loods lag allemaal modder. Toen de agenten boven kwamen zagen zij dat er een hennepkwekerij in de loods was geweest. De 442 potten waarin de planten hadden gestaan waren nu leeg. De kweekapparatuur, de potten met afgeknipte hennepplanten en overige kweekbenodigdheden zijn in beslag genomen en vernietigd. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de exploitant(en) van de weedkwekerij.

Rijden tijdens ontzegging
SNEEK – De politie heeft zondag rond 20.00 uur een 28-jarige beginnend bestuurder uit Sneek bekeurd voor het rijden onder invloed van alcohol. Agenten zagen de bestuurder rijden op de Singel en hielden hem voor een controle staande. Aangezien het vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol was, is de verdachte voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 190/ug/l. Uit het politieonderzoek bleek dat de 28-jarige een rijontzegging had. Tegen de Sneker is proces-verbaal opgemaakt.

Auto tegen boom
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar een eenzijdig ongeval dat zondag rond 11.30 uur plaats heeft gevonden aan de Jelsumerstraat. Passanten zagen dat hier een auto tegen een boom was gereden maar dat de bestuurder niet aanwezig was. Agenten hebben de auto weg laten slepen en een bezoek gebracht aan de eigenaar van de auto. Deze wist niet beter dan dat de auto vanaf vrijdag 11 februari geparkeerd stond op een parkeerplaats in de omgeving van zijn woning. Het was hem nog niet opgevallen dat de auto weg was. Vermoedelijk is de auto gestolen en zijn de daders tegen de boom gereden.

Invordering rijbewijs
FRANEKER – De politie heeft in de nacht van zondag op maandag rond 00.30 uur het rijbewijs ingevorderd van een 33-jarige inwoner van Herbaijum. Agenten zagen de bestuurder rijden op de Harlingerweg en hielden hem voor een controle staande. Aangezien het vermoeden bestond dat de 33-jarige zijn voertuig onder invloed van alcohol bestuurde, is hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 605 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Bekeuringen voor getinte ramen
LEEUWARDEN – De politie heeft afgelopen week in de gemeente Leeuwarden 15 automobilisten bekeurd voor het rijden met getinte ramen. Het is niet toegestaan om met een voertuig te rijden waarvan de zijramen ter hoogte van de bestuurder en de voorruit de lichtdoorlaatbaarheid minder dan 75% bedraagt. De lichtdoorlaatbaarheid van de ruiten werd gemeten met de zogenaamde ‘Tintman’. De laagste gemeten waarde bedroeg 19% en de inzittenden van dit voertuig waren door de voorste zijruiten niet zichtbaar. De hoogte van de bekeuring bedraagt 180,-.

Oogcontact
Donker getinte autoruiten beperken het zicht en zijn daarom een gevaar voor de verkeersveiligheid. Vooral bij regenachtig en donker weer of wanneer een zonnebril wordt gedragen, kunnen getinte ruiten tot gevaarlijke situaties leiden. Bovendien is oogcontact tussen bestuurders onderling – en met kwetsbare verkeersdeelnemers zoals voetgangers en fietsers – onmogelijk. Hierdoor vervalt een belangrijke communicatiemogelijkheid in het verkeer.

Getuigen vernieling gezocht
HARLINGEN – De politie is op zoek naar getuigen van vernielingen aan in ieder geval drie auto’s die zaterdagavond rond 22.25 uur op de Hugo de Grootstraat gepleegd zijn. Een groep van ongeveer tien personen zou rond die tijd bier drinkend in de straat gelopen hebben, waarbij met flesjes gegooid werd en auto’s vernield werden. Een 35-jarige vrouw en een 54-jarige man uit Harlingen deden aangifte. Een derde auto-eigenaar moet nog aangifte doen. De politie wil graag in contact komen met mensen die getuigen zijn geweest van de vernielingen. De politie is te bereiken via het telefoonnummer 0900 – 8844. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan met de Stichting Meld Misdaad Anoniem bereikbaar via het telefoonnummer 0800 – 7000.

Man zonder rijbewijs aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft zondagavond op de Henri Dunantweg een 39-jarige man van Urk aangehouden op verdenking van het niet voldoen aan een stopteken. Surveillerende agenten zagen de automobilist op de Gedempte Keizersgracht rijden. Het viel hen op dat een deel van de voorbumper van zijn auto over de weg schuurde. Toen zij de man voor een controle een stopteken gaven, weigerde hij hieraan te voldoen. Na een achtervolging en meerdere pogingen de man te laten stoppen, kon hij op de Henri Dunantweg voor het verkeerslicht bij de Aldlansdyk uit zijn auto gehaald worden. Hij werd overgebracht naar het bureau voor nader onderzoek. Hier bleek dat de man een ongeldig verklaard rijbewijs en een volledige ontzegging van zijn rijbevoegdheid had. Bovendien weigerde hij een ademanalyse en had hij nog 23 dagen cel open staan. Tegen de man werd voor alle overtredingen proces-verbaal opgemaakt. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten.

Auto-inbraken
HEERENVEEN – De politie onderzoekt de inbraken in geparkeerde auto’s aan de Herenwal en de Wederik. In de nacht van zondag op maandag werden drie auto’s van het merk Volkswagen opengebroken. Vervolgens werd het integreerde radio- en navigatiesysteem weggenomen. De eigenaren moeten nog aangifte doen.

112Fryslan